Opštinske novine

Стр. 68

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

поступао противно прописима овога Правилника, излаже се поред сношења трошкова изазваних тим поступком и примени чл. 45 Статута Општине града Београда. Помоћник директора, Д-р Сј >. Дојчиновић, с. р.

Објашњење става V Како се поједине јединице обраћају Отсеку за хитну помоћ ради објашњења поступка у случају болести службеника или члана његове породице а у односу на службеника, лекара и старешину радне јединице а како је ради једнообразности службе неопходно потребно да се поступак обавља на исти начин то се овим даје следеће објашњење става V" наредбе Господина Претседника Градске општине III Бр. 35024: Сваки оболели службеник, у случају да му је потребна лекарска помоћ, а његово му стање омогућује кретање, дужан је обратити се старешини своје радне јздинице ради добијања формулара „упутница лекару" без кога се, редовно, не може обратити лекару за преглед и помоћ. Старешина радне јединице попуниће прву страну формулара, назначујући и звање службеника, потписати, утиснути свој печат и издати одмах тражену упутницу. Исти је поступак и под истим условима и за члана породице службеника с том разликом што ће у рубрици „презиме и име" старешина радне јединице назначити име оболелог члана, у рубрици „године" године старости оболелог члана а у рубрици „звање" назначити средство и звање службеника (нпр. жена, син, кћи Н. Н. службеника Н. Отсека). У случају оболења самог старешине радне јединице или члана његове породице упутницу потписује с?.м старешина радне јединице. Сваки служОеник, ако му његово стање не омогућује кретање тј. само у случају хигног или тешког оболења, (то исто важи и за члана његове породице) има се обратити непосредно Отсеку за хитну помоћ телефонским позивом, преко службеног телефона истог, дајући прецизно све податке које му дежурни телефониста буде затражио. Формулар „упутница лекару" има затражити од старешине своје радне јединице следећег јутра односно најдаље у року од 24 часа изузимајући недељу и државне празнике: — било преко кога члана своје породице (ако је лично оболео а има породицу) — било преко другог лица — које је и телефонирало Отсеку за хитну помоћ — овлашћујући га за то извршење (ако је лично оболео а нема породице)

Одељење за социјално и здравствено старање стараће се о извршењу ове наредбе. Одлучено на дан 12-Х-1940 године III Бр. 35024/40. Претседник Градске општине Јеврем Томић, с. р.

Наредбе III Бр. 55024. — било сам лично (ако је оболело лице члан његове породице). Испуњену „упутницу лекару" (од стране старешине јединице) дужан је одмах доставити истим посреднипгтвом секретаријату Отсека за хитну помоћ који ће је уручити лекару који је службеника односно члана његове породице прегледао. У случају да се службеник без преке потребе, односно хитности и тежине оболења, обрати Отсеку за хитну помоћ а лекарским се прегледом у дому утврди да није било нзодложне потребе за то сносиће трошкове изазване тим поступком. Ни у ком случају службеник се не сме обраћати Отсеку за хитну помоћ преко старешине своје радне јединице, ни у ком случају старешина радне јединице не сме давати налог Отсеку за хитну помоћ за свога службеника. Са исправно испуњеном „упутницом лекару" службеник или члан његове породице, а чије стање омогућује кретање, ће се обратити лекару једне од санитетских установа побројаних у тач. 2 ст. III наредбе III Бр. 35024/40. Лекар ће по прегледу: I — у случају потребе каквог специјалистичког мишљења упутити службеника односно члана његове породице одговарајућем специјалисти специјалним спроводним бланкетом односно спроводним листом и по пријему, а по исотм поступку, траженост мишљења поступити као под III. II — У случају потребе праћења и лечења службеника на одељењу друГе медицинске Гране упутити службеника односно члана његове породице том одељењу непопуњавајући ни једну рубрику формулара „упутница лекару". Лекар тог Одељења предузима одговорност праћења и лечења и попуњавања рубрике „упутнице лекару" као под III. III — У случају моГућности лечења и праћења попунити све рубрике дела „упутнице лекару" а чији наслов гласи „I лекарско мишљење" на следећи начин: А — У сваком случају рубрику „болује од болести" општим појмом (у циљу чувања професионалне тајне лекара) и то за сва оболеша :