Opštinske novine

Стр. 174

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

прегледу, а што би далеко више одговарало хигијенским захтевима. То је предвиђено и новим регулациоиим планом. За сада се овако смештење мртваца спроводи у случајевима тескобних станбених просторија или пак по жељи грађана у капели на православном и на римокатоличком гробљу. Прегледање мртваца врше градски лекари бесплатно.

Кретање заразних болести

Б О Ј1 Е С Т

Преостало I

о X 1) 15 СО О 9 5 СХ С

Оздравило

о ч о. 8 >>

Преостаје 1

Пегавац

1

1

Тифус абдом

5

34

38

1

• Срдобоља (дизентерија)

—-

3

2

1

Шарлах (скарлатина)

3

72

59

16

Дифтерија — круп

1

32

30

1

2

Ерисипелас

1

4

4

1

Сепсис пуерпералис

2

2

-

Дечије узетости

2

2

Трахома

12

15

16

11

Туберкулоза

17

59

54

22

Венерија

23

199

204

18

Уза све то, што нам је година 1933 донела један релативно увећан број акутних заразних оболења, једну мању епидемију шарлаха, па и по неки изненадан случај врло ретких оболења пегавца и дечје узетости, ипак са задовољством ваља истаћи чињеницу, да је овај талас заразе прохујао нашим градом без осетлзиве штетности по опште здравље и привреду. Смртних случајева од заразних болести било је у свему 4, док су остали болесници оздравили без последица, стичући поново потпуну радиу способност. Ова се чињеница истиче као неоспоран успех добре здраветвене организације, њезине опрезности и исправног функционисања тим више, што се борба са заразом морала водити у неким случајевима (пегавац) са доста примитивним и недовољно ефикасним срествима. Међутим, сада је већ у изградњи нова градска дезинфекциона станица, која ће послужити као моћно оружје у сузбијању заразних болести и осигурати још већи успех на сузбијању заразних болести. Као што је већ напред споменуто, смртност од туберкулозе била је у овој години осетљиво мања према оној у прошлој години (54 према 74), тито чини 11.2% свих умрлих. Разлог овом опадању туберкулозе имао би се тражити у нешто побољшаној хигијени становања, јер данас има у новим зградама

већи број малих, лепо уређених и здравих станова. Маларија — у Земуну ендемична болест — јављала се године 1933 знатно слабије, вероватно услед делимичног спровођења асанација. Венеричних болести било је 1933 године знатно мање него у години 1932 (222 према 347), услед пооштрених санитетско-полициских мера у сузбијању тајне проституције. Каламљење Године 1933 каламљено је против великих богиња 573 деце са 100% успеха, а поново каламљено је 608 деце са 75% успеха. Том приликом одржали су градски лекари кратка предавања о значају и користи каламљења код заразних болести. Беснило Године 1933 угрижеио је од п-аса, који нису били сумњиви на бесноћу 31 лице. Пружена им је лекарска помоћ и нису слати у Пастеров завод. Сви су остали здрави. Од сумњивих паса уједено је 7 лицаи то: 1) Миланковић Пера, стар 30 година? 2) Пиперски Драга, стара 38 година; 3) Каурић Ленка, стара 27 година; 4) Грубер Марија, стара 23 године; 5) Клеменс Антун, стар 16 година; 6) Хорват Габријел, стар 41 годину; 7) Коленш Василије, стар 30 година. Пружена им је лекарска помоћ и сви су послати у Пастеров завод на лечење. Умоболни, абнормални итд. У граду Земуну има: умоболних 13; бенавих 12; падавичавих 7; слепих 8; глувонемих 6. Надзор јавних локала и радњи са животним намирницама Надзор на одржавању чистоће и хигијенских прописа врши се строго у јавним локалима, нарочито онима са животним намирницама. Велика пажњ.а се полаже на здравствено стање намештеника у овим радњама, да нису заражени трахомом, туберкулозом или којом другом заразном болешћу. У ту сврху вршени су општи санитетско-полициски прегледи у целом граду. Ови нису имали толико службени, колико донекле васпитни карактер, како би се поучавањем и упућивањем грађанства на важност хигијене и чистоће у одржавању здравља постигао што бољи успех. Сода воду праве само оспособљена лица, а такових има 20. Вода се узима само из артерских бунара. За расхлађивање и конзервирање животних намирница употребљује се само вештачки лед.