Opštinske novine

94

Београдс ке општин ске новине

ГАЛА ВЕЧЕРА У ГАРДИЈСКОМ ДОМУ У вече у Гардијском дому приредили су г. и г-ђа др. Стојадиновић гала вечеру у част грофа Ћана и његових пратилаца. Г. др. Стојадиновић и гроф Ћано измењали су на овој вечери значајне здравице. Г. др. Стојадиновић је у својој здравици нагласио: Спољна политика Краљевине Југославије, сстајући верна принципима на којима је заснована и обавезама које им,а према својим пријатељима и савезницима, настоји да на свима својим границама створи атмосферу у којој ће све оно шго нас везујг са дотично:л зекљом наћи повољне услове за развитак, а све оно што би нас могло делити наћи миран терен за дискусију у циљу правичног решења. У својој здравици гроф Ћано је изразио исту мисао овим речима: Ни Југославија ни Италија немају никакве наиере да ови њихови споразуми буду уперени против ма које друге дрЉаве. Гроф Ћано полаже венце на гроб Витешког Краља Александра I и на гроб Незнаног јунака Другог дана, 26 марта, гроф Ћано је отишао на Опленац, положио венац на гроб Витешког Краља Александра I Ујединитеља и одао Му почаст. После подне је гроф Ћано отишао на Авалу и положио венац на гроб Незнаног јунака. Када се вратио са Авале гроф Ћано је са својом пратњом обишао општински зоолошки врт. Затим је посетио италијанско гробље. Исто после подне посетио је гроф Ћано Краљевске намеснике г. др. Раденка Станковића и г. др. Иву Перовића. У вече је у италијанском посланству приређена свечана печепа.

Г д-р М. Стојадиновић одликован високим италијанским одличјем Гроф Ћано предао је лично претседнику владе г др. М. Стојадиновићу високо италијанско одличје ордена Санто Маурицио е Лазаро првог реда. Ратификација политичког споразума 27 марта обављена је у Министарству иностраних послова свечана размена инструмената ратификације потписаног политичког споразума. Тиме је овај споразум ступио на снагу. Допунски економски споразум биће ратификован доцније, када га одобри парламенат. Гроф Ћано разгледа наш аеродром и одлази авионом у Рим После ратификације политичког споразума, г. др. М. Стојадиновић одвео је грофа Ћана на аеродром у Земуну. Ово је истодобно био и испраћај грофа Ћапа из Београда. У њиховој пратњи су били: Министар војске и морнарице ђенерал г. Марић, командант ваздухопловства ђенерал г. Симовић, претседник Београдске општине г. Влада Илић, италијански посланик г. М. Индели са особљем свога посланства, мађарски посланик г. Валдемар де Алт, отправници послова Аустрије и Албаније, виши чиновници нашег Министарсгва иност раних послов^а. Гроф Ћано је са задовољством разгледао наш аеродром и наше апарате, пратио је са великим интересовањем вежбе наших авиона, које су приређене нарочито у част грофа Ћана, и честитао је после команданту ваздухопловства и нашим пилотима. После се гроф.Ћано опростио са г. др. М. Стојадиновићем и са свима присутнима, сео у један италијански авион и одлетео за Рим у 12.20 у подне.

Југословенока радикална заједница слави Три Јерарха

Месни одбор Југословенске радикалне заједнице приредио је на света Три Јерарха (12 фебруара) велику партијску забаву у своме дому. Присуствовао је Претседник Владе и Министар иностраних послова г. др. Милан Стојадиновић и сви министри који су се затекли у Београду, многобројни партијски функционери и претставници свих привредних сталежа из Београда и околине, чланови Ј.р.з. У име Месног одбора госте је поздравио г. Ђура Јанковић, Министар шума и рудника, који је истакао

значаЈ радикалске партијско-политичке славе, када је прослављана цобеда народне воље над вољом поЈединаца, победа демократије над реакцијом, права човека над политичком привилегијом појединаца, политичке светлости над политичком тамом. Традицију те славе примила је и Ј.р.з. Г. Јанковић је том приликом нарочито истакао личносг г. др. Милана Стојадиновића, кога је поредио са најистакнутијим европским државницима.