Opštinske novine

Стр. 530

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

целог Градског већа код Њ. В. Краља и Њ. В. Краљице Мајке, на овој уистини обилатној помоћи коју су благоизволели учинити за сиротињу Своје престонице. Овај новац биће подељен сиротињи пред наступајуће божићне празнике. Католичкој и протестанској сиротињи помоћ је већ подељена. Издао сам налог да се, приликом поделе, свакоме поменутом лицу нагласи, колико помоћи прима од Њ. В. Краља. Изволите примити, Господине Управниче, уверење о моме поштовању. Претседник Оиштине града Београда, Милутин Петровић, с. р.

Службени извештаји

ИзвештаЈи о раду поЈедигаих отсека: Извештај о раду Статистичког отсека за месец новембар 1934 године У току месеца новембра Статистички отсек прикупљао је податке о кретању цена животних намирница, о рођеним, венчаним и умрлим лицима, кретању берзе, грађевинског материјала и др. Издају се редовно два пута недељно најниже и највеће цене о пољопривредним производима, колонијалној роби, стоци, разном материјалу, радничким надницама и др. Исто тако израђују се просечне цене, недељне и месечне. Прибављају се подаци о рођеним, венчаним и умрлим лицима од цркава у Београду и уводе се у одговарајуће регистре. У месецу новембру ове године продужен је редован рад на Сталном бирачком списку — упис, измене и брисања по захтеву грађана —• као и рад на писању Азбучног именика за нови бирачки списак. Целокупан рад на Сталном списку за цео проширен атар Општине града Београда концентрисан је у Одељку за бирачке спискове на тај иачин, што су бирачки спискови нових општина припојени Сталном бирачком списку старог атара, као бирачки спискови нових гласачких места. Тако ће се продужити рад на досадашњим списковима бивших општина, само ће се водити у будуће као спискови гласачких места, чија ће територија обухватити исту територију, коју су раније обухватале бивше општине, односно поједина гласачка места у тим општинама. Стални бирачки списак проширеног атара — за сва гласачка места — упућен је Окруж-

ном суду за град Београд на потврду према (§ 2 Закона о измени Закона о бирачким списковима од 20 јула 1934 год.), и потврђен је. У потврди је констатовано да изменом Закона о бирачким списковима није ниједан уписан бирач изгубио право гласа, јер су сви настањени на територији ове општине више од годину дана. Потврђене спискове вратио је Окружни суд за град Београд Поглаварству града Београда. У месецу новембру упућено је Окружном суду за град Београд на одобрење и спровођење кроз судске примерке Сталног бирачког списка и Азбучни именик: 7 решења о брисању бирача, који су изгубили право гласа, 206 решења о изменама података и 764 решења о упису нових бирача. Члановима општине издато је грађанских карата 392 и 144 уверења о чланству општине. За нове чланове општине примљено је 168 лица (59 домаћинстава). Извршено је 271 разних исправки о подацима чланова општине. Разних такса наплаћено је за 19.152 динара. Сходно § 60 Закона о држављанству издаго је 22 условних уверења о пријему у завичајност ове општине. Кроз деловодни протокол заведено је 2.211 разних предмета. Разних формулара, корица за грађанске карте и др. продато је грађанству за 19.152 динара. Из Статистичког отсека поглаварства града Београда од 25 децембра 1934 г. Ст.Бр. 19820.