Opštinske novine

20

Уметничка хроника

153

смеје кад у њега уђе. У музеју је изложена једна асура испод које пише: „Апарат за извлачење испод туђих ногу". У једној витрини поређани су: брустхалтер, пудријера, руж за усне, кутија цигарета „Мирјана", огледалце и шпил карата за покер, а испод тога пише: „Насушни хлеб наших жена". У једној витрини налазе се чаша воде и главица лука. Испод тога пише „Друштво народа". Испод једног коша у коме се налази рпа исцепаних исписаних табака хартије, пише: „Апарат за најбрже решавање молби" итд. У зверињаку се у кавезу налази један жив ћуран. Испод тог кавеза пише: „Онај који верује у обећања". А испод кавеза у коме се налази једна мечка, гшше: „Животиња која игра пред свачијом кућом" итд.

Ботаничка башта испуњена је саксијама са разним цвећем, које духовито претстављају разне личности. Тако, на пример, на саксији из које на једном листу цвећа вири глава г. Воје Јањића, пише: „Лепи човек". На једној саксији из које не расте ништа, пише: „Трава стискавац", а одмах испод тога стоји . написано у загради „Биљка која је изумрла код нас" итд. итд. * Ова духовита и пуна хумора и ведрине изложба грајала је више од 20 дана. Њу је посетило више десетина хиљада посетилаца из Београда и унутрањшости. И свакоме од њих она је остала дубоко урезана у сећању. С. М.

Изложба успомена на покојне уметннке

У Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић" отворена је 25 фебруара ов. г. изложба успомена на пок. уметнике, која је трајала до 15 марта. Рукописи, фотографије, књиге, предмети којима су се служили покојници, — распоређени по засебним одељцима, - могли су се видети овде. Делови живота, навике, душе драгих покојника као да су одисале са тих предмета. Изложбу је отворила Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга палећи жижак насред изложбене дворане. Министар просвете г. Д. Стошовић одржао је говор у коме је, на завршетку, рекао:

„Уверен сам да неће бити ниједног нашег човека који неће бити дубоко дирнут пролазећи побожно испред ових немих предмета, симболично речитих сведока. И најнезнатнији објекат

Г. Б. Нушић говори из свога стана поводом отварања изложбе

Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга пали жижак и тиме отвара изложбу успомена на покојне уметнике

овде носи на себи отисак једне идеалне личности, не само да нас потсећа на њу, већ је по некој тајанственој моћи оживљава. А то присуство наших драгих предака, то наше приступање у најприснију близину њихових трудова, њиховог надахнутог стварања, мора да изазове у нама висока и блага осећања. Пред овим скромним стварима сазнајемо нарочито како се дубока истина крије у старој латинској изреци: да свака ствар има своју сузу."

Г. Бранислав Нушић одржао је из своје болесничке собе, из свога стана, преко радиа предавање о изложеним успоменама. Предавање су, преко звучника, саслушали са пажњом гости присутни у изложбеној дворани. Г. Нушић се је са пуно топлине и карактеристичних детаља осврнуо на изложене предмете и говорио о личностима којима су ти предмети припадали, тумачио значај предмета и оживљавао их. Г. Нушић је друговао, — како каже, — не само са људима на које нас ове изложене успомене пот-