Opštinske novine

Стр. 146

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

б) сиромашни житељи који у Београду бораве стално пет година, а своје сиротно стање докажу уредним уверењем или сиротињском легитимацијом за бесплатно лечење; в) удове и старешине породица са више од троје малолетне деце, који плаћају испод 400,— дин. годишње »епосредне порезе; 1') статутни и хонорарни службеници Градског поглаварства и њихове породице; д) носиоци Карађорђевз звезде с мачевима. Чл. 4. Под бесплатним лековима поменутим у чл. 3 овога Правилника разумевају се сви медикаменти одобрени фармакопејом Градског поглаварства, као и сва савремена сретства за лечење и конзервирање зуба (цементи, силикати, амалгами и остали медикаменти). Чл. 5. Сва лица, која се служе бесплатним услугама у овој амбуланти плаћају потребан материјал само за израду уметних зуба амбуланти, односно благајни Градског поглаварства уз уредну признаницу, а по тарифи коштања материјала, који је за израду зуба употребљен (каучук, зуби, палодон, кукице, сисаљке, гумице, штифтови, восак и остали потрошни материјал). Чл. 6. Амбуланта ће на видном месту истакнути таблицу цена у чл. 5 напоменутих артикала за израду зуба, која ће се мењати према ценама на тржишту, а увек бити одобрена од стране директора Санитетске дирекције. У колико амбуланта не би располагала са поменутим артиклима за израду зуба биће пацијенти сами принуђени такав материјал купити по препоруци лекара у специјалним трговинама у вароши. Чл. 7. Лекарске услуге у лечењу уста и зуба, те израђивању уметних зуба указиваће се у

амбуланти за болести уста и зуба само грађанима града Београда у свему по прописима овога Правилника. Ова лица плаћају поред предвиђене тарифе и сав употребљени материјал за израду уметних зуба а по цени коштања употребљеног материјала. Чл. 8. Лица која за указну хитну интервенцију у амбуланти нису у могућности пружити доказе о своме сиротном стању, дужна су то накнадно учинити, односно указну услугу платити. Чл. 9. Лица са сиротињским уверењем или са сиротињском легитимацијом за бесплатно лечење, која нису у стању платити основне режијске трошкове употребљеног материјала за израду зуба н. пр. у каучуку, а по налазу лекара им је то неопходно потребно због одржања здравља, могу бити по специјалној одлуци Градског поглаварства (директора Санитетске дирекције а по реферату шефа Социјалног отсека) опроштена плаћања режијских трошкова за употребљени материјал. Чл. 10. Сви технички послови врше се у лабораторији амбуланте за болести уста и зуба. Техничарима се при изради зуба од драгих метала признаје право на 12% губитка од материјала. Чл. 11. Овај Правилник ступа на снагу онога дана када га одобре надзорне власти а кога дана престају важити сви ранији прописи о наплати такса у амбуланти за болести уста и зуба. Овај Правилник донет је на седници Градског већа од 2 јануара 1940 године под ОБр. 31176/39.

ОВЕРАВАЈУ: Градски већници: (МП) Претседник Мил. Мишковић, с. р. Градске општине. Мил. Јевремовић, с. р. Војин. Ђуричић, с. р. Деловођа Градског већа, Б. Л. Павловић, с. р. Овај Правилник постао је извршан на основу става 2 § 91 Закона о градским општинама пошто у року од два месеца није задржан од извршења. Из УправноГ одељења Градског поглаварства БеоГрад II Бр. 2363 од 12 марта 1940 године. .