Opštinske novine

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Стр, 427

Службене објаве и огласи

Објашњење за преглед стоке која се упућује на војну вежбу Код позива пописане стоке на војне вежбе било је случајева, да је упућивана болесна или иначе за војне сврхе неупотребљива стока. За случај када постоји сумња, да је неко грло због болести, високе бредјости и томе слично неподесно за војне потребе, предвиђено је да се тако грло пре упућивања у команду предведе на преглед ветеринару, који на основу извршеног прегледа издаје уверење (потврду) о свом налазу. У таким случајевима десило се да су неки ветеринари, имајући у виду прописе Закона о таксама, по коме и ветеринарска уверења морају бити прописно таксирана, сматрали тај рад као приватну праксу и од власника прегледане стоке тражили хонорар за извршени преглед и издавање уверења. Такво становиште ветеринара је погрешно, јер они тај посао врше као органи државне или самоуправне власти по званичној дужности и у општем интересу, па према томе не припада им за то у месту њиховог становања никаква накнада. С обзиром на ту чињеницу, а и да би се отклониле евентуалне злоупотребе, власници стоке, која се има предати војним властима, не могу се убудуће обраћати непосредно ветеринарима ради прегледа њихове стоке, одређене за војне потребе, него ће то чинити преко своје општине. У свим, случајевима када постоји оправдана сумња, да је неко грло неспособно за војне потребе, а што би се дало установити само прегледом стручњака, општина ће наредити своме ветеринару да такво грло прегледа и да о резултату прегледа поднесе писмен извештај са образложеним мишљењем о употребљивости грла. Ако пак општина нема свог ветеринара, она ће онда од претпостављене власти затражити, да се одреди неки други државни или самоуправни ветеринар. Ти прегледи, као и давање мишљења о способности прегледане стоке, бесплатни су у месту становања ветеринара. За случај да ветеринар тај преглед врши изван места свога службовања (становања) припада му накнада путних трошкова по Уредби о накнади путних и селидбеним трошковима државних службеника гра-

ђанског реда, а што пада на терет надлештва односно установе, која је тражила изашиљање ветеринара. Ово се саопштава ради знања и обавештења подручних власти, ветеринара и заинтересованих, а сем тога Банским управама се препоручује, да се старају о тачном извршењу прописа овог наређења, са којим се сагласило Министарство војске и морнарице. Из Министарства пољопривреде (Оделење за ветеринарство) Бр. 99.674/IV од 20 септембра 7939 г. — Београд).

Отпремање транспората стоке у Грац петком, суботом и недељом Министарство иностраних послова писмом својим К.П.Бр. 8474-230 од 16 септембра тек. год. доставило је овоме Министарству вербалну ноту Посланства немачког Рајха у Београду Тгб.Бр. 2637/39 Култ № 11 од 9 септембра тек. год. следећег садржаја: „На основу концем месеца јула у Марибору и Росенбаху извршених испитивања уз суделовање југословенске ветеринарске управе, да ли постоје потребна постројења за преузимање сточних пошиљака из Југославије, или, да ли и на који начин иста морају бити промењена или надопуњена. Немачком посланству част је у вези своје вербалне ноте од 17 јула ове године Тгб.Бр. 2185 Култ 11 Бр. 7 замолити Краљевско Министарство иностраних послова да надлежне власти извести о томе, да транспорти стоке за клање одређени за Грац у Марибору могу бити преузети само петком, суботом и недељом ради граничног немачког ветеринарског прегледа, јер ветеринарско полицијске прилике на кланици у Грацу засада не дозвољавају пријем иностране стоке за клање сваким даном у недељи". Предње се доставља ради знања и обнародовања свима подручним властима, ветеринарима и заинтересованима. Из Министарства пољопривреде (Оделење за ветеринарство) Бр. 98745/1У од 78 септембра 7939 г. — Београд).