Opštinske novine

Слободно време и одмор радног света

91

жава осигурала раднику то слободно време и одмор, морала је предузети мере да радник тај одмор паметно искористи, да регенерише и усаврши своје радне слободности. Стваралачка снага одмора може само тако да дође до израза.

Претседник Београдске општине г. Влада Илић, претседник Суда за град Београд г. М. Филиповић и шеф општинског Отсека за обавезно телесно васпитање г. д-р Радмило Белић посматрају такмичење обвезника телесног васпитања И код нас се почиње увиђати да је употреба одмора само саставни део рационалне организације рада. Радник треба после одмора да продужи посао са више елана и више снаге. Иако смо ми претежно аграрна земља, ипак се и пред Југославијом постепено постављају све ургентније сви они проблеми који муче већ давно индустријализовани Запад. Преморени и материјално слабо осигурани радник у својим слободним часовима долази у тешка искушења. Код нас, где добар део рад-

Наш радник ово време у већини случајева не може провести у породици, радостима што му их она може пружити; он је у решавању овога питања упућен сам на себе. То је разлог због ког се и код нас потреба друштвене интервенције, заједнице као такве, све више истиче, постаје све очигледнија.

Обвезници телесног васпитања у Београду бацање кугле Београдска општина помаже свесрдно, у границама своје надлежности, ову благотворну акцију државе. Она је створила засебан отсек за обавезно телесно васпитање ваншколске омладине коме је дужност да организује празничне течајеве ваншколске омладине и да се брине о унапређењу физичке културе у Београду. Сва ваншколска омладина од навршене 10 до навршене 20 године старости са подручја Београдске општине распоређена је у 30 празничних течајева. Течајевци сваког течаја подељени су у три групе, према годиштима. При овоме распореду узети су у обзир:

Обвезници телесног васпитања у Београду стижу на циљ у трци на 100 м. ништва припада сезонским радницима, — онима чија породица није поред њих у граду, већ негде далеко у селу, које су они привремено оставили, — проблем правилног искоришћавања слободног времена још је значајнији.

Обвезници телесног васпитања у Београду скок у вис близина стана, радњи и занатских школа, како би омладина при похађању редовних часова вежбања што мање времена трошила. За место рада празничних течајева узете су основне школе и вежбаонице-вежбалишта 2*