Opštinske novine

Стр. 142

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

хода предвиђено свега 6,000.000,— динара. Наглашује аномалију да 30% буџета иде наперсоналне издаткеда 40®/о на матермијалне иадатке. Да би се извршиле потребне уштеде у буџету и да би буџет био реалан треба ревидирати плате и принадлежности нарочито вишег особља, ревидирати његов број, учинити његов рад интензивнијим и бољим, ревидирати пенсије и сталне помоћи и извршити контролу свих набавки. Најзад мора се учинити напор од стране општинске управе да се издаци по ануитетској служби смање претварањем општинских дугова у дугорочне. Већник г. Др. Фридрих Попс, изјављује да ће гласати за предложени буџет, ма да начин на који Општина буџетира није задовољавајући. Намети Општине београдске увећавају се из дана у дан тако да Београд једнога дана неће бити у стању да те намеге поднесе. Замера што уз предлог буџета није поднет и завршни рачун, из кога би се видело како су се у ранијим огдинама остваривали расходи и приходи. Не верује да ће предвиђени приходи бити у предложеном износу остварени. Буџети се праве чиновнички и без дубље студије. Истиче санацију догова као најважније питање, јер само тим путем Општина може доћи до јевтиних набавки и до потребног поверења. Треба ревидирати старе дугове који не одговарају данашњим приликама и летеће дугове претворити у један дугорочан зајам. Лични издаци нису смањени ни у овом буџету. Оваква персонална политика не сме се даље водити у Општини београдској. Општина београдска има огроман број непотребног особља. Наводи да је у Техничкој дирекцији у јеку техничких радова било 80 инжењера, а онда кад су ти радови незнатни има их више од 120. Уштеде које су учињене у буџету, учињене су код оних позиција где је то најмање требало да буде. Напомиње да је смањена субвенција Материнском удружењу и НасЈшОверавају: Градски већници: Милан Нешић, с. р. Душан С. НиколајевиН с. р

ном хлебу, ма да ове две установе нмају једну изванредну социјалну мисију. Замолио је да се те позиције :не смањују. Верује да ће општинска управа наћи начина да бар приближно оствари свој пројекат, да ће учинити обећане уштеде и да ће код општинских предузећа остварити жељене резултате. До тих резултата Општина ће доћи ако обезбеди поштену службу и поштену награду свог особља. Већник г. Дугаан Николајевић, учинио је поводом буџета неколико констација. Нагло сиромашење Београда у неколико је последица економске еволуције. Ово пролетаризовање погоршано је погрешном политиком наше државе, одмах после ослобођења која је свој здрави новац везала за новац бивше Аустро-Угарске монархије. То је дало маха привредно негативним елементима. Добар део застоја и кризе у трговини треба потражити и у несолидности једног дела београдских трговаца. Ситуација Београда таква је да ипак не даје повода за песимизам. Новца има у Београду, али је прешао у руке оних који своје капитале не дају у продуктивне сврхе. Ако држава буде одговорила својим обавезама према Општини, Општина ће бити у стању да оствари велике културне и социјалне задатке. Потпуно је погрешно схватање да се општинске финансије могу спасти редукцијом општинских чиновника. И ако је њихов број велики ипак они не коштају толико Општину, ако се има у виду да социјална мисија Општине и на томе пољу мора да се потврди, За кратко време од како је градски већник могао је да констатује да у огромној већини општински функционери чине част Општини београдској својим радом. Изјављујући да ће гласати за предложени буџет изнео је сугестију да трошаринску тарифу треба смањити, а по могућству трошарину и сасвим укинути. Седница је закључена у 9,15 часова увече. ПЈ^етседник Општине града Веограда, Влада Илић, с. р.

ЗАПИСНИК VII редовне седнице Градског већа Општине града Београда одржане 8 марта 1935 године у б часова по подне Седница је одржана са овим дневним ре- 3. — Предлог за рушење киоска испред дом: палате Београдске берзе. 1. — Саопштења. 4. — Предлог за отказивање закупа оп2. — Предлог за исплату награде особ- штинске механе у ул. Патријарха Димитриљу Пенсионог фонда Општине београдске на ја бр. 36 у Раковици. терет партије 131 позиције 2 буџета за 1934/35 5. — Предлог за издаавање у закуп опгодину. штинских јавних клозета.