Opštinske novine

Стр. 176

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Чл. 8. 5 — Дужности реонске службе: а) пооета болесника на дому; б) одржавање хигијенског надзора на дому болесника, водећи рачуна о превентивним мерама којима ое може спречити ширеше заразе међу децом, родбином и најближом околином болесниковом; в) истраживање нових туберкулозних болесника и свих услова који утичу на ширење туберкулозе; г) старање о тачном извршењу лекарских савета датих болеснику у Диспансеру; д) прикупљање и проверавање хигијенскоооцијалних података на основу којих ће се вршити посредовање за помоћ и социјалну заштиту болесника и њихових породица; ђ) упућивање на преглед у Диспаноер свих оних лица где постоји сумња да болују од туберкулозе или да су изложени туберкулозној инфекцији; е) одржавање сталне везе између болесника који леже на дому, њихових породица и Антитуберкулозног диспансера. Реонску службу врше сестре посетиље под надзором и према упуству лекара. Чл. 9. У Диспансеру и Саветовалишту преглед је бесплатан за свакога, превентивне мере и социјални рад наведен у овом Правилнику врши се бесплатно. На бесплатно лечење и лекове у диспаноерском одељењу имају право само сиромашни грађани и то: чланови Општине града Београда који су сиромашног стања и који имају од Градског поглаварства града Београда уверење или потврду (легитимацију) о сиромашном стању или ако нису чланови Општине града Београда онда поред уверења о сиромашном стању још и уверење да су у Београду боравили најмање пет година. Сви градски службеници имају право користити се бесплатним услугама Диспансерског одељеша.

Чл. 10 Шеф Диспансерског одељења је старешина и административне службе у свим! отсецима Диспаноера и одговара за њихово правилно функционисање; преко њега се одржава сарадња са свима градским и осталим ооцијално-санитетским установама у Београду. Чл. 11. Поред редовних дужности у Диспансеру шеф ће посредовати за стварање нових градских или приватних антитуберкулозних диспансера. Нови диспансери служиће као одељци садашњег Диспансера и сарађиваће с њим. Садашњи Дисиансер носиће тада име Централни градски антитуберкулозни диспансер. Чл. 12. Градски антитуберкулозни диспансер ће одржавати најтешњу сарадњу и са свима новим градским одељењима за лечење туберкулозе или санаториумом за туберкулозне који ое буду оснивали, стараће се о смештају болесника у те установе а по њиховом изласку водиће даље евиденцију и надзор над њимз и њиховим породицама. Ради тога упућивања болесника у ова одељења вршиће се преко Диспансера. Чл. 13. У оквиру постојећег социјалног и санитетског законодавства а у циљу што успешнијег сузбијања туберкулозе Градски антитуберкулозни диспансер ће и даље одржавати сарадњу са свима сличним социјално-медицинским установама и сопственом иницијативом ће настојати да се ова сарадња што више развије. Чл. 14. Овај Правилник ступа на снагу кад га усвоји Градско веће и одобри надлежна власт.

Овај Правилник донет је на седници Градског већа од 2 јануара 1940 године под ОБр. 31176/39.

ОВЕРАВАЈУ: Градски већници: Претседник Мил. Мишковић, с. р. (М11) Градске општине Мил. Јевремовић, с. р. Војин Ђуричић, с. р. Деловођа Градског већа Б. Л. Павловић, с. р. Овај правилник постао је извршан на основу става 2 § 91 Закона о градским општинама, пошто у року од два месеца није задржан од извршења. Из УиравноГ одељења Градског поГлаварства БеоГрпд II Бр. 2353 од 11 III 1940 1од.