Opštinske novine

Број 34

„ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ"

Страиа 3

- ЂЕОГРАЋСНА НРОНЦКА Наплата тађса за утрошену боду Је дна нужна потреба

У вези моје наредбе бр. 8 од 3 маја 1941 године, а у цил>у да се омогући Градском поглаварству града Београда да врши наплату таксе и накнаде за утрошену воду и друге услуге учињене од \праве водовода истог Поглаварства, НАРЕЂУЈЕМ: 1) Да власннци зграда-имања и од оних станара-закупаца који не плаћају киријузакупнину у смислу моје наредбе бр. 8 од 3 маја 1941 год. могу наплаћивати таксе за утрошену воду у границама рачуна, које им доставља Управа водовода у Београ,г>\ а пропорционално висини кирије за стан дотичног станара; 2) да станари-закупци зграда, чији су власннцн или њихови пуномоћници одсутни, нз своје средине одреде лице које ће прнвре.мено у односима према Управи водовода заступати власника зграде и бити овлашћено, да по пријему рачуна за Цене на београдским пијацама Бсоградске пијаце из дана у дан све су бол»е снабдевене. Поред најразноврснијег поврћа, које се скоро никад потпуно не распрода, има довољно меса. Рибе нема много, јер је риболов слаб. Продају се само шаран, ситан караш и сомчићи. Цене су следеће: Говећина'18 до 22, телеће 32 до 36, свињетина 22 до 26, јагњетина 28 до 30. овчетина и јунетина по 28, спанаћ 3, широко зел>е 6, стари кромпир 3 до 4, пасул> 8 до 10 динара килограм, зелен 2 динара, млади црни и бели лук 1 до 2 динара веза; зелена салата 0,50 до 1, краставци 5 до 10, паприка 1 до 6 динара комад; јаја 7 комада за 10 динара. Појавиле су се и прве трешње. Продају се по 18 до 24 динара килограм и по 8 комада за динар.

утрошену воду од станара прикупи новац за исплату рачуна, и да тим новцем исплати рачун у року предвићеном Уредбом о градском водоводу у Београду. 3) Уколико станари. чији су в.иасници или њихови пуномоћници отсутнн, договорно не одреде лкце које би било овлашћено да у односима према Управи водовода, заступа власнике зграде, ове се дужности мора примити станар-закупац, који плаћа највећу кирнју-закупнину, и 4) Сви станарн-закупци солидарно јамче за исплату дужних сума за утрошену воду и за извршење обавеза у смислу одредаба уредбе о градском водоводу \ Београду. 13 маја 1941 год, Београд. КОМЕСАР Министарства унутрашњих послова Милан Аћимовић, с. р.

Рад Сталног избраног суда Трговинске коморе Стални избрани суд Трговинске коморе у Београду отпочео је рад у новим просторијама, у Чика Љубиној улици, број 15, трећи слрат. Употреба лифта бесплатна. Радно време од 8 до 12 и од 15 до 17,30 часова; суботом од 8 до 13 часова.

Како су радовн око рашчишћавања, оправке граћевина и други јавни пословн у Београду све обилнији, па и евентуални несрећни случајевн чешћи, као н обол>ења граћана, то је велика потреба за хитном лекарском интервенцијом. Стога би било пожељно да КомесариЈат за пошту, телеграф и телефон постави што је могуће хитније неколико јавних говорница у разним крајевима Београда, које би имале везу са станицом за спасавање и другим установама за хитну лекарску помоћ. Соли ће бнти у изобиљу Јуче је у Београду било необично тешко добити пола килограма соли. Због тога се пронела вест да соли уопште више нема, и да се дуже времена неће моћи набавити. Управа државних монопола извештава публику да су њена слагалишта у Београду и Земуну формално неисцрпна, и да ће соли бнти у изобиљу. Соли неће бити само два-три дана, док великопродавци соли, посредници измећу монопола и детал>иста, не уреде поново своје магацине, превезу робу и отпочну рад. Чим се то обави, публика ће моћи да добија овај важан зачнн у дово.ђним количинама. Отсек за снабдевање већ је дао трговцима потребне инструкције о томе кад ће и како бити могућа куповина соли за радње.

