Opštinske novine

Стр. 252

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

ру високог напона, којим се стерилизира завојни материјал, даље танкови за топлу воду, са којим су сва одељења снабдевена игд.

Болница у Сушаку

До котловног одељења су магацини за животне намирнице и остале болничке потребе, а поред ових магацина налазе се три просторије са апаратима за хлађење ваздуха за спремање животних намирница и апарати за прављење вештачког леда. Сви спратови су подељени уздужним ходником на јужну и северну страну. На Јужнојј су страни смештене болесничке собе док су на северној помоћне просторије. У другом су спрату позади операционе дворане за септичне и асептичне случајеве. Између ових се налазе зграде за стерилизацију завојног материјала, за дестилирану воду, и за кујнску со. Из ових котлова додазе по-

себним цевима споменуте течности у операционе дворане. Погон овИх справа врши се на два начина електриком или паром. Зграда је покривена терасом са које се пружа изванредно леп поглед на читави Кварнер. Из централне кујне долази храна лифтовима у поједина одељења. Све су просторије и одељења међусобно спојена аутоматским телефонима. Ово је неоспорно једна од најлепших и најмодернијих градских болница у нашој држави. И у погледу индустријском град Сушак почео је снажно да се изграђује. Тако н. пр. у својој фабрици укоченог дрвета Д.Д. производи унакрсно слепљене фурнире (Шпер-плоче) за израду покућанства, за унутрашње уређење вагона, за аутомобилске каросерије, пароброде, аероплане итд. Капацитет фабрике је око 10.000 кубика сировине или отприлике 4.000 кубика готових продуката. Према потреби може јој се капацитет повисити и на двоструко. У фабрици је упослено око 200 радника. Фабрика ради за покриће домаће потребе, а и за извоз.

Према свему, ма и у кратко изложеноме, град Сушак и са досадашњим својим уређајем и подигнућем, чини част нашој земљи, као будни стражар на мртвој стражи на садањој нашој западној граници. Град Сушак наш је понос и цела Југославија радује се његовом гствестраном напретку.