Opštinske novine

Београлске Бр 1 ОПиТИНСКГ: НОСзИНЕ 1938

Чланци и студије Њено Величанство Краљица Мари|а — Поводом рођендана —

Њено Величанство Краљица Марија

„Узорна и светла, и у свему другом — Румунију памти, чувај љубав њену! Нек Те срећа прати на Твом путу дугом! „Живела нам! Збогом!"... И лађа се крену. За Њом народ кличе: „Зар Ти није жао Букурешта града и цветне Синаје?... — „Жао Ми, али идем! Јер судба је јака! Мене чека срепа, од сад нераздвојна, „У Србији лепој, на обали Саве, На витешким грудма Мог Краљевског Војна! — „Жао Ми, али идем! Јер судба је јака! „Полазим о, Боже, пут Ми благослови! У земљи слободе, песме и јунака!

„Тамо Ми је љубав, тамо Златни снови!"... Неизмерни простор лађа је већ прешла... Промичу брежуљци, шуме и равнице, Са обала српских грми: „Добро дошла, „Узданице наша, витешка Краљице!"-'}

Вој. Илић Млађи

Краљица Марија, племенита, интелигентна, патријархално лепо васпитана, ступа на тле Своје нове Отаџбине, на тле суседне земље — Краљевине Југославије 6 јуна 1922 године у 1 7 часова са Својим Родитељима — оцем Краљем Фердинандом I и мајком Краљицом Маријом, Румуније. Долази млада Принцеза Марија, за коју песници певаху ,,да је онај диван цветак, што нам краси Домовину, да је Она звездица наша сјајна, која с плавог свода сину..." Долази Принцеза Марија ,,мила као сунашце" да постане примерна супруга и идеална мати, да донесе као Краљица радост и љубав Своме драгоме Војну и Своме Народу! Краљица Марија где год је прошла пронела је Свој осмејак. И, када се венчала 8 јуна 1922 г. у Саборној цркви у Београду уз топовске звуке помешане са свештеном службом и песмом певачких друштава, Она је ве^ помишљала на Своју буду^у улогу — тешку, деликатну, пуну части!

— „Што људи не могу, створићу Ја, жена: „Срећу и спасење триест милиона, „Кад братимство вежем на вечна времена „Мишице и душе Срба и Румуна!" 2 )

Краљица Марија у главноме Себи је ставила у Својој новој Отаџбини, Краљевини Југославији, три дужности: бити примерна супруга, бити нежна мајка и бити узорна краљица Своме народу. 1) Као примерна супруга, предузела је одмах да Своме мужу-Краљу, створи што лепши породични живот. Засновала је Свој дом, Своје сопствено огњиште, на Дедињу, где ће са Својим мужем-

Илић, Млађи — ,Песме", Београд 1936,

Ј. Илић, Млађи ■ — ,Песме", Београд 1936,