Наредба о точсњу алкохолних пића

Обавештен сам лично сам приметио да се по београдским кафанма, крчмама и бифеима употребљава алкохолно пиће у толнкој мери и на тај начин да се услед његове прекомерне употребе не само ремети ред и мир, већ и граћани тиме долазе у положај да себи и својим породицама наносе штету. Да би се спречила овако штетна упо-

Претседник Општине града Београда донео је одлуку о регулисању плата и хонорара свих општинских службеника

С обзиром на данашње прилике и нове потребе, Г. Претседник Општине града Београда под II Бр. 1288 од 10 маја текуће године донео је ову ОДЛУКУ: 1) Да се свима регулисаним општинским службеницима могу и смеју исплаћивати на каси Општине Београдске само износи њихових плата — основна и положајна. Сваки функциони, теренски или ма какав други додатак укида се од 1-VI-1941 године. Никакве друге принадлежности ни хонорари ма у којој форми, сем редовних износа плате, не могу се примати ниги их Финансиска дирекција сме исплаћивати 7х,јогЛ>\\\{ЛАЛ Бноскопи „Касина" (13,30, 15,30 и 17,30 часова) Филм „Звезда Риа" са Ла Јаном. „Славија" (13,30 15,30 17,30 часова) Мајчина Љубав (МиПегИеђе) Гл. ул. Паул Хербигер, Кете Дорш. „Унион" (14.30 16.30 часова) Мајчина Љубав (МииегПеће) Главне ул. Паул Хербигер, Кете Дорш. „Дрина" (13,30, 15,30 и 17,30) „Шерлок Холмс" (Херман Шпелман и Труде Марлен); додатак журнал и иултурни филм. „Сити" (13.30, 15.30 и 17.30 часова) Барун Тренк (Ханс Алберс, Сибиле Шмит и Кете Дорш). „Новаковић" — прва сала (13,30, 15,30 и 17,30 часова): У царству љубави (Алберт Метершток и Густи Хубер) и журнал; друга сала (13,30, 15,30 и 17,30 часова): Компромитована невеста (МариЈа Андергаст и Виктор де Кова) и журнал. Авала: (13.50 15,30 17,30) „Бал у Опери" ОрегпћаП (Паул Хербигер, Ханс Мозер, Тео Линген) 2) Нзјновији журнал. Дежурне апотеке Дежурство у апотекама почело је 3 о .м. и то са првом групом, према ранијем распореду. Дежурство почиње^у суботу и траје до наредне суботе до 7,30 часова. Засада се обавља само дневно дежурство. Ове недеље су дежурне апотеке следеће групе: Илије Јевремовића, Кнеза Павла 91 а; Лазара Димитријевића, Престолонаследника Петра 9; Викторовића, Престолонаследников трг 22; Миливоја Јевремовића, Васе Чарапића 19; Драгољуба Лазића, Краља Милана 64; Слободана Мајданца, Караћорћева 95; Спасоја Тајсића, Краља Александра 116; Ђорћа Пашића, Краљице Мари)е 61; Јована Живадиновића, Краља Александра 299.

