Opštinske novine

Слободно време и одмор радног света

95

Са врха Авале, од споменика Незнаном Јунаку, пуцају величанствени видици на Београд и Панчево и дивне планине Шумадије и Војводине.

Поглед на споменик Незнаном јунаку са степеништем на Авали

Даље, али врло лепо излетиште за Београђане јесте пространа шума Липовица (око 1000 ха), 25 клм југозападно од Београда. И она је проглашена за национални парк и њене природне лепоте ће се само усавршавати. Ускоро ће бити везана модерним кружним путем Београд-Липовица-Авала-Београд.*) Купатила на Сави и Дунаву Сава и Дунав су необично погодне реке за пливање и веслање. Поред спортиста, ту и други грађани проводе своје слободно време у здравој и лепој разоноди. Летње сунце измами сваког дана по неколико десетина хиљада купача.

Чамци општинског купатила на Сави

На Сави и Дунаву има 27 великих купатила. Поред тога постоје сталешка и друштвена купатила (неколико војничких, полицијских купатила, разних установа, веслачких клубова) и велики број приватних породичних ку-

*) Податке о парковима и шумама добили смо из општинског Отсека за паркове.

патила, која су распоређена дуж целог тока Саве и Дунава кроз атар Београдске општине. На Сави се купатила нижу и на левој и на десној обали од врха Чукарице (београдског предграђа) па до ушћа Саве у Дунав. Има их 18 са 3.509 кабина, са гардеробама за одело и већим свлачионицама. Свако купатило има чамце и сандолине за изнајмљивање. Највеће и најбоље уређено купатило на Сави јесте Општинско купатило. Оно има 700 удобних кабина (међу којима 8 великих за више особа), велику гардеробу, 5 базена за непливаче, осигуране приступе у отворену Саву и скакаонице за пливаче. Може да прими одједном близу 4.000 купача. За топлих летњих дана кроз ово купатило прође 5—6000 купача дневно. Друга група купатила налази се на Дунаву, највише на београдској обали, а има их и на супротној обали. Има их 9, са 3.022 кабине, са гардеробама и већим свлачиони-

Базен за непливаче у Општинском купатилу на Сави цама. Овде се налазе три велика и модерно уређена купатила, (једно има 500, друго 700, а треће 720 кабина). Једно од тих већих купатила налази се у Земуну. И остала купатила испуњавају све услове хигијене, сигурности и најпотребнијег конфора. Сваки власник купатила мора имати полицијску дозволу за рад свога купатила, а ову дозволу добије тек пошто испуни прописане захтеве хигијене, удобности и сигурности за купаче. Полицијска власт води надзор над купатилима за време целе купалишне сезоне. Сва београдска већа купатила приме просечно дневно, за време летње сезоне, преко 20:000 купача. Купатила појединих установа, сталежа, спортских друштава и приватних породица приме дневно просечно око 10.000 купача. Велики број Београђана, нарочито богатији, проводи лето ван Београда, у бањама и другим летовалиштима, тако да не искоришћује београдска купатила, или их искоришћује у мањој мери.