Opštinske novine

Стр, 340 БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ Захвалност приматора Великога Прага Др. Карела Баксе за дочек г. Др. Петра Зенкла

Претседник Београда г. Влада Илић добио је од Приматора Прага и иницијатора за осниваше Савеза свих словенских градова, г. д-ра Карла Баксе ово писмо захвалности града Прага на дочеку и пријему проф. д-ра Петра Зенкла. „Много поштовани Господине Претседниче! Мојим писмом од 13 прошлог месеца обратио сам се на Вас, да будете тако љубазни и мога сарадника г. д-ра Петра Зенкла, пригодом његовог боравка у Југославији, примите и изађете му на сусрет. Не само од њега, него и са других страна, јављено ми је како је уистину био срдачан и величанствен дочек г. д-ра Петра Зенкла од Ваше стране, поштовани Господине Претседниче, и господе Градских већника града Београда, а са каквом великом радости се он осећао за цело време свога боравка. Много поштовани Господине Претседниче, поигговање које сте указали г. д-ру Петру Зенклу у тако обилатој мери, необично ме се мило дојмило, зато што је то поштовање исказано не само према мени него и према моме заслужноме

сараднику, специјално у грани социјалног зближења, која је код нас на Највишим местима призната и оцењена, али нарочито и због тога што ја у томе видим доказ истинских срдачних узајамних веза између наших савезних држава и оба главна града. Уверен сам да ради пропагирања и јачања наших узајамних односа, том стварном заједничком радиношћу у грани социјалног збрињавања, у којој г. др. Петар Зенкл може бити добар саветодавац, дошло је и до тако пријатељског и срдачног дочека г. д-ра Зенкла са стране Ваше и целог Градског поглаварства Београда. Много поштовани Господине Претседниче, изволите Ви и Градско веће Београда примити од мене као претседника Главног града Прага најсрдачнију хвалу. Са истинским пријатељским поштовањем остајем Ваш одани Др. Карл Бакса Претседник Општине главног града Прага". 15 маја 1935 год. Праг.

Слава хуманог друштва „Добро срце" — Особље Дирекције трамвај и осветљења ове године оденуло је 102 сиромашна детета. —

Још 1928 год. особље Дирекције трамваја и осветљења, махом трамвајски кондуктери и кочничари, основали су хумано друштво „Добро срце" са задатком: да сваке године о летњем Св. Николи одева и обува сиромашну децу и сирочад својих другова, која су самохрана остала без родитеља. Од дана осниваша до данас „Добро срце", чији су су чљанови махом мали службеници Београдске општине, који и сами једва кунаторе и хватају крај с крајем, живећи са својим породицама од скромне платице, оденуло је и обуло 376 сирокоашне дечице. Само ове године „Добро срце" је оденуло 102 детета. Оденута су дечица већином сирочад оних службеника Дирекције трамваја и осветљења, које је тешка и напорна дано-ноћна служба пре времена однела са овога света. Своју славу летњег Св. Николу „Добро срце" је ове године прославило у башти „Бајлонове пиваре", Ту, у башти, за заједничким столом „Добро срце" је дечици, својим штићеницима, после одевања у нова одела, приредило ручак. Веома је било дирљиво посматрати ове мале људе, који. су се после тешке службе, скупили да пруже родитељеку нежност и пажњу деци својих некадашњих другова. И на лицима ових службеника, и на лицима малих сирочића бар овога дајна озарила се радост, која се тамо често на шиховим лицима не примећује.

Управу овог вредног друштва сачињавају: г. г. Матија Крашевић, контролор, Милорад Станић, кондуктер, Милан Стојановић, мондуктер, Ђорђе Ћеба, кондуктер, Божидар Васић, кочничар, Војислав Ата-

Одевена деца, штићеници хуманог друштва „Добро срце" насковић, конд., Добривоје Коцић, конд., Радосав Јоцковић, конд., Богдан Терзић, конд., Јанко Зечеви|ћ, коч., Драгић Ђурић, коч„ Милан Томић, конд., и Милош Бабић, кондуктер.