Opštinske novine

Комунална хроника

Одликовање београдских пожарника

Командант Пожарне команде г. М. Милосављевић предаје одликовања пажарницима Одликовани су: 1 — Стојан Крпић, пожарник, Златном Медаљом са круном; 2 — Раденко Лазовић, пожарник, Златном медаљом без круне; 3 — Милић Крчевинац, пожарник, Златном медаљом без круне; 4 — Данило Вучићевић, пожарник Сребрном медаљом са круном; 5 — Лазар Рогић, пожарник, Сребрном медаљом са круном; 6 — Миодраг Милановић, пожарник, Сребрном медаљом са круном; 7 — Боривоје Вуловић, пожарник, Сребрном медаљом без круне; 8 — Сава Мандић, пожарник, Сребрном медаљом без круне; 9 — Јован Мировић, пожарник, Сребрном медаљом без круне; 10 — Обрад Дрвенџија, шофер, Сребрном медаљом без круне и 11 — Богољуб Ћипаревић, шофер, Сребрном медаљом без круне. Свечаној предаји одликовања, које је извршио Командант г. Милорад Милисављевић у присуству целе чете, присуствовали су: г. д-р Угљеша Давидовић, директор Дирекције за социјално и здравствено етаран>е, и г. Илија Пинтар, врховни инспектор Ватрогасног савеза у земљи. Командант г. Милорад Милисављевић је одржао овај пригодан говор:

„Његово Краљевско Височанство Кнез-Намесник Павле, ценећи исправан рад и пожртвовање пожарника Пожарне команде, благоизволео је решењем својим одликовати за услуге учињене Краљевском Дому једанаест службеника ове Команде. Овим одликовањем учињена је почает не само одликованима него и свима вама и Пожарној команди и Општини београдској, чији сте службеници. Пожрниачки посао, — који је и сувише тежак и опасан по живот сваког- од вас, а који претставља максимум напора једног човека, када се је одлучио да се бори и штиги од пожара и других елементарних несрећа за добро и животе свију грађана, и у миру и у рату, — добио је овим одликовањем рисоко признање и похвалу. Вредност пожарничког рада у једном великом граду, где су несреће и пожари свакодневни, могу да разумеју и осете само они чији су имозима или живот спасени савесним и пожртЕо^аним радом пожарника. Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник, знајући вредност вашега рада у миру, а нарочито у будућем рату, када ће пожарник у великом граду бити много више изложен опасности и погибији непо и борац на фронту, хтео је овим одликовањем да вам покаже колико познаје ваш посао и да Вам да потстрека за све већу спрему и храброст у вашој борби за заштиту добра и грађана и града и државе. Честитајући вам ово одликовање позивам вас да заједно, од срца, ускликнемо: Живео Њ. В. Краљ Петар II! Живео Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле! Живео Високи Краљевски Дом!" Затим је г. Милисављевић прозивао поједине одликоване пожарнике и шофере и предавао им одликовања и дипломе. Г. г. д-р Угљеша Давидовић и Илија Пинтар одржали су пожарницима пригодне говоре.

Одликовани пожарници са својим командантом г. Милисављевићем и директором за социјално и здравствено старање г. д-р Угљешом Давидовићем

14 јануара приређена је лепа свечаност у Пожарној команди Београдске општине: у 11 сати пре подне предата су на свечан начин одликовања једанаесторици пожарника и шофера Пожарне команде, којим их је одликовао Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник у знак признања за исправну службу.