Opštinske novine

Број 37

„ОГ1ШТИНСКЕ НОВИНЕ"

Страна 3

ЂЕОГтЋСКА НРОНиКА - ЛРОЗ11ЕРСВЕТ

Цене на београдским Општа државна болница наставила је рад ПИЈЗЦЗМа Засад је најпотребннја оправка оштећеннх павнљона

Све пијаце и даље су лобро снабдеве не. Довоз поврћа велики је, као и последњих дана. Услед обиља јагњећег и овчег меса мала несташнца говеђине, а нарочито свнњетнне, не пада тешко домаћицама. Има н младе прасетнне, која се продаје по 40 динара. Цене поврћу, нарочнто зеленој салатн н младом луку, стално су у паду. Јуче су се појавиле и всће количине одличног бутера, који се продаје по максимираној цени. Цене су следеће: Говећина 18 до 22. телеће 32 до 36, свињетина 26, јагњетина 24 до 30, овчетина и јунетина 24 до 28, шаран 25 до 30, сом (ситан) 20 до 30, караш 12 до 20, кромпир младн 10 до 12, кромпир стари 3 до 4, спанаћ 3, пасул> 8 до 10, шнроко зеље 5 до 6, трешње 16 до 24 динара килограм; зелена салата 0,25 до 0,75 краставци 3 до 8, паприка 0,50 до 4. .јаја 1,25 динара комад; зелен 1 до 2, млади ирни и бели лук 1 до 2, ротквнце 2 до 2,50 динара веза.

•3Општа државна болннца наставнла је свој редован рад са болесницима готово на свим одељењима. Стварно овај рад није никако ни престајао, јер су лекари, којн ннсу билн позвани на војну дужиост за време рата, остали непрекидно на својим местнма, вршећи хуману дужност дању н ноћу. У болницн су од бомбардовања страдали главна зграда у којој су смештени управа, Гннеколошко одељење и Бабичка школа, затим зграда са апотеком, рентгенолошким и радиолошкнм одељењима и први павиљон првог хнруршког одељења. Лакше су оштећенн; уролошко одељење, прво кожно, дечје, хнруршко, нервно, неуролошко одељење. За време рата Општа државна болница добила је 213 болничара нз резерве и тако постала прва резервна болница. Кад су у Београд дошле немачке власти, ова болница је евакуисана и претворена поново у граћанску болницу. У исто иреме у некадашњн.м клиникама лекара г.г. др.

Строго ће се контролмсати и купци који плаћају више но што |е прописано

На свим београдскнм пијацама, по зидовнма, излепљене су наредбе о цснама које је прописао управник града Београда. Али има много несавесних продаваца који се не придржавају ценовннка и на артнклима који се више траже остварују недозвољене зараде. Тако се поступа, на пример, с бутером, сиром, машћу н црним луком, који се честс продају само испод руке, а по ценама далеко изнад прописаних. Управа града Београда казнила је досада око педесет несавесних спекуланата, који већ издржавају загвор н преко дана раде на рашчишћавању рушевина. Д* би се ефикасно сузбиле све злоупотребе и да би на тржишту стварно владале прописане цене, Управа града поситриће контролу над продавцима. Исто тако строго ће се контролисати и купци и, по новим прописима, кажњаваће се строго сви који плате већу цену. Управи града у току јучерашњег дана стигло је неколико пријава противу оваквих купаца. Злоупотреба с пшеничним брашном Органи Општнне беог^радске који управљају општинским магацинима хране и пекарииа деле брашно за хлеб утврдили су једну врло занимљиву појединсст у потрошњи хлеба у Београду. Откада се пекарима дели само кукурузно брашно и хлеб производи искључиво од тог брашна утврђено је да је за потребе свију београдских пекарница довољан један вагон брашна, док раније ни десет вагона пшеничног брашна нису могли да задовоље потрошњу Београђана. Биоскопн „Касина" (13,30, 15,30 и 17,30 часова) Филм „Звезда Риа" са Ла Јаном. Славија (13,30, 15,30 и 17,30): Бесмртни валцер (Марија Андергаст, Паул Хербигер, Грета Тајмер). Унион (14,30 и 16,30): Бесмртни валцер (Марија Андергаст, Паул Хербигер, Грета Тајмер). „Дрина" (13,30, 15,30 и 17,30) „Шерлок Холис" (Херман Шпелман и Труде Марлен); додатак журнал и културни филм. „Сити" (13.30, 15.30 и 17.30 часова) БаРун Тренк (Ханс Алберс, Сибиле Шмит и Кете Дорш). „Новаковић" — прва сала (13,30, 15,30 а 17,30 часова): У царству љубави (Алберт Метершток и Густи Хубер) м журнал; друга сала (13,30, 15,30 и 17,30 часова): Компромитована невеста (Марија Андергаст и Виктор де Кова) а шурнал. Авала (13,30, 15,30 и 17,30) Јача од љубави (Карин Харт, Паул Вегенер, Паул Рихтер). Најновији журнал. Балкан: „Ја сам Себастијан От" (Вили Форст, Паул Хербигер) и Универзум журнал. Дежурне апотеке Дежурство почиње у суботу и траје до наредне суботе до 7,30 часова. Засада се обавља само дневно дежурство. Ове недеље дежурају апотеке 111 групе: Брзовкћа поч. Миливоја, Босанска 8; Говедарице Радосава, Приштинска 90; Дебељковића Драгутина, Краља Милана 18; Живковића Милана, Цара Николе II 53; Каракашевића Мнлоша, Цара Душана 27; Николића Мутавџића Мара, Немањина 30; Протића Боже, Сарајевска, 28; Рожмана Мирослава, Престолонаследников трг 5; Селаковића Константина, Кнез Михаилова 46; Станојевића Ђорђа, Краља Александра 176.