2) Уколико су који службеници примили у напред какав износ који је у супротности са одредбом тач. 1 ове одлуке имају га вратитИ општинској каси, или ако то не учине имају им се обуставити од редовних износа плате почев од 6-У11941 године. 3) Сви хонорарни службеници који нису стално запослени у општинској канцелариској или теренској слјужби а примају хонораре, имају се под данашњим отпуститн из општинске службе и позвати да хонораре примљене преко 1 -VI-1941 године врате општинској каси. У противном наплата се има извршити принудним путем. 4) Хонорарни службеници који су државни или општински пензионери имају се под данашњим отпустити из општинске службе. 5) Сви хонорарни службеници. дневничари и надничари стављају се данашњим даном на расположење. Њихово ново постављење и висину хонорара, односно награде-дневннце, одредићу према образложеним предлозима одговорних директора и шефова отсека. Ову је одлуку одобрио и Господин Комесар за унутрашње послове под Бр. 73 од 12 маја 1941 године. Свима фотографима у Београду Сви фотографи у Београду морају, према нарећењу немачког команданта округа (КгеЈ>коттап(1ап1иг), предати до 20 маја до 12 часова све снимке зграда, путева, делова војске и сл. учињене од почетка рата. Филмове и по три копије на ивици означити мастилом: име радње, шта је сликано и када, па са списком предати фотосекцији, Пашнћева 8. Нетачно извршење овога казниће се строго. Фотосекција Шоћпгаите \ сИе (1игсћ сПе КгеЈ8коттапс1ап1иг ђе5Сћ1агпаћт1 шигсЈеп, б!п(1 <1игсћ сНе \Уоћпипеб1пћађег, Наи«тејб1ег о(1ег НаибћебИгег т ОгдпипјЈ ги ђНвдеп. Рећ1еп<1е 5сћ1п8бе1 51П(1 апгиЈегН^п 1т РаНе с1ег Мсћ1ће!о1кипв ^јгс1 тИ 51га!еп уогве&апЈЈеп. Кге1бкоттап(1ап1аг Ве1јЈга (1 (ЈиагИег — Ат! ПР0СТ0РИЈЕ ЗА СТАНОВАЊЕ реквириране од стране Крајскомандантуре треба кирајџије, настојниии или кућевласници најхитније да доведу у ред. Кључеве који недостају треба направити. Ко не поступи по овом нарећењу биће кажњен. КРАЈСКОМАНДАНТУРА БЕОГРАД УРЕД ЗА СТАНОВЕ

треба алкохолног пића за граћане и одржао ред и мир, а по указаној потреби НАРЕЂУЈЕМ: 1) Да све старешине квартова одмах саопште свим сопственицима кафана, крчми и бифеа да алкохолно пиће и то: вино и пиво продају само у тој количини. којом се не може довести у питање ред и мир. 2) Да алкохолна пиКа ракију, рум и друге деривате, могу продавати грађанима само у времену од 10 до 14 часова, а за време од 14 часова, до сутрадан до 10 часова, не смеју ни у ком случају ова алкохолна пића продавати. За огрешење о ову наредбу старешине квартова кажњаваће сопственике кафана, крчми и бифеа са 30 дана затвора и принудним радом. Нарећујем старешинама квартова најстриктније извршење ове наредбе. Ову наредбу објавити преко Општинских новина. Нарећено 15 маја 1941 године у Управи града Београда.

Адресе и телефони Комесаријата Комесаријат унутрашњих дела, налази се у згради бившег Министарства спољних мослова Краља Милана 16. Кабинет заменика комесара Динића налази се у истој згради на IV спрату. Комесаријат финансија је у згради Поштанске штедионице Краља Александра 15 и 17. Комесарнјат поште, телеграфа и телефона, Је у згради Дирекције пошта. Палмотићева 2 телефон комесара 30581. Комесаријат правде је у улици Краља Милана 23. Комесаријат просвете је у старој згради Краља Милана 2, телефон комесара 29583. Комесаријат саобраћаја је у Штросмајеровој број 29, до Железничке дирекције Југ. Комесаријат привреде Је у просториЈама бившег Мин. шума и руда, улица Милоша Велмког 16/1. Комесаријат социјалне политике и народног здравља је у старој згради Л\илоша Великог 71, телефон комесара 29909. Комесаријат исхране је у улици Краља Фердинанда 5, палата „Ексцелзиор". Комесарнјат граћевина је у старој зграДи Масарикова 2, телефон комесара 24651. Кабинет заменика комесара просвете је у палати Инвалидског дома Вилзонова 5/11. Санитетске вести Евиденција пелцованих лица Да би Градски санитет имао тачну евнденцију пелцованих лица у Београд>'. скреће се пажња приватним лекаримз, који ова пелцовања врше, да поименичне пријаве пелцованих лица достављају надлежним рејонским лекарима. Уколико су поЈедини лекари овакве извештаје већ доставили Централном хигијенском зав д>' или Градском санитету потребно је да ово назначе у својим накнадним извештајима за рејонске лекаре, који су надлежни да контролишу извршење вакцинације против тифуса и паратифуса у својим реонима. Пошто су се хигијенске и санитетске прилике у Београду побољшале, то је са тих разлога Главни војни лекар Немачке месне команде одобрио, да се деца која болују од великог кашља, малих богиња, овчијих богиња (варичела) и заушки могу лечити и даље код својих кућа. Пријављивање ових болести остаје и даље обавезно. (Из Диреиције градског санитета службено)

