Opštinske novine

Стр. 418

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Хигијенске прилике Београда у месецу јуну 1936 год.

Према податцима Београдске опсерваторије, метереолошки податци, у упоређењу са претходним месецом, били су следећи: Температура је осцилирала од 7,8°С до 31,8°С. Средња месечна температура била је 19,9°С према 17,5°С у месецу мају. Ваздушни притисак износио је просечно 748 мм. према 745 мм. месеца маја. Влажност, која сачињава важни фактор у епидемиологији заразних болести, била је просечно 11,3 мм. апсолутне влажности. Релативна влажност износила је 64,5% према 66,6% у месецу мају. Средња облачност била је релативно мала и то: 4,5, према 5,9 месеца маја и то најмања у току претходних месеца ове године. Атмосферскц талог такође је био знатно мањи према талогу у месецу мају, и то свега 65 мм. месечног талога, према 107,5 мм. маја месеца. Од ветрова су предоминирали, западни и југозападни. Олуја је забележена једанпут.

У току месеца јуна забележен је један случај трихинозе који је утврђен клиничким и микроскопским налазом на клиници г. проф. др. Антића. Кратки податци о овом случају, из анамнезе историје болести, следећи су: 18-У1-о.г. болесник је осећао прве симптоме болести, који су се манифестовали јачим боловима у мишићима, нарочито у рукама и ногама са фебрилним стањем, јаком главобољом и несвестицом. Првих дана обољења болесник' је показивао јасне гастро-интестилналне симптоме. При доласку на клинику болесник је имао јасно израђен едем и црвенило у лицу, такође јаке нервне симптоме централног порекла. Хематолошким испитивањем крви, утврђена је јача еозинофилија која се кретала, на основу налаза клиничких лекара, од 20—40%. Ради тачног утврђивања дијагнозе извршена је биопсија у области бицепса. Приликом испитавања исечака мишића на патолошком институту нађена је трихинела спиралис. У циљу вероватног порекла свињског меса, које је служило као извор инфекције, поведена је од стране хигијенског отсека анкета којом је утврђено вероватна провинцијенца трихинозног меса. У вези са резултатом ове анкете предузете су мере да се сво месо, и оно које долази са стране као трихиноскопирано, подвргне поновном трихиноскопирању од стране ветеринарских органа. Поред случаја трихинозе на одељењу професора г. др. Антића у вароши су констатова-

на још два сумњива случаЈа, чија дијагноза још није потврђена микроскопским налазом. Појава, ма да и појединих, спорадичних случајева трихинозе налаже императивну потребу појачања ветеринарске стручне контроле, како на кланици тако и на београдским' пијацама. Током месеца јуна пријављено је пет случајева менингитиса, чија дијагноза још није бактериолошки потврђена. Сви су такви болесници изоловани у заразну болницу, у њиховим становима извршена је дезинфекција, а околина стављена под епидемиолошку контролу. Од акутних болести, облигатних за пријаву (група А), затечено је 106 на дан 1-УТо.г., према 130 случајева затечених на дан 1-У-о.г. Број оболења из групе А, на дан ЗО-УТо.г., износио је 98. Свега је пријављено ових болести 126, према 109 у месецу мају и 136 у месецу априлу о.г. Група болести: шарлаха, дифтерије и црвеног ветра у опадању је. Кретање ових болести може се видети из ове таблице:

затечено заостало

на дан

на дан

п р И Ј

а в љ

е н

1 -VI

30-VI

IV

V

VI

49

37

38

33

27

35

29

57

45

49

18

25

35

33

32

1-У1

30-У1

IV

V

VI

1

3

2

5

8

2

3

1

6

4

Шарлаха Дифтерије Црвени ветар

Гупа сезонских оболења: тифуса, паратифуса и дизентерије није показала знатног пораста у току месеца јуна, што следи из ове таблице: затечено заостало на дан на дан нријављено

Трб. тифуса и пара-тифуса Дизентерије

Према податцима Референтства за школску хигијену између ђака основних школа, утврђено је у току месеца 82 случаја заразних ооблења. Ове болести су следеће: шарлаха 5, дифтерије 5, морбила 55, према 77 случајева у месецу мају, великог кашља 3, варичела 12 и паротитиса 2. Број посета од стране школских сестара био је мањи у вези са смањеним бројем 1 акутних заразних болести, и то: 490, према 980 у мају месецу. У вези са сузбијањем заразних болести извршене су 23 дезинфекције са кубатуром од 23.649 м 3 , према 150 дезинфекЦија извршених у месецу мају.