Opštinske novine

4*

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 229

ком потпуно самосталном финансиском режиму комуналних тела, већ се мора исти потчинити државном финансиском систему. Као што и политички (у погледу самоуправе) општина не може под данашњим околностима да постане потупно самостална, тако и у финансиском погледу општина мора остати везана за финансиски систем своје државе. Желети је, да та зависност и потчињеност у финансиском погледу буде што је могуће мања, јер је то од користи за државу, као и за општину. Ми смо раније видели, да су директни порези подеснији за комуналне приходе, као што је то случај и за државне финансије. Али се и од ових морају бирати они, који су подеснији и целисходнији. Хенри Џорџ 1 ) сматра, да су они порези добри, који испуњавају следеће услове: 1) да оптерећују што је могуће мање производњу; 2) да се могу јевтино и лако прикупљати, да падају непосредно на оне који их плаћају и да од народа наплаћени износ припадно влади, за државне сврхе; 3) да су тачно утврђени, те да се чиновницима даде што је могуће мање прилика за тиранију и корупцију, а пореским платишама што

Непп Оеог§е: Рог1бсћгШ ипс! Агша( (Вес1ат) 5. 434.

је^могуће мање искушења, да закон погазе или га обиђу, и 4) да равномерно оптерећују грађане. То би имало да буде руководно начело при реформи комуналних финансија. Од тога ће зависити и успех комуналних тела, У ранијем нашем напису 2 извели смо, да је један од главних извора за подизање модерних градова порез на земљишну ренту. Тако исто и г. Слободан Видаковић 3 ) је изнео један нацрт о преуређењу комуналних финанија наших градова. Тиме је довољно указано прстом, кроз часопис Београда, шта меродавки фактори треба да ураде у овом погледу, ако се жели да наши градови постану модерни и напредни и да у истини буду жижа политичког, привредног, просветног и културног напретка нашег народа. За Београд је нарочито ово веома хитно и горуће питање. Ово питање не трпи одлагања и свака инерција у овом погледу може да буде судбоносна за престиж престонице. Ми смо на прекретници, када се морамо одлучити: или жртве и стваралачки рад, или живети без отпора и стварања. Ми не можемо више седети и чекати јер нас радит' хитро нука вр'јеме."

] ) Види вој чданак у 3 броју .. Веоград. општ. новина": „Финансиска сретства за подизање Београда". ') Слободан Ж. Видаковић: „Крнтички поиед на коту, налпе финансије наших градова". (Веоградске општ. новипебр. 2 од ове године).