Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 59

сположење Удружењу носилаца Албанске споменице и молио ~да се исто тако и за сахрану сиромашних бранилаца Београда додели једна парцела у близини споменика Браниоцима Београда. За овим је пок(>енуо питање изградње чекаоница на неким аутобуским и трамвајским станицама. Претседник г. Јеврем Томић одговорио је

г. Саватијевићу, да ће се заузети да се по молби бранилаца Београда донесе што пре одлука, а што се тиче чекаоница рекао је, да је његова тежња да се дође до што већег броја превозних срестава па ће чекаонице бити непотребне. Седница је закључена у 19 30 часова.

ОВЕРАВАЈУ:

Градски већни ци: Бддимир Швабић, с. р. Илија Јевремовић, с. р.

Претседник Г радске општине, Јеврем Б Томић, с. р.

ПРАВИЛНИК 0 ОРГАНИЗАЦИјИ ШКОЛСЛИХ КУХИЊА И ТРПЕЗАРИЈА ЗА ИСХРАНУ СИРОМАШНИХ УЧЕНИКА ДРЖАВНИХ НАРОЛВИХ И ГРАБАНСКИХ ШКОЛА НА ПОЛРУЧЈУ ОПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА.

На основу §§ 88 и 90 Закона о градским општинама, чл. 5 Општег правилника о оснивању, издржавању, уређењу V раду установа за заштиту и васпитање деце, а у смислу одлуке Градског већа О.Бр. 11568/38, Градско веће Општине града Београда прописује ПРАВИЛНИК: о организацији школских кухиња и трпезарија за исхрану сиромашних ученика државних народних и грађанских школа на подручју Општине града Београда. Чл. 1. Општина града Београда преко Отсека за дечју заштиту организоваће школске кухиње и трпезарије за исхрану сиромашних ученика државних народних и грађанских школа у Београду према прописима овог Правилника. Чл. 2. У школске кухиње спадају: а) Централна школска кухиња, из које ће се храна разносити у одређене школе; б) појединачне школске кухиње, које ће се оснивати при државним народним и грађанским школама. Чл. 3. У оним школама у којима се исхрана ученика врши из Централне кухиње, уредиће се само школске трпезарије. Чл. 4. При свакој државној народној и грађанској школи основаће се кухиња или трпезарија за

исхрану сиромашних ученика и организовати према прописима Правилника Министарства просвете Он. Бр. 9863 од 31 јануара 1935 године, а према упуствима које ће у овом смислу прописати својом наредбом Претседник Градске општине. Чл. 5. При школама у којима се буду отвориле и организовале школске кухиње и трпезарије, образоваће се Одбор од 6—8 лица из реда наставника и ђачких родител>а. Ови чланови Одбора бирају се на заједничком скупу наставничког већа и ђачких родитеља у почетку школске године, а најдаље до 15 октобра. Поред ових чланова у Одбор по званичној дужности улазе управитељ дотичне школе и један орган Отсека за дечју захптиту. Дужност је ових одбора да сарађују при извођењу исхране сиромашних ученика у односној школи, да руководе радом поверене им појединачне школске кухиње или школске трпезарије и да организују приредбе из ст. 2 чл. 7 овог Правилника. Сваки одбор мора имати претседника, оекретара и домаћина. Чл. 6. Централна кухиња ће благовремено достављати школским трпезаријама потребну и одређену количину оброка. Поделу оброка као и надзор за време јела у школским кухињама, односно трпезаријама, вршиће Одбор предвиђен у чл. 5 овог Правилника, и то преко својих дежурних чланова, које ће према потреби одређивати из реда наставника, школских сестара и ђачких родитеља.