Opštinske novine

/ио

Београдске општинске новине

ховних ордена. Они су били потчињени папи, где су имали да се управљају по његовим прописима, који су предвиђали: сталну борбу против некрста, хуманост и гостољубље и духовне вежбе. Као знак заједнички, по коме су се разликовали припадници витешких редова од осталих људи, јесте крст, који су носили на одећи. Поједини владари доцније су по угледу на то образовали чисто световне витешке редове, да би на тај начин утицајније и угледније људе везали за себе и наградили за учињене им услуге. Владари су упочетку статутима прописали, како се улази у те световне витешке редове, тако исто прописали су и ношњу и спољне знаке тих световних витешких редова. И, када тих световних витешких редова постепено нестаје као удружења, то дугим периодом времена остају само декорације, ордени којима је једноме удружењу била очитована припадност,*

Ордени су уведени код свих држава и народа. Код свих ордена у хришћанским државама основа ордена је крст, који је употпуњен другим амблемима, који симболизирају врсту ордена Основни амблем је звезда са пет или шест кракова. Крст и звезда код ордена у основи значе:

Дух

Разум

Страст

* „Ред Малтешких витезова је постао пре хиљаду година, а основан је у Јерусалиму под именом „болнички ред Светог Јована". После губитка Свете Земље, овај се ред 1301 год. преселио на острво Родос, који је већ тада важио као чврст зид западњачке културе, и хришћанства против надирања муслиманског света. Било је то време, кад је тај ред дошао до своје највеће моћи и највећег сјаја. Велики маштар реда био је тада Родовски Кнез, који је ушао у ред тадашњих суверена и имао огромна имања по целој Европи, која су се звала „коменде". Бежећи испред турске најезде, Малтешки ред је морао 1552 год. напустити Родос. Тада се преселио на острво Малту. За време верске реформације ред је изгубио многе своје приорате. Доцније је њихов опстанак угрожавао сукоб између Француске и Енглеске, који је настао због тога острва. Малту заузео је Наполеон 1798, али су му Енглези одузели већ после кратког времена. А када је ред Малтешких витезова изгубио своју световну моћ на Истоку, посветио се сасвим каритативном раду, помажући болесне и бедне. Од тога времена седиште овога реда је у Риму, 1де се налази његов „велики магистериум", који је највиша извршна институција овога реда. У свему данас овај ред има само четири приората, и то један врховни у Риму, затим у Напуљу, на Сицилији и у Чехословачкој и Аустрији. На челу ових појединих великих приората стоји велики приор, који носи титулу кнеза. Дефинитивни члан овога реда мора, приликом ступања у ред, доказати да је у прошлости његове породице било барем шеснаест рођених племића. Али, поред ових, постоје и такозвани магистрални витезови, који нису подвргнути толико тешким условима. То су лица, која не морају имати племићко порекло, али се у самом реду морају истицати својим нарочитим делима у вршењу каритативних дужности . Ред Малтешких витезова својим заслужним члановима даје и одликовања. Малтешки ред, у данашње доба, бори се са послератним тешкоћама, али )е зато у потпуности остао

Материја Памћење Узрочност ч /\/ Простор Разум * \ /\ Вол>а

Време Памбење

Време Разум

Простор Воља

Код свих ордена у нехришћанским државама основа ордена је полумесец. Ордени су почели да се модификују у последње време у свакој држави према циљу за који се дају и према обележју државе у погледу њенога државнога устројства. — Медаље, реч италијанска за ознаку античкога новца. Доцније постала су као знак одликовања за заслуге мањега значаја.

Карађорђева Звезда с мачевима је највише одликовање у Краљевини Југославији. Она има две врсте ордена — официрски и војнички ред. То одликовање даје се само онима официрима и војницима, који су активно учествовали у борби и у ватри, или онима који су непосредно припремали ратне операције. Витезови Карађорђеве звезде с мачевима, то су:

веран своме хуманом раду и помагању сиромашних, бедних и болесних. Још и данас овај ред даје издашне новчане помоћи свим несрећним и беднима.