Opštinske novine

14

Социјална хроника Њ. Кр. Вис. Кнегиња Одга у дому друштва „Српска мајка"

Иако је 25 јануара т. г. над Београдом беснела кошава и засипала на улицама лица Београђана смрзнутим снежним пахуљицама, то ипак није сметало Њ. К. Вис. Кнегињи Олги да, у Своме социјалном старању за сиромашне и невољне Београђане, учини посету београдском социјално-хуманом дечјем друштву „Српска мајка", чија је Она почасна Претседница. На улазу у дом „Српске мајке" Њ. Кр. Вис. Кнегињу Олгу, која је дошла у пратњи дворске даме г-ђе Лозанић, дочекали су: г-ђа Мила П. Лазаревић,

И не сачекавши отпоздрав Њ. Кр. Вис. Кнегиње Олге, деца су складно и лепо отпочела програм певањем химне. Овим умилним дечјим хором дириговала је једна мала девојчица, која се по завршеној песми окренула и поклонила Њ. Кр. Вис. Кнегињи Олги. Остали део програма, који је Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга пажљиво саслушала, изведен је на опште допадање. Њ. Кр. Вис. Книгињи Олги нарочито се допадало извођење једног призора „О болесној мајци", који је са успехом спремила васпитачица Дома г-ђа Миленковић.

Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга међу малим питомцима у дому „Српске мајке"

претседница „Српске мајке"; г-ђа Ела Хаџић, дворска дама; г. Никола Павловић, ордонанс-официр, са чланицама управе друштва „Српска мајка". Претседница г-ђа Лазаревић одмах је пришла Њ. Кр. Вис Кнегињи Олги и предала јој леп букет плавих љубичица. Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга, са ведрим осмехом на лицу, захвалила је г-ђи Лазаревић на срдачном дочеку, па је затим, пошто се претходно руковала са свима чланицама друштва, по јаком ветру и суснежици пешице прешла преко дугачког дворишта и ушла у Дом, у коме су високу Гошћу дочекали раздрагани малишани и девојчице, питомци Дома, веселим и срдачним поклицима: •— Живела Кнегиња Олга!

Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга се нарочито интересовала за малог питомца Ристу Трајковића, малишана из Јужне Србије кога је Она препоручила Дому, као и за малу питомицу Иванку Гавриловић. Милујући малог Ристу по косици, Њ. Ко. Вис. Кнегиња Олга изразила је Своје задовољство што је малишан тако напредан, а нарочито јој је мило било кад је од васпитачице чула да је и веома послушан. На молбу претседнице г-ђе Лазаревић да се слика са малим питомцима Дома, Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга је предусретљиво одговорила: — Хоћу врло радо! — па је затим стала међу малишане и девојчице и са њима се сликала.