Чињеннца да београдски хлебари сада продају десет пута мање хлеба но раније, док се месио пшенични хлеб, изгледа невероватна. То чак наводн на сумњу да су хлебари вршили злоупотребе и да нису све уступљене количине пшеничног брашна употребили за производњу хлеба, већ да су брашно склањали и продавалн га испод руке, по повншеним ценанама. Тако су богатији грађани моглм да створе и извесне резерве пшеничног брашна, од кога сада сами месе хлеб. Органн Управе града обавештени су да има пекара који преко поузданнх лица продају сада пшенично брашно н по 15 динара килограм. Ова крајње несавесна спекулација биће најстрожије кажњена. Општинске продавнице Јуче су на Каленића Гувну и Цветном Тргу отворене општинске продавнице. Ово су прве велике општинске продавнице у Београду, а снабдевене су свим нужним намирницама. У њима се по максимираним ценама могу добитн маст, зејтин, пројно брашно, пиринач, гриз, пасуљ, црни и бели лук, суве шљнве, јаја и остало. У току ове недеље биће отворене продавнице на Душановцу, Сењаку и Смедеревском Ђерму. Претплатницима елсктричие енергије Појавнла су се непозната лица која обилазе претплатнике водовода и од њих врше наплату таксе за воду, ма да овакав начин наплате преставља превару н кривичну радњу, те се упозоравају претплатницн електрнчне енергнје да не наседају оваквим „инкасантима" и да их у свом интересу и у интересу Општине одмах пријаве најближој пошцијској власти. Наплата осветљења врши се на нсти начин као и до сада путем достављене чековне уплатнице на следећим благајнама: Главна благајна О. Г. Б., благајна ДТО.. као и у ту сврху отвореним шалтерима код надзорника на следећнм пијацама: Јовановој пијаци, Зелени Венац. Цветни Трг, Каленићево Гувно н Смедеревски Ђерам. Поред тога уплате се даље могу вршити код Општинске и Поштанске штедионице. Према томе, Општина није овластила никаква лнца да обилазе претплатнике осветљења и врше наплату, већ се осветљење плаћа на напред наведеним благајнама. (Из Дирекцнје трамваја н осветљења VII Бр. 21701/41). Дрва за Београд Општина београдска обезбедила је набавку већих количина дрвета за гориво. Дрво се већ довози на општинску дрвару. Чнм цела набавка буде испоручена, дрва ће почетн да се продају грађанству, које ће о дану издавања дрва бити обавештено. Трамвајска пруга број 1 оправл»ена Пошто је оправљена оштећена трамвајска пруга у Васиној и Узун-Мирковој улици, јуче је трамвај број 1. који је до сада саобраћао само од Славије до Споменика, прорадио до крајње станице на Калемегдану. Из Друштва Црвеног крста Позивају се сродници и познаници ниже именованих, да се јаве Црвеном крсту, Симнна улица, број 19, соба број 6, ради извесног саопштења: 1) ЈБубодрага Љубисављевнћа, капетана; 2) Тачнћа Пантелије, поручника; 3) Секулића Миливоја, поручника; 4) д-р Јанголека Стевана, капетана; 5) Мнљковића Драгомира, потпоручника н 6) Марковића Марка, потпоручника.

