Opštinske novine

288

Београдске општинске новине

у средишту једног великог града, поносног на своју херојску и мученичку прошлост, који се, у центру велике народне државе шири, развија, расте, Верност српског народа Светосавској традицији учинила је од Београда ово што је он данас. Спаљивањем моштију Св, Саве на овом месту пре толико година није постигло онај циљ који је непријатељ очекивао од онога злочиначког дела. Уместо да истргне из српске душе утицај Светога Саве, он га је још више учврстио. Он је донео мошти светитељеве овде на Врачар да их ту спали и не слуте^и да тиме обележава средиште будуКе велике државе те исте раје коју је требало уцвелити и душевно скрхати. Бео-

Кроз овај велелепни храм опомиња^е нас кроз векове Свети Сава да не скренемо с правога пута, да туђе никад и ни од кога не тра жимо а да своје никад и никоме не дамо. Он ће нас потсећати да је духовни живот важнији од материјалног, да су интереси општи пречи од личних, да добро народне државе стоји изнад свих добара овоземаљских, да је брат мио ма које вере био. Учинимо све што до нас стоји да овај величанствени спомен-храм буде што пре довршен и сетимо се, најзад, у овоме узбудљивом тренутку оних многобројних задужбина које су наши владари подизали широм својих пространих земаља.

Краљевски Намесници г.г. д-р Раденко Станковић и д-р Иво Перовић и претседник Краљевске владе г. Драгиша Цветковић са г.г. члановима Краљевске владе присуствују свечаном чину освећења темеља Храма св. Саве, који обавља Њ. Св. Патријарх Гаврило

град је током исполинске борбе Србинове, заиста постао центар свих стремљења целог једног народа, да се најзад претвори у престоницу велике југословенске државе, благодарећи верности српског народа учењу Св. Саве, овај храм, коме су данас освећени темељи, би-Ке најлепши украс модерног Београда. ВезујуКи данашњицу са нашом народном прошлош^у он Ке улепшати архитектуру престонице и дати њеној великоварошкој силуети специјално обележје. Изразито сведочанство дубоке благодарности српскога народа великом духовном препородитељу, од кога датира наша национална култура, храм Св. Саве биКе у исто време и доказ степена наше савремене просвз^ености.

Ова задужбина српског племена посве^ена великом народном учитељу и просветитељу приводи се у дело под Високим покровитељством нашег младог краља. Узвикнимо зато, из пуних груди: Живео Њ. Величанство Краљ Петар II! Живео Славни Дом Карађорђеви-На!" После завршених говора, Њ. Св. Патријарх је изразио захвалност Краљевским намесницима, Претседнику Краљевске владе г. Драгиши Цветковићу, Претседнику Београдске општине г. Влади Илићу и генералитету што су својим присуством увеличали озу свечаност и поделио им је свој патријаршијски благослов. Свечаносг је завртена у 13 часоза.

\