Opštinske novine

92 Веоградске општинске новине

соколских и других спортских друштава. У пројекту су општинска вежбалишта и вежбаонице специјално уређене за ове течајеве. Време рада није код свих течајева исто, већ сз при одређивању узимало у обзир: слободло време самих течајеваца-обвезника и време када су простори и просторије за вежбање слободни. Настава у празничним течајевима изводи се према „Плану и програму наставе" утврђеном од Министарства физичког васпитања народа, а у границама могућности и према приликама у којима се поједини течајеви налазе. У сваком течају настава се изводи једанпут недељно и час вежбања траје 90 минута. На једном часу обухваћена су сва три дела наставе према „Плану и програму": 1) Морална и национална настава 2) Општа телесна настава; и 3) Специјална телесна настава. Први део изводи се у потпуности, јер за то постоје могућности, док се други и трећи део у неколико течајева не могу потпуно изводити, јер исте не располажу са свим потребним справама. Течајеви који раде по вежбаоницама и вежбалиштима соколских друштава, много потпуније изводе општу и специјалну телесну наставу, јер су вежбаонице и вежбалишта снабдевени свим потребама. У току лета настава се изводи потпуније у свим течајевима, јер слободан простор даје више могућности за то. Зими је већи део течајева, а нарочито оних који раде по основним школама, приморан да сав рад сведе на чисто теоријску наставу.*) Поред овог организованог коришћења слободног времена, грађани Београда имају прилике да и неорганизовано проводе своје слободно време угодно и корисно: у шстњама по парковима и шумама, у купању и веслању по Сави и Дунаву. Парковн и шуме Цветни и шумовити паркови, којих има 25, скверови и улични дрвореди распоређени су доста равномерно на све крајеве Београда. То су не само резервоари свежег ваздуха, него и места за душевни одмор и разоноду. Боје цвећа и зеленила, рестаурисани објекти из "старих времена и модерни споменици по већим парковима пружају визуелна естетска уживања. '1 а уживања појачана су музиком, која се може слушати у највећим парковима. Паркови — без шума по предграђима и околини Београда, без пошумљених и вртарски уређених башта и комплекса који нису приступачни увек широј публици — обухватају површину од 76,30 ха. *) Подаци о обавезном физичком васпитању омладине у Београду добијени су из општинског Отсека за обавезно телесно васпитање.

Највећи и најлепше уређен београдски парк јесте Калемегдан (Велики и Мали), који је понос Београда. Он обухвата стари град,

Београдски пејсажи: Детаљ Калемегдана са „Победником" где се развијала крвава и бурна историја Београда. То је баш онај пространи плато изнад ушћа Саве у Дунав, са таласастим падинама према обалама ових двеју историјских река, где је кроз векове била тврђава, од келтског Сингидунума из IV" века пре Христа па до краја светског рата. Стил тврђаве сачуван је у конзервисаним и делом реконструисаним средњевековним кулама, мостовима, тунелима, пушкарницама, стражарским кулама, зупчастим зидинама и другим интересантним објектима.

Београдски пејсажи: Водоскок на Малом Калемегдану (рад вајара Арамбашића) Зграде које су изграђене или обновљене на овом простору — Војни музеј, Географски институт, црква Ружица, капела св. Петке у складу су са стилом тврђаве и повећавају њене лепоте и мистерије. Модерни споменици, расејани по Калемегдану, везују стару и нову историју.