Opštinske novine

Стр. 516

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Изузетно од овога, могу надлежни отсеци да одреде појединим нежењеним запосленим лицима-надничарима, који не раде од сата, већ чији је посао такве природе да траје у току целог радног времена, наднице од 40 до 64 динара, а жењеним од 48 до 72 динара, мешајући величину ових, према својем нахођењу, као и споообности и користи појединаца, без обзира на напред назначене норме." 116 На предлог Претседника II Бр. 9239 Градско веће је Одлучило: Да се на место г. Милана Мишковића, апотекара, којји је престао бити градски већник одреди као делегат Општине града Београда за Извршни одбор материнског удружења г. Миливоје Јевремовић, градски већник. 117 На предлог Претседника II Бр. 9240 Градско веће је Одлучило: Да се у смислу ставл>ених примедаба од стране Министарства финансија у акту I бр. 35079/40 на Статут пензионог фонда Општине града Београда учине следеће измене и допуне: I Да се чл. 25 Статута измени, тако да измењен гласи: „У случају развода брака, а после смрти улагача разведена жена нема право на пензију и ако је до часа смрти улагача примала досуђено законско издржавање из пензије улагача." II 1. Да се став 1 чл. 28 Статута измени, тако да реченица „његовој породици може управа фонда доделити пензију" измењена галси: „његовој породици Управа фонда може доделити помоћ". 2. Да се у последњој реченици чл. 28 поред речи „пензију" дода „и помоћ". III Да се у чл. 29 Статута у првом стави пос.ле речи: „браку" стави свеза „и" а после речи „позакоњеној" стави тачка. Остали текст овог става брише се. IV Да се чл. 37 Статута допуни следећим

текстом: „а по претходној сагласности Министарства финансија". 118 На предлог Претседника II Бр. 9238 Градско веће је Одлучило: 1) Да се у тексту парт. 1 поз. 5 буџета Канализационог фонда за 1940/41 год. дода: „и за исплату обавеза из ранијих година". 2) Да се рачун фирме Абдурахман Мезилџића на износу од Дин. 195.840,— за излиферовани материјал по одлуци УБр. 101568 од 30 III 1940 год. исплати на терет парт. 1 поз. 5 Канлизационог фонда за 1940/41 год. 119 Код тачке: „Кратка питања" говорили су: Г. Павле Кара-Радовановић молио је да се „Чукарица", по догађајима који су се вековима око ње одигравали назове „Насеље Бранилаца Београда." Претоедник г. Јеврем Томић, одговорио је да ће се овај предлог г. Кара-Радовановића упутити Културном одбору који питање ове врсте проучава. Г. Константин Саватијевић је чинио сугестије да се правци кретања аутобуса обележе са натписом на специјалним таблама, како би се путници могли лакше оријентисати. Претседник г. Јеврем Томић одшворио је на ово г. Саватијевићу, да ће предлог доставити Дирекцији трамваја и осветљења, која је у том правцу почела већ нешто да ради. Г. Милан Влахојанис покренуо је питање снабдевања водом и електричном струјом као и питање калдрмисања улица, уређење тротоара и пијаце на Насељу Кнеза Александра Карађорђевића. Претседник г. Јеврем Томић, одговорио је да су сви ови радови за које се заузима г. Влахојанис предвиђени и неки од њих предузети у колико то дозвољавају средства којима се располаже. Г. Будимир Швабић молио је да се гштање забране увођења електричне струје у зграде које по грађевинским прописима не испуњавају све предвиђене услове што пре реши, како би се тиме омогућило лакше снабдевање осветљењем сиромашнијим породицама. Претседник г. Јеврем Томић, одговорио је да ће се ово цитање узети у проучавање. Седница је закључена у 19,45 часова.

Оверавају: Градски већници: Претседник Будимир Швабић, с.р. Градске општине, Илцја јебремовић , с. р. Јеврем Б. Томић, с. р.