Opštinske novine

Друштвена хроника

55

приватна лица — на коњима или колима — оачињавали С у поворку. Испред поворке је ишло неколико војних музика. Командант Бадњака био је пуковних г. Војислав Петровић, који је јахао на челу поворке. У Кошутњаку су натоварени бадњаци на кола и цела живописна поворка је кренула ка Двору на Дедиње, уз звуке музике и прасак пушака.

БАДЊАК У ДВОРУ

Поворка бадњачара стигла је у Двор на Дедињу у 15 часова. На главним вратима Двора дочекали су их, као домаћини, Њ. В. Краљ Петар Други, Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле, Њ. Ко. Вис. Краљевићи Томислав и Андреј, Њ. Кр. Вис. Кнегиња

Њ. В. Краљ Петар II, Њ. Кр. Вис. Кнез Намесник Павле, Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга, Краљевићи Томислав и Андреј, Кнежевићи Александар и Иикола и Принцеза Јелисавета дочекују бадњак

Олга, Кнежевићи Александар и Никола и Принцеза Јелисавета. Њ. В. Краљ Петар II посуо је бадњачаре житом и бонбонама из сита које је држао Управник Дгора генерал г. Леко и пожелео им је добродошлицу. Командант бадњака пуковник г. Војислав Петровић приступио је затим Њ. В. Краљу и честитао Му празник. Група официра, који су претстављали све јединице београдског гарнизона, унела је бадњак у велику дворску дворану и ставила га на камин у коме је горела ватра. Тиме је извршен симболички гест традиционалног стављања бадн>ака на кућно огњипгге. Официри, који су донели бадњак, постројили су се на леву страну од огњишта, по старешинству, Домаћини Њ. В. Краљ, Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник и остали чланови Краљевског Дома ступили су с њима у разговор и тада су бадњачари, по традицији, послужении ракијом и слаткишима. Поворка бадњачара отишла је затим у Бели Двор Кнеза-Намесника Павла. И ту је свечано дочекан бадњак и стављен на огњиште.

Маса грађана искупила се дуж целог пута којим су пролазили бадњачари, поздрављала их весело и клицала Њ. В. Краљу и Краљевском Дому.

Војници Краљеве гарде доносе бадњак у Двор