Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 651

које је бакља требала да се пронесе, већ су многи отишли чак до испод "Авале да први од Београђана виде и поздраве свети пламен са Олимпа. Друм од Авале до Београда био је опседнут в арошанима и сељацима из околних

Бакљоноша г. Чоловић стиже на Теразије

села. Кад се први лучоноша појавио испод Авале, на чијем врху почива наш Незнани Јунак, који је пао за мир, слободу и љубав међу народима, у рано јутро разлегао се поклич из грла многих спортиста и грађана:

— Живео! Праћен аутомобилима и бициклистима, бакљоноша је са уздигнутом бакљом протрчао пут Београду, да би је што пре и у означени час предао своме другу спортисти који га је на одређеном месту чекао. Овације на Славији Док је бакљоноша од 18 километра журио ка Београду, на Славији се искупила огромна маса света. Саобраћај у целом Београду био Је заустављен још у 8 часова. На размаку од по 500 метара на својим местима стојали су спремни спортисти у ставу мирно са бакљом усправљеном уз раме. Све очи биле су уперене у њега. Одједном, у тачно одређени час, од Карађорђевог парка појавио се лучоноша окружен бициклистима, а испред и иза њега по равном и глатком асфалту клизила су два аутомобила са филмским операторима, који снимају цео пут преношења бакље. Из хиљаде грла захорило се бурно и одушевљено клицање: — Живео! Аплауз и поклици, који су се орили кроз београдске улице, достигли су врхунац када ]е бакљоноша испред кафане ,,Три сељака" предао пламен своме другу и са њим се пољубио.

Претседник Београдске општиие прима олимпијску бакљу на Теразијама