Opštinske novine

Стр. 60

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Чл. 7. За издржавање школских кухиња служиће следећа сретства: 1) Дотација, коју Општина града Београда буде ставила на расположење за исхрану сиро.машних ученика; 2) Приход од школских приредби, које организују одбори из чл. 5 овог Правилника и Отсек за дечју заштиту у овом циљу; и 3) Добровољни прилози. Чл. 8. Приходи из чл. 7 овог Правилника улагаће се код Београдске општинске штедионице као: ,,Фонд за исхрану сиромашних ученика државних народних и грађанских школа на подручју Општине града Београда." Чл. 9. Исплате из овог Фонда вршиће Београдска општинска штедионица по налогу директора Привредно-финансијског одељења. Чл. 10. Набавке животних намирница у вези са исхраном сиромашних ученика врши Отсек за исхрану према требовању Отсека за дечју запггиту из сретстава Фонда на начин и под условима под којима врше и остале набавке намирница. Отсек за исхрану ће требоване намирнице држати смештене у Централном магацину исхране, и о њима водити засебан рачун. Чл. 11. Отсек за дечју заштиту прописаће обавезне јеловнике и таблице намирница за свако јело, обрачунате за једно дете од 7—14 година, као и упуства за рад у школским кухињама. На основу прописаних таблица количина намирница Отсек за исхрану, благовремено ће стављати на расположење потребну количину намирница Централној кухињи и појединачним школским кухињама. Чл. 12. Укупан број сиромашних ученика, који ће се хранити у школским кухињама, као и број

исхрањиване деце по појединим кухињама одредиће Претседник Градске општине по предлогу управитеља школа а преко Отсека за дечју заштиту. Чл. 13. Сталну контролу рада Централне кухиње, као и школских кухиња вршиће директор Одељења за социјално и здравствено старање. Чл. 14. Дужности чланова хуманитарних Одбора из чл. 5 овог Правилника су почасне природе. Чл. 15. Отсек за дечју заштиту водиће инвентар свих ствари потребних за Централну кухињу, трпезарије и појединачне кухиње, а за све ствари које буду предане појединим кухињама и трпезаријама на употребу имају се задужити руковаоци школског инвентара до^ичне школе.

Чл. 16. У свима школама у којима сада постоје кухиње за исхрану сиромашних ученика остаће на дужности за ову годину хуманитарни одбори, који су до сада водили бригу о исхрани сиромашних ученика, с тим да се приме дужности из чл. 5 овог Правилника. Чл. 17. Овај Правилник ступа на снагу по одобрењу надзорних власти и сагласности Министра просвете, даном обнародовања у „Општинским новинама". Градско веће на седници својој од 31 октобра 1940 год. под II Бр. 8866 у свему је усвојило Правилник о организацији школских кухиња и трпезарија за исхрану сиромашних ученика државних народних и грађанских школа на подручју О.Г.Б.

ОВЕРАВАЈУ: Градски већници: Деловођа Претседник Ил. Јевремовић, с. р. Градског већа Градске оппгтине, Буд Швабић, с. р. Директор, Ј. Б. Томић, с. р. Б. А. Павловић, с. р. * унутрашњих послова својим решењем IV Бр. Овај Правилник одобрио је и Г. Мин. 489 од 11-11-1941 године.