Opštinske novine

Београдске општинске новине

Овај свет за оебе један је разлог више да ое верује у вечност уметничких дела! Јер кроз њих, ето, генерације могу да проживе и она узбуђења из прохујалих времена, која данас у животу можда више не постоје. Зар то не значи богаћење душе? Сваки посетилац ће на то сам одговорити. Инспирисаће га дах вечности који овде провејава." Г. Ћирић захваљује великом француском народу што нам је поверио ово драгоцено благо свога духа, а изражава захвалност и Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу, оснивачу овог музеја, на овако значајној културној установи. Претседник приређивачког одбора и начелник Уметничког одељења француског Министарства просвете г. Жорж Уисман у свом лепом говору одаје прво захвалност Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу што прима француске мајсторе у овом лепом Музеју који је Он сам основао. „Изванредан укус које је Ваше Краљевско Височанство небројено пута доказало да се упозна и воли геније наших уметника дирнуо је све Французе — кдае г. Уисман.

да она буде нарочито репрезентативна слика наше уметности. Међу свима изложбама које је Француска приредила изван своје територије можда нема ни једне у коју смо унели више срца и више марљивог старања. Било би сувише да Вам у појединостима претставим ову изложбу и да пред Вама хвалим ове велике уметнике које Ви тако добро познајете. Биће довољно да кажемо да је, изабравши XIX век, Ваше Краљевско Височанство тачно показало колико је било велико Његово разумевање целокупног развоја наше уметности. Континуитет француског сликарства, који се састоји од непрестано обнављане традиције, достигао је у XIX веку свој потпуни процват. Разноликости нашег националног генија, јасност али исто тако и најшира радозналост, мера која не искључује никакво одушевљење, сва треперења која манифестују у току векова велике периоде наше уметничке историје, Коро, Домие, Кубре, Мане, Дега, Моне, Реноар и Сезан. Без теорија, без апстракција, без лажне таштине, ови сликари су наставили француску традицију стваралаца готских катедрала, великих хуманиста Ренесансе, реалиста и класика XVII века, најдубљих духова XVIII века.

Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга са претседником Краљевске владе г. Драгишом Цветковићем на изложби „Сто година француског сликарства"

Када смо, да бисмо одговорили на благонаклону сугестију коју је Ваше Краљевско Височанство благоизволело да ми лично изрази у новембру прошле године, одлучили да организујемо ову изложбу, нама је било стало

После ових говора Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле отворио је изложбу. Високи шсти су затим разгледали пажљиво све просторије у којима је смештена ова значајна изложба .