Opštinske novine

г

!<о$

2>го у

Б еогрдлске " Бр . ОПУТМНСКЕ НССзИНЕ 1939 Чланци и студије: Седница Претседништва Савеза градова

часова у кабинету претседника Општине града Загреба. Присуствовали су сва три претседника Савеза градова: г. Влада Или-ћ, претседник Општине града Београда, г. д-р Теодор Пеичи^, претседник Општине града Загреба, г. д-р Јуро Адлеши-Ц, претседник Општине града Љубљане. Поред њих седници су још присуствовали г. д-р Рудолф Ербер, генерални директор Градске штедионице у Загребу и претседник Савеза градских штедионица Краљевине Југославије, затим из Београда: г. Миливоје Благојеви-К и г. д-р Стеван Попови-К, градски ве^ници, и г. Божа Л. Павлови+1, директор Општег одељења Београдске општине и шеф Канцеларије Савеза градова у Београду; из Загреба: г. д-р Емин Богдановић, директор Поглаварства, и главни секретар Савеза градова, г. Мирко Станисављевић, градски финансијски саветник и г. Иво Ротквић, заменик секретара Савеза градова; из Љубљане г. Андреј Грасели, в. д. начелника Општег одељења Градске општине. Дневни ред претресан је на обема седницама у духу најширег разумевања и схватања градских потреба и у савршеној сагласности свих присутних. Дискутовано је и о хитним питањима ван дневног реда, која су од значаја по даљи рад Савеза, па су донети закључци о њиховом даљем третирању. Цео рад ове седнице обухва^Кен је у кратким и основним линијама у званичном саопштењу, које је издато за штампу, а које гласи:

На седници су расправљена многа важна питања Савеза градова. Примљен је на знање извештај о раду Погпозне управе Савеза градоеа и канцеларије у Београду, нарочито након редовне годишње скупштине одржане 19-У1-1938 у Љубљани. Већа дискусија развила се о питању интензивирања рада Савеза градова. Ради ојачања веза између Савеза и његових чланова имали би градови Београд, Загреб и Љубљана окупити око себе сваки оне градове, који су по својим традицијама, привредној струкпрометним и другим локалним приликама, па да настоје привући претставнике тих градова на што интензивнији заједнички рад. Због истог разлога имале би се седнице Управног одбора Савеза градова одржавати не само у вези с главним скупштинама него и у току године, и то у мањим градовима, како би се и у

На позив г. д-ра Теодора Пеичи^а, претседника Загребачке општине, као претедника Савеза градова, одржана је седница Претседништва 4 и 5 фебруара у Загребу са овим дневним редом: 1 — Извештај о раду Пословне управе Савеза градова и Канцеларије у Београду. 2 — Интензивирање рада Савеза градова. 3 — Кснференције финансијских, техничких, социјално-здравствених референата градова. 4 — Уредба о општинским штедионицама. 5 — Аутоматско стицање чланства (завичајност) по ст. 4 § 13 Закона о градским општинама. 6 — Новчане казне по закону о радњама; и 7 — Евентуалије.

Г. Влада Илић, претседник Београдске општине (Уметнички рад сликара г. К. Крековића)

Прва седница је одржана 4 фебруара од 18 до 20 часова, а друга 5 фебруара од 11 до 13