Наредба о поправци прозора и излога

Управник града Београда и претседник Општине г. Драг. Љ. Јовановић издао је ову наредбу: Приметио сам, да многи сопственнци зграда и локала у Београду нису још приступили поправци прозора и излога, већ их закивају даскама, летвама и другим нечистим предметима. Како се оваквим поступком власника кућа и локала не само квари леп из^лед града, већ н стварају услови за заразу, а и граћани доводе у немогућност употребе локала и станова, то

Дал>и рад на канализацији и водоводу У току последња два дана оправљени су скоро сви кварови на водоводној и канализационој мрежи у блоку измећУ Улица Душанове, Француске, Господар Јевремове и Кнегиње Љубице, као и дуж целих улица Кнегиње Љубице и Француске. У све исправне зграде у овом крају вода је одмах пуштена. Воду су добили и неки делови улица Југовићеве, Скадарске, Кнеза Павла и Симине, као и цела улица Маршала Пилсудског. Рад у мушкој грађанској школи вежбаоници Внше педагошке школе Државна мушка граћанска школа вежбаоница Више педагошке школе у Београду, Јакшићева улица, број 2/111, продужује свој редовни рад са свима разредима у понедељак, 19 о. м., у 8 часова по новом времену. Обавештења Црвеног крста Позивају се сродници или познаници и пријатељи Владимира С. Цветковића, који је радио у Заводу за израду војне одеће у Београду; као и Мијушковића С. Ратка, актнвног пешадиског поручника, који је био на служби у Војној академији у Београду, ради обавештења. Јавити се канцеларији бр. 4 у Дому Црвеног крста, Симнна улица, број 19. Из канцеларије Главног одбора друштва Црвеног крста

НАРЕЂУЈЕМ: Да све старешине квартова одмах саопште свим сопственицима таквих зграда и локала у своме рејону да у најкраћем року лриступе оправци излога и прозора. Велики излози за које се осећа недостатак потребног стакла, дају се поправити на тај начин, што ће се израдити рамови са малим окнима за које се стакло може набавити, па ће старешине квартова у том смислу упутити сопственике локала. Старешине квартова контролисаће извршење ове наредбе, и на тај начин чинити све, да сопственици поменутих зграда и локала настану да учине поправке, а саопштење наредбе вршити појединачно на потпис. Извештај о извршењу ове наредбе и предузетим мерама, старешине квартова поднеће ми најдаље до 20 маја т.г., до 12 часова. Старешине квартова ће ми .иично одговаратн за не.марност извршења ове наредбе. Нарећено 14 маја 1941 године, у Управи града Београда.

гл

' Г/ (■ 1

ПРОГРАМ

(Р. К. — 8ЕКОЕК ВЕ1-СКАО) (Таласна дужина 437,3 нетра) Програм за петак, 16 маја: 10.00: Реч дана. Немачке вести. затим вести на српском језику. 14.00—14.25: Немачке вести. затим вести на српском језику. 14.25—15.00: Стара песма. 15.00—15.10: Прелиставамо програм. 15.10—16.00: Српске мелодије. 16.00: Извештај Врховне команде с лаганим понавл.ањем. 18.00—18.30: Час немачког народа. 18.30: — 18.45: Вилхелм Бакхаус свира. 18.45—19.00: Из савремених догађаја (на српском језику). 19.00—19.45: В ојницн свирају за војнике. 19.45—20.00: Из савремених догаћаја. 20.00—20.25: Немачке вести, затнм вестн на српском језику. 20.25—21.15: Свнра велики српски радиооркестар. 21.15—22.00: Добро вече, лаку ноћ. 22.00: Немачке вести, затим вести на српском језику.