Opštinske novine

Стр. 396

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

и извршење буџета на терет парт. 41 поз. 5 буџета за 1936/37 годину. Ангажовање како личних тако и материјалних кредита има се извршити строго у границама буџетом одобрених износа по горе наведеним позицијама.

94

На предлог Претседника О.Бр. 20982 Градско веће је Одлучило: Да се усвоји мишљење Одбора за електричну централу у целости и да се: а) поведу начелни преговори са Градским поглаварством града Смедерева о снабдевању електричном енергијом Смедерева далеководом Београд—Смедерево. б) затражи начелна дозвола за изградњу далековода Београд—Смедерево. в) изради детељан пројекат и предрачун далековода Београд—Смедерево. Код тачке „Кратка пигања" говорили су: Већник г. Божидар ТУЕатовић који је покренуо питање смањења цена за трамвајску вожњу и тражио обавештења да ли је нешто конкретно на томе урађено. Претседник г. Влада Илић одговорио је да је Општина успела да постигне знатне уштеде и да ликвидно прикупља приходе а то јој омогућује да приступи смањењу цена трамвајских карата. Уштеде које су постигнуте услед боље организације појединих општинских служби, биће подељене са гра*ђанима, тако да се у најскоријем времену може рачунати са смањењем трамвајске тарифе. Већник г. Гојко Новитовић говорио је о раду одбора за таксе за фирму, критиковао организацију трошаринске службе и појаву шверца и најзад говорио о избору места за дечија летовалишта. Већник г. Павле Кара-Радовановић истакао је потребу да се трамвајска пруга изгради дуж целог Насеља Кнеза Павла. Већник г. 'Предраг Јовановић-Медицијан, молио је да се Баново Брдо снабде водом, да се оправе и рестаурираЈу општински станови у Прокупачкој улици, затим критикује нерационалну употребу општинских аутомобила и најзад пледира да се од Мостара кроз ЈатаганМалу успостави стална комуникациона веза.

Претседник г. Влада Илић одговорио је на питања г. Јовановића истичући да ће позвати све оне општинске органе којима су општинска кола поверена на употребу и скренути им пагкњу на одлуку Градског већа која предвиђа на какав се начин могу употребљавати општинска кола. И раније, у неколико махова скретао је пажњу да се води рачуна о уиотреби кола, По питању аутобуских веза појединих делова Београда, г. Претседник је изјавио да се то питање студира и да ће тамо где буде било потребе успоставити аутобуске линије. Сем тога биће уведена кружна аутобуска линија око Београда која ће омогућити да се наши грађани упознају са Београдом. Већник г. Стеван Поповић одговорио је на примедбу г. Гојка Новитовића и истакао да је трошаринска служба сада много боље организована него раније и да су појаве шверца доста ретке. У колико шверцови постоје они су махом мали и незнатни. Затим је покренуо питање жељезничког чвора и тражио обавевештења да - ли Општина треба нешто да предузме да би тај чвор био што боље остварен. Већник г. Бранко Поповић у једном опширном говору изнео је цело питање жељезничког чвора и везе старе жељезничке станице са жељезничком станицом 1 Дунав, акцентирајући значај тога питања за Београд. Генерални план Београда предвиђа везу ових двеју станица путем једног тунела испод Београда. То решење Генералног плана је најбоље и као такво оно се налазило у свима конкурсним пројектима који су претходили дефинитивној изради регулационог плана Београда, Недавно у Министарству саобраћаја израђен је нов пројекат који не предвиђа везу кроз тунел, него две пруге које ће ићи на Дунав низводно до Дунавске жељезничке станице. Г. Поповић стручно критикује овај нови пројекат и инсистира на томе да Општина свим силама настане да се прихвати оно прво решење које је заступљено у Генералном плану, јер ако би се прихватио пројекат Министарства саобраћаја то би било убиствено за Београд као насеље, за Београд као економију, и најзад за Београд као саобраћајни центар. Већник г. Милорад Марковић молио је да се на аутобуској линији која иде од хотела „Централ" до Коњичке Школе у Земуну, установи аутобуска станица код Далматинске улице. Седница је закључена у 20,45 часова.

Оввравсју:

Градски већници: Др. Стеван Поповић, с. р. Божидар Матовић, с. р.

Претседник Градске општине, Влада Илић, с. р.