Opštinske novine

5

Друштвена хроника: Прослава рођендана Њ. Б. Краља у Београду

Рођендан Њ. В. Краља Петра II, 6 септембар, претставља сваке године светао велики народни празник целокупног југословенског народа. Спонтано, искрено манифестује тога дана наш народ своју дубоку љубав и оданост према гВ. В. Краљу и Династији Карађорђевића, упућује у свима храмовима топле молитве за дуг живот и срећну владавину свога младог Владаоца.

Гирланде обојених сијалица, већином у бојама државне тробојке, низале су се главним улицама, од Музеја Кнеза Павла до крајњих ивица Горњег Града, плавиле својом благом светлошћу улице, тргове и паркове, дискретно тињале у зеленом грању Калемегдана. Трговачки излози, особито они у центру вароши, блистали су раскошном светлошћу, украшени Краљевим сликама и монограмима.

И све године, када је млади Краљ навршио шеснаест година живота, прославио је Београд тај празник срдачно и одушевљено. Уочи самог Рођендана, као и 6 септембра увече, у свима крајевима Престонице, од центра до најудаљенијих предграђа, гореле су чаробном светлошћу светиљке; рефлектори и уметнички израђени светлосни украси обасјавали су велике споменике, цркве и истакнутије карактеристичне зграде.

Многобројни Краљеви монограми и натписи „Живео Краљ" горели су кроз тамну ноћ и бацали далеко ван града пламене изразе снажне и дубоке љубави и верности према младом Краљу, која је пламтела у срцима свих Београђана. Најраскошније и најукусније били су и ове године украшени Теразије и Калемегдан венцима сијалица и уметнички компонованим светлосним украсима.

Теразијска тераса декорисана у част рођендана Њ. В. Краља Петра II.