Opštinske novine

530

Београдске општинске новине

за испашу везирских коша, а тада је Милош забранио да се овамо пуштају везирски коњи. „Топчидер је мој, и ја ничије коње не пуштам..." писао је Вучићу. У топчидерском конаку је кнез Милош најрадије становао. Ту је и умро, у својој спаваћој соби, 1860. Сада се у тој згради налази Ловачкошумски музеј. У Поп Лукиној улици саграђена је, после 1835 г., зГрада т државну штампприј],

Стари Београд: Некадашњи изглед зграде Државне штампарије у Поп Лукиној улици (десно)

која се налазила прво у Ичковој кући (преко пута Саборне цркве). Та зграда и данас постоји, само је последњи спрат доцније надзидан. Један део те зграде је порушен приликом р^егулације улице.

Кнез Милош је подигао још неколико мање значајних зграда по Београду: Хотел „Крагујевац", Двор Београдског народног суда у Савамали, зграду Београдског суда са „мутваком", и још неке мање у Топчидеру. За време кнеза Милоша подигнуте су у Београду три богомоље (трећа, Саборна црква, доведена је за време његово под кров, па је довршена за владе кнеза Александра Карађорђевића). Цркву Св. Марка подигао је кнез Милош 1835 г. из заоставштине Лазара Нанче, београдског трговца, родом из Катранице, у Јужној Србији (који је умро 1831). Црква је подигнута близу хумке на којој је прочитан хатишериф од 1830. Важила је као породична гробница Обреновића. У њој су сахрањени: кнез Милан (старији син Милошев), Ана Јована Обреновића, Сергије син краља Милана, краљ Александар и краљица Драга. У истој цркви сахрањен је и митрополит Теодосије Мраовић-Мраша. Око цркве се налазило гробље, које је овамо премештено 1826, по наредби кнеза Милоша, са Варош-капије. Ту се налазило све до 1886, када је изграђено садашње Ново гробље. Гробље крај цркве Св. Марка прекопано је тек 1927, а кости знаменитих личности пренесене су на Ново гробље. Цркву у Топчидеру подигао је кнез Милош као дворску капелу 1834. Подигнута је на месту где се кнез Милош, за време првог устанка, спасао од Карађорђевог пиштоља, када се је нешто посвађао са Карађорђем. Црква је стајала 76.647,23 гроша.

Стара. црква св. Марка