Opštinske novine

Стр. 664

БЕОГРАДСКЕ Н10ВИНЕ

из мајдана у Пећи, који је лиферовао камен за изградњу Краљевског Двора на Дедињу. У спомен плочу урезана су слова која казују ове стихове: Ток ми је живот вечне младости, А жубор песма чисте радости. Ко ток ми пије тај и младује, Ко жубор слуша тај се радује". Ови стихови урезани су у плочу од јабланичког гранита, а узети су из Двора на Дедињу са једне мермерне плоче код азијатског салона. Оригинални стихови ове песме налазе се на Ханској чесми у Бахчисарају, дворцу Мезегли Гиреја Хана на Криму из 1729 год. Свечано освећење спомен-чесме Витешком Краљу Александру I Ујединитељу обављено је на веома свечан начин 6 јула 1936 год. Освећењу су присуствовали: Изасланик Њ. В. Краља Петра II пуковник Г. Влада Петровић; изасланик Њ. Св. Патријарха Господина Варнаве прота г. Алагић; претседник Беог.радске општине г. Влада Илић; командант Београда арм. ђенергш г. Војислав Томић; ђенерал г. Петар Радивојевић; гувернер Њ. В. Краља проф. г. Јеремија Живановић и друге угледне званице, као и многобројни грађани са Дедиња. По завршеном верском обреду претседник Друштва за унапређење Дедиња ђенерал г. Војислав Вуковић одрж.ао је веома леп и документован говор у коме је истакао велику љубав Блаженопочившег Краља према своме народу и својој земљи, па је на крају позвао присутне да се заветују да ће Првенцу Витешког Краља Александра I Ујединитеља, Њ. В. Краљу Петру II бити верни и одани као што су и Њему били. Пошто су одали пошту сени Блаженопочившег Краља са „Слава Му!" присутни су крај говора ђенерала г. Вуковића пропратили одушевљеним клицањем Њ. В. Краљу и Краљевском Дому. Затим је ђенерал г. Вуковић предао спомен-чесму на чување претседнику Београдске општине г. Влади Илићу. Примајући спомен-чесму на чување, претседник Београдске оппггине г. Влада Илић одржао је овај леп говор: „Примајући у старање Општине града Београда ову спомен чесму, сматрам за своју прву дуавност, да члановима Друштва Дедиње из_разим своју захвалност на лепој замисли на коју су дошли и на њиховом труду који су уложили да је у дело приведу. После трагичне погибије у Марсељу, у многим местима наше земље приступило се прикупљању сретстава за подизање споменика Блаженопочившем Краљу Александру I Уједшштељу, и Лога су места већ подигла те споменике. Народ тих крајева желео је да у својој околини на видном месту истакне лик омиљеног Краља, који ће га стално сећати на Његова велика дела и на

велику жртву коју је учинио, давши и Свој живот на олтар стварања наше југословенске државе. И зато је лепа замисао чланова Друштва Дедиње била, да један такав споменик, који ће потсећати на Великог Краља, подигну у крају у коме је овај велики Карађорђевић подигао свој Дом и у коме све носи печат Његовог стваралачког духа и Његовог префињеног укуса.

Спомен-чесма Витешком Краљу Александру I Ујединитељу на Дедињу Нека ова спомеи чесма кроз вечита времена сачува живу успомену на Блаженопочившег Краља Ујединитеља и нека у нама буди исту љубав и осећаје верности и оданости и према Његовом Наследнику Краљу Петру II. Слава Витешком Краљу Александру I Ујединитељу! Живео Његово Величанство Краљ Петар II! Живео Славни Дом Карађорђевића!" Крај говора г. Владе Илића присутни су такође прихватили клицањем Њ. В. Краљу и Краљевском Дому. Свечаност је завршена послужењем ратлуком и водом са нове спомен-чесме Витешком Краљу Александру I Ујединитељу.