Opštinske novine

94

Београдске општин ске нбвине

вима, на чијем се врху налази Краљев Двор, чије баште и простране шуме служе као украс Престонице. Велика шума Кошутшак мами шетаче својим природним дражима. Ту је људска рука просекла само стазе за пешаке и друм за аутомобиле, направила клупе и сенице за одмор. Све остало је дело природе. Човек у овој шуми заборавља на близину великог града и предаје се сав лепотама дивне природе. Кошутњак, који обухвата 309 ха, протеже се све до Раковице, а одавде се продужава Раковичка макастирска шума, која обухвата 300 ха. Други пошумљени терени око Београда, који допуњују зелени појас, обухватају засада 213 ха. Овај се зелени појас стално усавршава и проширује, јер се пошумљавају сза општинска земљишта, а утиче се и на власнике приватних имања да пошуме што више своје неизграђене и необрађене комплексе земљишта. Као знатни резервоари ваздуха служе и Универзитетска ботаничка башта у Палилули и нови општински расадник на Вождовцу, који обухвата 9,60 ха, иако су грађанству приступачни само у ограниченој мери. У крајевима старог Београда, на Дорћолу и Палилули, задржале су се још многе старе баште, пуне цвећа и дрвећа, које, иако у мањој мери него у старо патријархално доба, уносе идиличне ноте у породични живот. Послератно грађење палата, срачунато само на што већу ренту, уништавало је немилице ове наше лепе баште. Пошто је задовољена најпрешнија потреба за становима, грађевински прописи су могли бити примењени строжије и приликом изградње најновијих зграда води се више рачуна о хигијенским и естетским захтевима. Има

Београдски пејсажи: Булевар Кнеза Александра Карађорђевића

читавих крајева Београда где се могу градити само куће у баштама. Тако се надамо да ћемо опет вратити Београду његово зеленило и мирисно цвеће, које су стари Београђани са љубављу његовали.

У Земуну се исто тако поклања већа пажња баштама и шумама. У средини Земуна налази се лепо уређени парк. По целом граду и околини врши се пошумљавање.

Споменик Незнаном јунаку на Авали 16 км. од Београда налази се шумовита Авала. кота обухвата 600 ха, а са Шупљом Стеном, још преисторијским рудником цинобарита, обухвата шумски појас од 730 ха. На врху Авале налази се гроб Незнаног Јунака са величанственим спомеником, који је радио познати наш вајар Иван Мештровић. Тако је Авала и пријатно излетиште и место националног ходочашћа. Поред Авале води репрезентативни пут за југословенску националну светињу Опленац. То је део наше будуће аутостраде. Поред овог модерног друма, Авалу вежу и жељезничке пруге са Београдом и Шумадијом, а има и других друмова за кола и пешаке. Приликом уређења Авале водило се рачуна о томе да се пошумљавањем употпуни природни процес, да се природне лепоте очувају нетакнуте, само да се учине приступачне људима. Кроз целу шуму просечене су пешачке стазе, а добар аутомобилски друм води до врха брда. Један велики модерни хотел и лепа планиска кућа, као и више вила на подножју Авале, чине и дужи боравак на Авали пријатним. Ово излетиште има својих дражи и зими. Смучари налазе тамо добре стазе за упражњавање овог лепог зимског спорта.