Opštinske novine

120

Београдске општинске новине

ских буџета иде на полицију, иако је јавна безбедност ствар државе. Исто тако градови чине велике издатке на школе, мада је народна просвета саставни део државне просветне политике. Исто тако градове треба ослободити плаћања државног пореза на приходе градске имовине и градских привредних предузећа, као и плаћања и убирања бановинских дажбина. Путем оваквог растерећења знатно би се олакшало тешко финансијско стање градова и омогућило њихово боље уређење. Издаци који су до сада вршени за чисто државне послове, били би искоришћени у социјалне и културне сврхе, у сврхе бољег техничког и урбанистичког уређења градова. У овом погледу градовима се може брзо изаћи на сусрет, ако буду наишли на довољно разумевања код надлежних државних власти. Не мању пажњу заслужују напори градова да се донесе Закон о самоуправним финансијама. Главна материја коју би овај закон требао да обради јесте утврђивање извора за градско финансирање. Прописи

Закона о градским општинама о томе су недовољни. Овај нови закон имао би, поред постојећих извора, да предвиди и нове^ а на првом месту увођење директних пореза. Социјално старање за незапослене и сирОмашне грађане намеће увођење социјалног приреза. Запггита грађанства од напада из ваздуха такође треба да буде изведена пугем једног нозог приреза, и т. д. Најзад, овим законом би се постигла једнообразна израда буџета у техничком погледу, чиме би знатно био олакшан рад на буџету. То су у главном мере и захтеви које градови истичу ради поправке свога положаја. Захтеви нису велики и леостварљиви. Градови не траже од државс дотације и субвенције. Они траже тачно разграничење сфере градских послова од државних послова. Траже своју самоуправу и ослобођење од државних пореза, и г бановинских терета. Ако се овим оправданим захтевима наших градова не изађе што пре на сусрет, њих чека неизвесна сутра'. шњица. Никола Чобељић.

Свечано отварање породилишта ГрадсЕее болнице у Београдзг

Госте је на улазу дочекивао шеф породилишта г. др. Миленко Берић са својом помоћницом г-ђицом др. Браниславом Радуловићевом и особљем.

Са свечаног освећења породилишта Градске болнице

Тачно у 11 часова свештеници г.г. Љубомир Богићевић и Драгољуб Поповић приступили су освећењу зграде. По завршеном верском обреду, прота г. Богићевић једним лепим говором заблагодарио је претседнику Београдске општине г. Влади Илићу на

Једна од најмодернијих београдских санитарних установа, Градска болница Општине града Београда, која је недавно отворена, и која са успехом и на опште задовољство Београђана врши свој здравствени задатак, добила је још један свој одељак: модерно и хигијенски уређено породилиште са савршено уређеном операционом салом и амбулантом за преглед и иријем породиља. Ова нова, Београђанима тако потребна санитарна установа, располаже са педесет иостеља за породиље и исто толико колевки за бебе. Породилиште се налази у Средачкој улици бр. 2, одмах иза горњег угла трамваЈског депо-а у улици Краља Александра.

Свечано освећење и отвараше овог породилишта обављено је у недељу 7 фебруара т. г. Свечаности су присуствовали: г. Влада Илић, претседник Општине града Београда, потпретседник г. Драг. Тодоровић, као и градски већници: г.г. др. Љуба Стојановић, претседник Санитетског одбора Општине града Београда, др. Илија Бацковић, др. Душан По повић, др. Тихомир Симић, Спасоје Тајсић, Ђорђе Попара, Живко Костантиновић и Милан Мишковић. Министарство војске и морнарице претстављао је санитетски генерал г. др. Протић, а министра социјалне политике и народног здравља заступао је г. др. Лука Ристић, управник Опште државне болнице, који је дошао заједно са шефом Гинеколошко-акушерског одељења Опште државне болнице г. др. Стајићем. Од угледних личности запажени су још: г.г. Лазар Радивојевић, министар у пензији, Драгослав Ђорђевић, сенатор, др. М. Поповић, претседник Лекарске коморе и др. Од стране виших општинских функционера примећени су: г.г. др. Угљеша Давидовић, директор Дирекције за социјално и здравствено старање О. г. Б., др. Синиша Илић, управник Градске болнице, под чију управу спада и ово породилиште, Драг. Петровић, шеф Персоналног отсека О. г. Б., Ђуро Бањац, шеф Одељка за штампу О.г.Б. и други.