Opštinske novine

54 Беог радске општинске новине Рођендан Њ, Б, Краљицв Марије

У Београду и у земљи прослављен је и ове године 9 јануара свечано и срдачно Рођендан Њ. В. Краљице Марије. Тога дана су у свима црквама служене молитве за срећу Краљевског дома Карађорђевића и за здравље и дуг живот Краљице Марије. Те молитве су извирале из душе целог народа, нарочито сиромашне деце, за коју се Њ. В. Краљица Марија брине са много љубави и помаже их сваком приликом: многу сироту децу школује, издржава или помаже многе дечије установе и школске кухиње, помаже безбројне хумане установе. Тога дана је отслужена служба са благодарењем, у 11.15 часова, у дворском храму на Дедињу. Присуствовали су: Њ. В. Краљ Петар II, Њ. Кр. Вис. Кнегиња (Јлга, Њ. Кр. Вис. Краљевићи Томислав и Андреј и Кн.ежевићи Александар и Никола, дворске даме, цивилна и војна ку^а Њ. В. Краља. У Саборној цркви је отслужено благодарење после службе божје. Чинодејствовао је Њ. Св. Патријарх Гаврило са више свештеника. Црква је била пуна народа. Њ. Св. Патријарх Гаврило одржао је том приликом говор, у коме је истакао срећу нашег народа што има на свом челу чисто народну династију која је великим делима прославила и себе и свој народ.

Кад год се наш народ окупио око престола, — рекао је Патријарх — био је силан, славан и напредан. Потребно је да се и данас цео народ, без разлике вере и племена, окупи око престола, јер слава, напредак и срећа Краља и Његовог Дома, то је слава, срећа и напредак целог нашег народа и наше отаџбине. На завршетку свог говора рекао је Патријарх Гаврило: „Ми данас прослављамо рођендан Њеног Краљевског Величанства Краљице Марије Мајке Узвишеног младог нашег Кр^ља Његовог Величанства Петра II. Не само у 4 ' нашој отацбини него широм целог света позн^Та је материнска нежност, добродушност и дамопожртвовање наше Узвишене Краљице Мајке Марије. Она са тим својим великим врлинама бди подједнаком љубављу и над својом децом и над целокупним' нашим народом. Зато искреним срцем и топлим молитвама Господу нашем Богу подносимо наше жеље за Њену срећу и благословен рођендан и кличемо из свег срца: Живела наша Узвишена Краљица Марија!" Верни су у цркви пропратили Патријархов х>вор срдачним усклицима Њ. В. Краљу и Њ. В. Краљици Марији и целом Краљевском Дому. Претседник Београдске општине г. Влада Илић честитао је депешом рођендан Њ. В. Краљици Марији.

Рођендан Њ. Кр. Вис. Краљевића Томислава

19 јануара прослављен је једанаести рођендан Њ. Кр. Вис. Краљеви^а Томислава. Тога дана је, у 11,15 часова, извршено у дворском храму на Дедињу освећење богојављенске водице и одржано благодарење поводом рођендана. Благодарењу су присуствовали: Њ. В. Краљ, Њ. Кр. Вис. Кнез Намесник, Њ. Кр, Вис. Кнегиња Олга, Њ. Кр. Вис. Краљевићи Томислав и Андреј, Кнежеви^и Александар и Никола и Принцеза Јелисавета, затим дворске даме и цивилна и војна кућа Њ. В. Краља.

• Обданиште „Краљеви^а Томислава" прославило је тај дан као своју славу. Слави су присуствовали и изасланици Министарства социјалне политике и народног здравља, Министарства просвете, Београдске општине (г-ђа д-р Радојка Симић), претставнице многих дечијих хуманих установа и већи број грађанства. Пошто је завршен црквени обред, питомци овог обданишта су извели леп концерт. Ово обданиште прихвата сиромашну децу, од 3 до 7 година старости, из Предграђа Краљице Марије, Вождовца, Маринкове Баре и Бањичког Венца и брине се о њима док не дорасту за школу. —

Бадње вече у Београду

И ове године је прослављено Бадње вече у Београду на свечан и импозантан начин, у духу старих народних обичаја. Војници су још на Туцин дан посекли на Авали и у Кошутњаку згодна дрвећа за бадшаке, искитили их и спремили за свечан пренос.

Поворка за пренос бадњака кренула је од Официрског дома — на Бадњи дан б јануара — у 11 часова. Претставници свих војних јединица, соколска коњица и кола са соколима, возни парк Београдске општине и Ватрогасна добровољна чета Београд I, претставници многих београдских установа и многа