Opštinske novine

Како се изграђивао Београд

529

ветници, присталице кнеза Александра, окупе се у овој Великој касарни и са Миливојем Петровићем Блазнавцем одлуче да упуте један део војске да разјури Скупштину, а други да доведе кнеза Александра из града, да га поново врате на престо. Овај потхват није успео. Десет година доцније, после смрти кнеза Михаила 1868, исти тај Блазнавац проглашујз у Великој касарни, мимо закон п мимо Скупштину, за кнеза четрнаестогодишњег дечака Милана Обреновића, унука Јеврема Обрзнозића, и тиме спречава пзвратак Карађорђзвића на престо. Ова касарна је преправљзна 1920 за Народну скупштину, која је овде остала до 6 јануара 1929. Сада јз ту Команда града Бгограда. (Улица Милоша Великог бр. 7). Мало ниже, на месту где је сад велика палата министарстава (Милоша Великог 14), подигнута је зграда гвана „Шивара". Ту јз прво била артилериска касарна, па завод за шивење војне одеће (по чему јз и добила име); за време друге владе кнеза Милоша била је овде Главна управа грађевина. Зграда је порушена после светског рата. Ђумрукана, зграда са аркадама, подигнута је на савском пристаништу 1835. Издатак га подизање „Ђумрукане" и магацина до ње износио је 484.580,09. гроша. У њој су једно време даване позоришне претставе (1841). Зграда постоји и данас. У њој се налази Царинарница на Сави, Кнез Милош је градио јавне грађевинз и ван Сава-мале. Палилулска касарна је саграђена 1837—38. Коштала је 215.310,20 гроша.

„Ђумрукана " на Савском пристаништу

1831 почело је грађење конака у Топчидеру, који је довршен 1834. Саграђен је у балканском стилу од тврдог материјала. Нарочито су лепо изграђзнз просторије на спрату.

Ту привлачи пажњу ,,теф8рич",-доксат ограђен стаклеком оградом, — та је соба врло укусно украшена шарама и сликама које прзтстављају алегзрије важнијих догађаја из Милошева живота; ту се Милош најрадије одмарао. Истиче се лепотом и пространа спаваћа соба, са врло лепом таваницом, израђеном у рококо стилу, и врло лепом порцеланском пећи. Поред овог конака подигнуте су још неке зграде: табакана, касарна, механа, магазин. 1831 отпочето је и уређивање Топчидера и Кошутњака. Топчидер је до тада био „чаир"

Конак Кнеза Милоша у Топчидеру (сада Шумско-ловачки музе/)