Opštinske novine

8*

Београдска репорга&а: Свечана академија у част јубилеја Њ. В. Енглеског Краља Ђорђа Петог

У Београду је на дан 12 маја о. г. на <увечан начин прослављен јубилеј Н>. В. Енглеског Краља Ђорђа Петог. Тога дана је у сали Коларчевог универзитета одржана свечана академија, у част Енглеског Краља, на којој је искрено и одушевљено манифестовано пријатељетво Југословенског и Енглесиог народа, које је крвљу и огромним жртвама запечаћено у Светском рату. Овој срдачној манифестацији присуствовали су изасланик Њ. Кр. Вис. Кнеза Намесника Павла, капетан фрегате г. Никола Грубешић, Министар Двора г. Антић, маршал Двора г. Славко Грујић, британски посланик г. Хендерсон са особљем енглеског посланства, француски посланик гроф де Дампјер, пољски посланикк г. Шварцбург Гинтер, грчки посланик г. Мелас, генерали: г. г. Јечменић и Цукавац, министар просвете г. Тшрић, изасланик Н>. Св. Патријарха г. др. Вићентије Вујић, претседник Академије наука г. др. Богдан Гавриловић и многе друге угледне личности. Свечаност је отворена певањем енглеске и југословенске химне, које је отпевало Прво београдско певачко друштво. Затим је претседник удружења пријатеља Велике британије и Америке, маршал Двора г. д-ор Славко Грујић, одржао веома леп говор, у коме је између осталог подвукао и ово:

,»Ја сам, госпође и господо, имао срећу да будем сведок првих корачаја Његовог Величанства Краља Ђорђа Петог на иуту који Га је, са Његовом Узвишеном су^ругом, девео до данашње славе и апотеозе. Пре двадесет и пет година, ја сам био отправник послова нашег иосланства у Лондону и у томе својству присуствовао сам крунисању Краља Ђорђа и Краљице Мери. „У Лондону сам остао све до у очи рата 1914 године. Тада сам имао прилике да се лично уверим о симпатијама које је Краљ Ђорђе још тада гајио према нашем народу и према нашем Владалачком Дому. Као доказ навешћу веома љубазан пријем на који је наишао тадашњи српски Престолонаследник — Блаженопочивши Краљ Александар — за време Свога бављења у Лондону приликом свечаности крунисања, када Му је, поред осталих пажња које су Му указане, био одређен још и врло леп и /завидан ранг међу члановима осталих Краљевгких Домова који су присуствовали свечаности. Доцније када је Његово Краљевско Височанство Киез Намесник — тада младић од 17—18 година, — дошао у Енглеску и ступио на Оксфордски универзитет, Краљ Ђорђе се чешће распитивао о Њему и о Његовим студијама... Уз бурне овације британским Суверенима и британском народу ова лепа свечаност је завршена.

Јубилеј г. и г-ђе ишк. Милана Нешића

Г. инж. Милан Нешић, професор Београдског универзитета и већник града Београда, бив. претседни^к Београдске општине, наш одлични познав,алац урбанистичких проблема Београда, у кругу своје породице прославио је на дан 8 маја о. г., двадесетпетогодишњнцу свога срећног брака. Супруга г. инж. Милана Нешића, г-ђа Ангелина, такође је инжењер и предан сарадник своме супругу у послу, на пољу наше технике, као и решавЕш >а урбанистичких питања Београда. Срећни слављениЦи на дан свога скромног јубилеја добили су безброј честитака од својих многобројних поштовалаца из свију крајева наше земље, јер су обадвоје, као вредни и способни инжењери, своје најмлађе године провели у раду по свима крајевима предратне Краљевине Србије, где су стекли симпатије свих оних са којима су долазили у додир, како радних редова тако и интелеКтуалаца. Нарочито се манифестовало пријатељство многобројних Београђана према своме познатом комуналном раднику, чија је дугогодишња сарадња у Београдској оппггини била благотворна по техничко-урбанистички развој Београда као Престонице.

Г-ђа и г. инж. Милан Нешић са децом на дан свога јубилеја