Opštinske novine

Стр 268

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Чим је г. др. Хоџа, у пратњи г. др Гирса, изишао из свога вагона, музика је интонирала чехословачку химну, а пероном се трократо заорило одушевљено клицање: — Наздар! Живео! Живзла Чехословачка! Пошто се поздравио са претседником Краљевске владе г. др. М. Стојадиновићем и претседником Београда г. Владом Илићем, г. др. Хоџа је обишао почасну чету и Соколе, руковао се и упознао са великодостојницима, па је сео у аутомобил и одвеззо се у Двор, где се уписао у дворске књиге Њ. В. Краља Петра, Њ. В. Краљице Маријз и Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла. Посета претседнику Краљевске владе и Народној скупштини Из Двора се г. др. Хоџа одвезао у прзтседништво Краљевске владе, где је посетио

Том приликом Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле обавестио је г. др. Хоџу да је Њ. Е. г. др. Едуард Бенеш одликован највећим нашим орденом Карађорђеве Звезде са лентом, а г. др. Хоџи предао орден Белога Орла првога реда. На ручку, који је Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле приредио у част г. др. Хоџе, били су: г.г. др. Гирса, опуномоћени посланик Чехословачке на нашем Двору; Шморанц, први сенатор свите г. др. Хоџе; др. Милан Стојадиновић, претседник Краљевске владе; др. Љубомир Томашић, претседник Сената; С^геван Ћирић, претседник Народне скупштине; Милан Антић, Министар Двора Њ. В. Краља; генерал Војин Чолак-Антић, први ађутант Њ. В. Краља; и др. Василије Протић, наш Краљевски посланик у Прагу.

Претседник Чехословачке владе г. др. Милан Хоџа са претседником Београдске општине г. Владом Илићем, окружени градским већницима

претседника г. др. Милана СтојадиновиНа, са којим је остао дуже времена у пријатељском разговору. Око 12 часова г. др. Хоџа посетио је претседника Народне скупштине г. Стевана Тшрића, где се такође дуже задржао. Г. др. Хоџа за време свога боравка у Београду са свима, са којима је долазио у додир, разговарао је српско-хрватским језиком којим влада одлично. Аудијенција и ручак код Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла Тачно у 12.30 часова Њ. Кр. Вис КнезНамесник Павле примио је у аудијенцију г. др. Милана Хоџу, кога је као Свога госта задржао у Двору на ручку.

Високо одликовање Њ, Кр. Вис. КнезаНамесника Павла Приликом ручка г. др. Милан Хоџа предао је Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу високо одликовање Чехословачке, ленту Белог Лава са колајном, којом Га је одликовао претсздник Чехословачке Републике г. др. Едуард Бенеш. У аудијенцији код Њ. В. Краљице Марије Истога дана у 5 часова по подне Њ. В. Краљица Марија благоизволела је примити у аудијенцију у Двору на Дедињу г. др. Милана Хоџу, са којим је остала дуже времена у разговору.