Opštinske novine

436

Београдске општинеке новине

Милана г. Форесто и г. Ротонди, претставник Италијанског министарства авиације г. Темпестија, као и четири италијанска новинара гг. Гвидо Палопа, Павиа, Вила и Пелегрини. У част отварања ове нове линије на аеродрому је била приређена свечаност, којој су присуствовали: италијански посланик на нашем Двору г. Марио Индели, са вишим чиновницима посланства; пуковник г. Брента и ваздухопловни аташе г. Карамати; претставник Министарства спољних послова г. Светислав Предић; претставник Београдске општине г. Морц Демајо, градски већник; претставници Аеропута претседник г. Рудолф Пилц, директор г. Тадија Сондермајер са члановима управе гг. Пауновићем, Хођером и др. А. Митровићем.

Пошто је г. Марио Индели пожелео добродошлицу г. Темпестију, претставнику Италијанског министарства авијације, г. Бјондију, претседнику Авио Лине Италијане ,сервирана је закуска. За време закуске претседник Аеро-пута г. Рудолф Пилц поздравио је, на француском, госте из Италије, истакао значај ове нове линије и пожелео јој пун напредак. Г. Бјонди, у свом одговору, изразио је велику радост што ће се овим путем пријатељске везе између наших двеју земаља на овај начин још више учврстити. После тога путници су авионом наставили лет за Букурешт.

Београд—Софија

Пакт о вечном пријатељству, којим је уоквирено југословенско-бугарско братство већ је показао и пуну ефикасност на пољу што тешњег зближења и рада између нас и Бугара. Хиљаде и хиљаде Бугара прошло је кроз нашу земљу; врло честе посете претставника индустрије, привреде, уметности и науке Београду, — као и посете многих Југословена Бугарској дају очигледан доказ корисности овога пакта. Братске везе између Бугара и нас много пута су биле потврђиване разним заједничким културним и привредним манифестацијама. И овога пута то је подвучено успостављан>ем сталне ваздушне лини,'е између Београда и Софије.

Док су нашој делегацији браћа Бугари срдачно стезали руке, истим авионом одлетела је са софијског аеродрома бугарска делегација за Београд. Нашу делегацију дочекао је у Софији лично командант бугареког ваздухопловства пуковник г. Бојдев са претставницима војних и грађанских власти. Пошто је г. Бојдев поздравио нашу делегацију, потпретседник Софијске општине г. Лекарски је кратком добродошлицом поздравио потпретседника Београдске општине г. Драг. Тодоровића, који му је у врло лепом и топлом говору захвалио, завршивши: „Да живи Његово Царско Величанство Борис, да Живи Његово Величанство Краљ Петар II, да Живи Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле", што су присутни срдачно прихватили.

Чланови југословенске делегације, са г. Драг. Тодоровићем, потпретседником Београдске општине, на челу, пред спомен-плочом изгинулим бугарским војницима — полажу венац

Ееоградска делегација са г. Драг. Тодоровићем, потпретседником Београдске општине, на челу, са претставницима Софијске општине и бугарског ваздухопловства у Борисовој Градини у Софији

На веома свечан начин отворена је 9 маја редовна ваздушна линија Београд—Софија. Нов авион типа Локид однео је у Софију нашу делегацију, коју су сачишавали: пуковник г. Јовановић као вођа делегације, потпретседник Београдске општине г. Драг. Тодоровић, саветник Министарства спољних послова г. Милосављевић, генерални директор Аеропута г. Тадија Сондермајер, претставник Аеро-клуба г. Крстић и претставник Југословенско-бугарске лиге г. др. Миша Секулић. Полазак авиона са београдског аеродрома био је веома свечан.

Пошто се уписала у златну књигу, наша делегација }е положила венац пред спомен плочом изгинулим бугарским јунацима, а затим била примљена код претседника града Софије г. инж. Иванова, који је, у својој добродошлици, обраћајући се г. Тодоровићу, изразио жељу да поново види претставнике Београдске општине као своје госте. Увече је нашој делагцији приређен банкет, коме су, поред претставника војног ваздухопловства и нашег Министра на бугарском Двору, били присутни и претседник Софијске општине г. инж. Иванов са оба потпретседника.