Opštinske novine

Комуналио-урбанистичка хроника

439

редила скромну свечаност на свом броду „Сидхофен", који је био искићен данским и југословенским заставама. Свечаном почетку радова присуствовали су: Претседник Краљевске владе г. д-р Милан Стојадиновић, Претседник Општине г. Влада Илић, министри г.г. М. Спахо и Д. Стошовић, гувернер Народне банке г. Радосављевић, Управник Државне Хипотекарне банке г. д-р Ђуричић, дански отправник послова г. Гулдберг, директор предузећа Данске групе г. Кампман, градски већници г.г. Јоца Петровић, Љуба Гођевац, Љуба Стефановић, д-р Димитрије Поповић и Божидар Живадиновић. Министарство грађевина заступао је начелник г. Целегин, Управу поморства и речног саобраћаја Министарства саобраћаја директор г. Аца Петровић, оппггинску Техничку дирекцију: директор г. Марјан Вујовић, управник Водовода г. Слободан Петровић, шефови отсека г.г. Розенцвајг и А. Крстић и инспектор г. Јањушевић, као и неколико општинских инжењера.

„Господине Претседниче, Краљевска влада са интересовањем и са симпатијама прати рад на подизању југословенске престонице. У том погледу и Ви, Господине Претседниче, као и цело Градско веће, моагете рачунати на пуну потпору и сарадњу од стране Краљевске владе. Мени је мило што ове велике радове почињете са познатом техничком групом пријатељске нам земље Данске. Честитам Вам и желим свима брз и срећаа свршетак радова!" Претседник Београдске огтштине г. Влада Илић захвалио се срдачно Претседнику владе г. д-р Милану Стојадиновићу на овако љубазним речима. Директор Данске групе г. Кампман, — обраћајући се Претседнику владе, Претседнику општине и осталим гостима, — одржао је кратак пригодан говор. Гости су послужени шампањцем.

Почетак радова на насипању земљишта на левој обали Саве. Багер избацује огромне количине песка из речног корита

Претседник владе г. д-р Милан Стојадиновић повукао је жицу за коју је био везан машински покретач и ставио у покрет бродска постројења. Велика црпка, јачине 800 коњских снага, почела је да избацује из утробе брода песак помешан са водом, и да га разасипа поред обале. — Нека буде срећан и благословен рад! рекао је г. д-р Милан Стојадиновић, када је избио први млаз песка. Обратио се затим Претседнику Београдске општине г. Влади Илићу и рекао: I

Данци су показали гостима како се црпе песак из воде, најпре на Сави, а затим на Дунаву. Брод „Сидхофен" је спуштао сифон на дно реке и црпао песак помешан са водом.. Укотвљен крај обале Саве брод је за неких 20 минута избацио 500 кубика песка. После се, заједно са гостима, отиснуо на воде Дунава, на одређено место за рад, и исто тако за неких 28 минута исцрпео из Дунава 500 кубика песка. Вратио се затим на своје старо место, на Саву, и наставио да ради.