Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 5

Одлучило: Да се у циљу целисходније организације службе Војни отсек Управне дирзкције преуреди тако, да се поред шефа, секретаријата и архиве Отсека образују три одељка и то: 1. — Регрутни одељак — који ће обављати све послове у вези са регрутовањем младића из Београда и из унутрашњости, који се налазе у Београду. 2. — Обвезнички одељак — који ће обављати све послове у вззи са војним обвезницима и резервним официрима из Београда ч из унутрашњости, а који се налазе у Београду. 3. — Коморски одељак — који би водио евиденцију и службу свих превозних сретстава подложних коморској служби у војсци. 4. — Архива отсека — стоји под непосредном контролом шефа Војног отсека, а на њеном челу стоји архивар, који има ранг референта. Бројно стање службеника по овим одељцима одредиће Претседник Општине својим одлукама, а према потреби саме службе. ■> 4 На предлог Претседника ОБр. 30750/39 Градско веће је Одлучило: Г Да се у вези тумачења Министарства пољопривреде о цримени чл. 121 Закона о сузбијању и угушивању сточних зараза, изврше следеће измене у одредбама чл. 6 Правилника о извршењу буџета ОГБ за 1939/40 год., и то: 1) на крају последње реченице става шестог на место „Општинској благајни" ставити нов текст: „У смислу чл. 121 Закона о сузбијању и угушивању сточних зараза Државном фонду за сузбијање сточне заразе" и 2) на место става седмог, ставити нов текст: „Награду кланичним контролорима односно хватачима одређиваће претседник Градске општине у висини досадашњих награда". II Неисплаћене награде кланичним контролорима односно хватачима у овој буџетској години исплатити на терет кредита по парт. 44 поз. 1 (за непредвиђене и недовољно предвиђене расходе) а у будуће на терет кредита предвиђеног за ову цељ.

Н1 Да се новац добивен од продаје бесиравно кланог меса, депонованог на Рачуну „Депозита до расправе" преда Привилегованој аграрној банци у корист Државног фонда за сузбијање сточних зараза.

5 Код тачке дневног реда: „Предлог за усвајање Правила Градског антитуберкулозног диспансера" развила се дискусија. Г. Д-р Милош Симовић критиковао је доношење овог Правилника, сматрајући да се он доноси само да се задовоље поједине особе, тврдећи да нигде не постоји диспансерска служба као што се овим Правилником предвиђа. Г. Д-р Никола Наумовић одговорио је г. Д-р Симовићу, тврдећи да диспансера има и по другим болницама, па чак и у болници у којој ради г. Д-р Симовић. Д-р Мита Поповић изнео је, да овај Правилник није донео садашњи Санитетски одбор, већ је донет под ранијом општинском управом. Он одбија тврђење да се Правилник доноси само ради једне особе. За овим је Градско веће на предлог Претседника ОБр. 30118/39 (са једним гласом против) Одлучило: Да се усвоји Правилник Градског антитуберкулозног диспансера који је израђен и редигован од стране Одбора за здравсгвено старање, са којим се сагласио и Правни одбор, а који гласи: (види прилог у наредном броју). 6 На предлог Претседника ОБр. 31176/39 Градско веће је Одлучило: Да се усвоји Правилник о висини и наплати лекарских услуга у амбуланти за болести уста и зуба Одељења за социјално и здравствено старање, које гласи: (види прилог у наредном броју).

7 На предлог Претседника ОБр. 31097/39 Градско веће је