Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 267

моменту када се чине озбиљни наиори да се створи ред и отвара п'ут ка правој демократији и слободи■ Тај атентат тежи је што долази у времену кад су прилике пуне неодређености која влада не само код нас него и у целом човечанству, кад се политички облаци гомилају и покушај таквог атентата потпуно је за осуду• Ја се слажем са предговорницима и са г - Претседником■ Остављајући суду да испита и

нађе позадину тога злочина, ми се можемо да придружимо изразима симпатија, среће и радости што тај атентат није џрпео, већ је спашен живот једног човека коме је у овил: тегиким приликама поверена судбина наше земље." Уз бурно клице претседнику Краљевске владе г. др. Мнлану Стојадиновићу, претседник г. Влада Илић закључио је ову седницу.

Посета претседника Чехословачке вдаде г. др. Мидана Хоџе Београду — За време свога боравка у Београду претседник Чехословачке владе и министар спољних послова г. др. Милан Хоџа посетио је Београдску општину. Братски поздрав г. др. М. Хоџе Југославији

Београд, као престоница Краљевине Југославије, који је од увек гајио неподељиве симпатије и братску љубав према својој браћи Чехословацима, са неисказаном радошћу примио је вест да ће Претседник чехословачке владе и Министар иностраних послова, г. др. Милан Хоџа, посетити Југославију и највише се задржати у њеној престоници Београду. Још пре ратова за ослобођење и уједињење свих Јужних Словена, Београд је, као Пијемонт Словенства, срдачно дочекао сада Претседника-Ослободитеља Чехословачке, а онда великог и неустрашивог борца за праведну Словенску мисао, Тому Масарика. Садашњи претседник Чехословачке републике г. др. Едуард Бенеш, кадгод је као Министар спољних послова Чехослсвачке долазио у Југославлју и Београд, увек је био дочекиван од престоницз братског Југословенсхог народасрдачним пријемом. Први чехословачки посланик на нашем Двору, г. Јан Шеба, за време свога дугогодишњег бављења у Београду, срцу Југославије, био је свуда и на сваком месту, као претставник братске Чехословачке, топло и срдачно поздрављан и од свих Југословена подједнако цењен и вољен. Велики чехословачки социјални радник и слебденик Великог Масарика, проф. г. др. Петар Зенкл, кадгод је долазио у Београд, његов дочек се претварао у праве народне манифестације братске љубави између Чехословачког и Југословенског народа. А садашњи чехословачки посланик на нашем Двору г. др. Вацлав Гирса исто тако ужива опште симпатије југословенског народа. Долазак у Београд претседника Чехословачке владе, г. др. Милана Хоџе, који је своју политичку и државничку каријеру отпочео на сада нашој територији, у Кулпину, такође је био обележен даном великог народног празника, који и овом приликом непобитно доказује да су братски односи Чехословачког 1и Југословенског народа везани вечном братском љубављу и оданошћу.

Пред свој долазак у Југославију г. др. Милан Хоџа преко чехословачке јавности упутио је Југославији и Београду овај срдачан бр атски поздр ав: „Веома се радујем што ми се пружа прилика да посетим Београд и да одам пошту братској Југославији, са којом ме везују небројене политичке традиције још из времена националних борби као и лична пријатељства. Ради тога полазим у Београд са најтоплијим осећајем." Дочек г. др. М. Хоџе на жељезничкој станици Претседника Чехословачке владе и министра иностраних послоза још у Земуну дочекао је чехословачки посланик на нашем Двору и велики пријатељ нашег народа г. др. Вацлов Гирса. Кад је воз са г. др. Хоџом прелазио преко железничког моста на Сави, г. др. Хоџа је, посматрајући кроз прозор вагона Београд, усхићено рекао: — Имам утисак да долазим својој кући! И, збиља, г. д-р. Хоџа се није преварио На београдској железничкој станици дочекао га је велики број пријатеља и непрегледна маса Југословенског народа, која му је срдачно клицала: — Живео др. Милан Хоџа! Живела Чехословачка! Кад је воз! са г. др. Хоџом ушао у станицу, на перону нигде није било места. Ту су се налазили: Претседник Београда г. Влада Илић, као домаћин, са градским већем. Претседник Краљевске владе г. др. Милан Стојадиновић са члановима владе; сенатори; народни посланици; министри на нашем Двору држава Мале Антанте и Балканског споразума; чланови југословенско-чехословачке лиге; претставник Савеза градова г. Слободан Ж. Видаковић; аташе за штампу чехосЛовачКог посланства г. Парма; почасна чета са заставом и музиком; соколи са заставом и музиком и непрегледна маса народа.