Opštinske novine

Нови управник града Београда

У име Његовог Величанства Краља Петра II, Указом Краљевског Намесништва, на предлог г. министра унутрашњих послова, постављен је за управника града Београда, 3 групе 2 степена, г. Душан Филиповић, помоћник управника града Београда, исте групе и степена.

Г. Душан М. Филиповић :нови упрапник града Београда Г. Душан М. Филиповић родио се 15 новембра 1892 године у селу Осечини (срез подгорски, округ ваљевски) у угледној учитељској породици. Основну школу и гимназију завршио је у Ваљеву а правни факултет у Београду. Као студент права, 1911 и 1912 године, привремено г. Филиповић је био учитељ. У државну слу-

жбу ступио је први пут 1913 године, као практикант у суду а већ 1914 године постао је полициски чиновник. У рату 1914 године, па до његовог свршетка, г. Филиповић је активно учествовао. Служио је у дринској дивизији другог позива, од почетка рата, па и доцније, на солунском фронту, на коме је провео пуне две године. Одмах после рата, г. Филиповић се вратио на дужност полициског чиновника. Прво је служио у Јужној Србији, затим у Министарству унутрашњих послова као писар и као секретар, по потом као секретар начелства и као начелник. Године 1922, постао је члан управе града Београда. Био је две године и шеф одељења кривичне полиције. Служећи непрекидно у Управи града Београда од 1922, г. Филиповић је 1929 године постао инспектор и шеф кабинета у Министарству унутрашњих послова. Као шеф кабинета, г. Филиповић је остао све до октобра 1930, када је постављен за помоћника Управника града Београда на коме је положају остао све до сада. Нови управник града Београда провео је и дуже времена на страни. Министарство унутрашњих послова било га је послало да проучи организацију административно-управних, а нарочито полициских власти прво у Француској, а затим и у Белгији, Холандији и Немачкој. За време свога бављења на страни г. Филиповић се нарочито дуже задржао у Паризу, где се детаљно упознао са организацијом целокупне службе париске полиције. После повратка у Београд г. Филиповић је спровео са одличним успехом реорганизацију престоничке полиције. Искуство и стручно знање које је стекао на страни г. Душан Филиповић је врло корисно нрименио приликом реорганизовања Управе града Београда. Он је један од твораца модерне београдске полиције и један од најзаслужнијих пионира у преуређењу полициске струке којој је дао много нових ствари, неопходних једној савременој полицији. Отуда г. Филиповић и ужива углед веома спремног полициског чиновника и одличног организатора наше престоничке полиције. Такве његове способности а поред тога његова експедитивност, одлучност у раду и изванредно познавање струке и учинили су да он, још млад човек, направи лепу каријеру у служби којој се сав посветио. Као старешина, г. Филиповић има исто тако високе квалитете. Он је умео да буде строг и правичан. Као човек он ужива велики углед због своје културе, такта, приступачности и своје изванредне предузимљивости.