Opštinske novine

Прве међународне аутомобилске трке у Београду

549

Чим је дошао у Београд, Херман Ланг се распитивао за стазу и за учеснике трке. Питао је: — Да ли су дошли Мазо и Грињар?

Иако има скоро педесет година, Нуволари је још увек један од најбољих возача на свету. Он је један и од најсмелијих, о чему најбоље сведоче многобројне несреће које је имао. Нуволари већ годинама пркоси смрти. Он је возио заједно са оцем данашњег првака Европе Ланга, такмичио се са славним Фађолом, присуствовао је њиховим погибијама, али је он остао непобедив у борби са смрћу и пркосио јој чудесном енергијом и лудачком срећом која га је пратила из трке у трку. Четрдесет и три пута он је имао разне незгоде: или би се преврнуо с колима, или би ударио у неко дрво или у ограду од писте, сурвао би се у неку провалију и слично, али је увек успевао да избегне смрт и да се врати поново за волан својих тркачких кола.

Г. Херман Ланг на кривини II. : ' П П : ''.Г'1 ' Када је дознао да су Французи у последњем тренутку заустављени на граници, Ланг је изразио своје жаљење што неће имати прилике да се још једном огледа са одличним француским тркачима. А после првог тренинга рекао је извлачећи се из својих дугих, сребрнастих кола: — Стаза је изванредно добра, само је мало немирна. Затим је додао смешећи се: — Али то ништа не значи. Ми смо навикли на сва могућна искушења. Подвлачим чак, да је ваша стаза боља од многих на којима сам досада учествовао. Треба само чвршће држати волан. То мало умара руке, али преставља драж за возача, јер није интересантно возити на стази која је сасвим безопасна. Херман Ланг је тренирао неколико пута пре почетка трке. Још тада он је одушевио публику својом изванредном смелошћу и вештином. Јурио је махнито целом стазом и с највећом брзином улетао је у кривине и извлачио се из њих чудесном вештином. Одмах се опазило да се налази у изванредној форми ч да је заиста велики аутомобилски ас. „Летећи ђаво" Последњи од славних такмичара допутовао је у Београд Тацио Нуволари, звани „Летећи ђаво". Он је славан по томе што је од свих тркача имао највише аутомобилских незгода. Једном су га чак лекари прогласили за мртвог после једне тешке аутомобилске несреће. Тацио Нуволари није више млад. Његова коса је скоро бела, увек глатко очешљана. Лице му је бледо, аристократско, с неколико дубоких бора које одају да је прошао кроз врло тешка искушења.

Г. Тацио Нуволари, победник на главној трци Тацио Нуволари је заиста једна од најзанимљивијих личности данашњег кадра аутомобилских возача. Нзегова највећа одлика је неустрашивост. А бити храбар није мала ствар, нарочито код брзине од преко двеста километара на сат! Вечити други — Диван је, леп је као лутка! — узвикнула је једна симпатична дама када је угледала фон Браухича када се спремао да уђе у своја кола да би на тренингу прешао стазу. Висок, плав, дугуљастог лица, плавих ведрих очију, фон Враухич заиста с лакоћом осваја симпатије жена. Његов стас је еластичан и гибак, његов осмех неодољив. Када разговара с неком лепом дамом никада не бисте рекли да је он један од најбољих возача на свету, човек који не зна за страх када седи за воланом. Једино када нестане осмех на његовим танким уснама, када му очи добију неки чудни, челични сјај, када му лице отврдне и изгуби безбрижност веселог младића, — а то се догађа једино када се за1 *