Opštinske novine

Стр. 70

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

стања не ступи на дужност старешина радне јединице дужан је захтевати од лекара који је службеника одјавио из болесничког стања упут за лекарско-комисијски преглед: б — службенику одобрити даље изостајање од дужности, ако његово стање повлачи и даљу неспособност за вршење службе, попуњавањем рубрике дела упутнице чији је наслов „II лекарско мишљење". Поступак је у том случају у потпуности истоветан у погледу службеника, лекара Отсека лекара и старешине радне јединице са поступком описаном под „I лекарско мишљење". По истеку 28 дана болесничког стања, а у случају да стање службеника повлачи и даље неспособност за вршење службе; лекар је дужан предложити службеника за лекарско-комисијски преглед. И по отпусту из болнице па и приликом првог лекарског прегледа, ако стање службеника захтева лечење дуже од 28 дана; лекар је дужан предложити службеника за лекарскокомисијски цреглед. У свим тим случајевима упут се врши попуњавањем рубрике „упућен на лекарско-комисијски преглед" дијагнозом у виду општег појма (хируршко, унутрашње или гинеколошко) и приликом упутници дијагнозе у затвореној коверти коју отвара само лекарска комисија. Предлог за лекарско-комисијски преглед здравствено старање а које ће службеника од-

редити за први наредни дан заседања лекарске комисије спроводећи лекарској комисији горња документа. Мишљење лекарске комисије, односно одобрено или одбијено боловање, по саопштењу службенику, Одељење за социјално и здравствено старање спровешће старешини радне доставља службеник старешини своје радне јединице који га по завођењу у службенички лист своје картотеке спроводи у року од 24 часа непосредно Одељењу за социјално и јединице службеника који ће га по увођењу у службенички лист своје картотеке спровести преко своје Дирекције Персоналном отсеку. Време проведено на лечењу у болници води се у евиденцији лекара односно Отсека и старешине радне јединице као болесничко стање а правда се отпусном листом из болнице. По отпусту из болнице службеник ће се обратити непосредно лекару са отпусном листом а време потребно за опорављање водиће се као болесничко стање у евиденцији лекара односно отсека и старешине радне јединицз. Поступак спада у надлежност лекара до 28 дана болесничког стања а после тога времена у надлежност лекарске комисије и руководи се временом предложеним на болничкој отпусној листи. Шеф Отсека за хитну помоћ, Д-р М. Васић, с. р.

Поступак у случају обољења грађана

На основу § 96 Закона о градским општинама НАРЕЂУЈЕМ: Да се установи следећи поступак у случајевима оболења грађана. I. Сходно чл. 1 ст. 4 Правилника о раду општинских лекара право на прву помоћ у хитним случајевима има сваки грађанин без обзира на његово имовно стање. Сходно чл. 1 ст. 1 Правилника о раду општинских лекара има право на бесплатно лечење сиромашно становништво а према одредби § 14 тач. 11 Закона о здравственим општинама. Сходно чл. 1 ст. 2 Правилника о раду општинских лекара као сиромашно сматраће се свако оно лице: — коме његова општина изда потврду да не може плаћати болничке трошкове (пристојбе), према последњем ставу чл. 7 Закона о болницама.

— које није ни по ком закону обавезно на осигурање у случају болести или какве несреће (изузев венеричног оболења). — нити је члан каквог приватног удружења за помагање болесних, — нити је ко други законом обавезан за његово издржавање. Општина града Београда издаће свима лицима која се имају сматрати сиромашним, и која ће као таква једино имати право на бесплатно лечење, специјалне књижице за лекарску службу (по приложеном обрасцу). II. У циљу координације делокруга рада Отсека здравствене куративне службе Опиггине града Београда лекарску ће помоћ грађанима општина пружити: 1 — за све хитне случајеве, без обзира на имовно стање, преко Отсека за хитну помоћ путем лекарске службе Станице за хитну помоћ која ће по указаној интервеницји а према стању болесника, узимајући ту у обзир и социјално стање и стварне могућности лечења у дому, дати индикације за даље лечење: