Opštinske novine

БЕОГ РАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 335

Ми, Општина и грађанство, треба да продужимо хумано дело добротвора, да дамо живота тој установи — да издржавамо болеснике и да дамо све што још треба око неге болесника. Нашг, општинске, финансиске могућности, то вам је свима познато, нису велике, пргма обиму дужности које Оиштина има. Ми имамо још доста санитетских установа о којима такође морамо да водимо рачуна. Ми имамо и много хуманих друштава која свесрдно и Општина и ми сви помажемо. Да би омогућили правилан рад наше болнице надам се да ћете се сложити са мојим мишљељем, ми треба да упутимо позив имућним грађанима нашим, онима који не могу својим сретствима да зидају велике задужбине, да и они у мањој мери, али по сиромашне болеснике од животне важности, допринесу исто толико великим милосрђем остварешу племенитог рада у болници. Моја је жеља а надам се и ваша, да градска болница буде заједничко добро дело свих имућних Београђанки и Бео^рађана; да сви допринесемо ублажењу болова и враћању здравља сиромашним члановима нашег друштва — ово у толико пре што се у целом културном свету то чини. Познато вам је да се све болнице у Енглеској издржавају искључиво од доброчинстза. Један светао пример, дар од душе, стигао је већ и пре овог нашег апела. О томе имам особито задовољство да вас обавестим. То је пример нашег суграђанина Господина Милана Срдановића, трговца, који је приложио суму од 20.000,динара за нашу болницу. Ова сума ће бити довољна за четири болесничка кревета да преко целе године врше своју благотворну функцију. Ти кревети носиће за годину дана име Господина Милана Срдановића. Болесници који буду лежали у њима осећаће се кроз цео живот, поред главног добротвора Николе Спасића и имена Милана Срдановића. Молим вас да са овога мзста упутимо нашу најсрдачнију захвалност удови великог добротвора Николе Спаеића г-ђи Наки Спасић као и племенитом дародавцу господину Милану Срдановићу". На углед поменутих добротвора општинске болнице, градски већник г. Милив-оје Благојевић предложио је да и већници приложе по једну или две дневнице за ову установу, како би се набавир што већи број бољесничких постеља, Хумани предлог г. Бла-

гојевића једногласно је примљен. Исто тако фабрика Косте Илића и Синови поводом 46 дневног помена своме члану Сотиру Илићу београдеком индустријалцу и човеку чија је хуманост служила за пример, приложила је два комплетна кревета, који ће носити име пок. Сотира. Први хумано социјалан гест за ову болницу од стране београдских госпођа учињен је од г-ђе Јелене Вл. Илића приложивши 10.000.— динара. Слободни зидари приложили с.у 15.000.— динара. На крају да би дошло до што скоријег отвараша болнице Београдска општина је на предлог претседника "г. Владе Илића упутила имућнијим грађанима апел:

Градска болница посматрана из улице Св. Николе 1) Да Градска болница прима прилоге за одржавање једног или више кревета. мроз- годину дана; 2) да изнаД таквих кревета, за ово време, стоје имена племенитих дародаваца; 3) да се у одржавање болесничког кревета урачунавају фактички трошкови, чији ће износ болница утврђивати сваког 1 јануара. За ову годину утврђује се сума од 5000. динара по кревету; 4) да болница води књигу добротвора, у коју ће се уносити имена прилагача, број кревета који одржава, имена болесника који су лечени на тим креветима и износ прилога у новцу; 5) да болница поред прилога у одржавању болесничких кревета прима прилоге за набавку комплетних зпостеља, чија се вредност утврђује на 500 динара од комада. Поред ових прилога »а издржавање болесника у болници примаће се и мањи прилози у новцу. с. с.

111ШТШ