Барјактаревића и Костића смештена је немачка војна болница (Кригслазарет). Наше власти дају послугу н лекове, а Немцн лекаре и своју храну. Шеф овог дела болнице је саннтетски мајор г. др. Ритер. За време рата на раду у болници ннје настрадао нико од лекара и болничара, тако да је данас углавном омогућен редован рад. Уиравник болнице г. др. Веља Михајловић, који нма највеће заслуге ипо је н у најкритичнијим трснутцима београдско становништво имало своју болницу, изјавио је нашем сараднику: - За сада је иајпотребније да нам се омогући хигна оправка онесиособљеннх и делимично оштећених павнљона. Исто тако требало би на неки начин решити питање снабдевања намирницама које су ретке: путер, млеко, сир, поврће, јер је сада у болници храна задовољавајућа, али за болеснике сувише једнолична. Општа државна болннца још се не буџетира редовно. Новац се повремено добија паушално. Отварање већих кредита знатно би иомогло осгварење једног плана за реорганизацију посла. У болници су по наређењу немачког всјиог лекара г. др. Шпрунгмана отворена два венерична одељења само за проститутке. Њихово лечење је прннудно, ради сузбијања заразе. Болннца скреће пажњу мушкарцима да не прима мушке болеснике. Њима се пружа само амбулантни преглед н дају потребни савсти. Живот у болници тече нормално. Измсђу наших н немачких болесннка, смештеннх у немачкој војној болницн, развнло се присно другарство. У болницн постоји примеран ред и правила, којих се сви придржавају. Посета болесннцима дозвољена је сваког дана само од 2 до 4 часа по подне. Болесници за пријем у болницу на амбулантно лечење по одељењима морају се претходно јавити главном дежурном лекару при управи болннпе ради добијања упутстава. Публика добива сва обавештења у Управи болнице само од 11 до 12 часова сваког дана. Позив претставницима друштава и удружења у Београду У вези наредбе Војног заповедннка Србије од 9 маја т. г. о забрани рада и оснивања удружења, позивају се претставници свих друштава и удружења — ненривредних — на подручју Управе граДа Београда да се на дан 19 н 20 ов. мес. са свима потребним подацима о друштву, односно удружењу (списком чланова управе удружења, последњим запнсником са годишње скупштине, подацима о имовној ситуацији удружења — друштва, једним примерком правила) пријаве Управи града Београда — Обилићев В.?нац, број 6, међуспрат. (Из Управе града Београда 18 маја 1941 године). Пријем у Комесаријату Министарства просвете Комесар Министарства просвете г. Ристо Јојић примаће публику понедељником, средом и петком од 11 до 12.30 часова. Пријаве за прнјем треба испунити у секретаријату Кабинета од 10 до 10.30 часоаа. Накнадне пријаве неће се узимати у обзир. За лична питања треба се обраћати надлежним начелницима, пошто г. комесар неће по томе примати публику. Шеф кабинета примаће публику сваког дана од 11 часова. Обавештења за поштанско особље Из Комесаријата за пошту, телеграф н телефон добили смо ово саопштење: Саопштава се целокупном поштанском особљу, да се у будуће за сва обавештења у комесаријату пошта и телеграфа претходно пријављује дежурном чнновнику комгсарнјата (Министарства) који се налазн у пошти Београд 5 — Хартвигсва улица, број 8 (Славија) од 9 до 11 часова сваког дан се.м недеље.

Бсксшво начелника егииашског главног генсралшшаба Стокхолм, 18 маја (ДНБ) Египатска влада расписала је, како јавља Рајтер, награду од 1.000 фунти стерлинга за лице које би било у стању да прокаже где се крије Азис ел Масри паша, бнвши начелник египатског Главног генералштаба. Како тврди поменута енглеска агенција, Дзис ел Масри паша је 16 маја кренуо са аеродрома Алмазе, који се налази недалеко од Каира, авионом којим су управљала два египатска ваздухопловна официра. Очигледно му је била намера да умакне из земље. Успут је авион био принуђен да се спусти, пошто је био закачно телеграфску жицу. Прн принудном спушгању, авион се разбио, док су три лица која су се на њему налазила, умакла. Верује се да се крију у Каиру. 1една археолошка сензација Копенхаген, 18 маја (ДНБ) Код Хадсунда, у округу Аалборг, извршено је откриће које се по свему сматра за археолошку сензацију. Приликом ископавања наишло се на слој нз леденог доба у коме је откривен један људски скелет, са лобањом и кључним костнма, за који се сада тврди да је стар двадесет хнљада година. Стручњацима Данског нацноналног музеја из Копенхагена одмах је поверено поближе испитивање овог наласка. Као најстаријн досада познати преисториски остаци у Данској сматрају се један врх од копља и траговн ирваса, чија се старост цени на десет хиљада година. Познати мајерсдорфски скелет, нађен северно од Хамбурга, стар је према процени стручњака око осамнаест хиљада година. Гстсова бисша за културно друшшво *Дантс Алигисри'« Рим. 18 маја (ДНБ) Претседник Немачке академије г. Лудвнг Сиберт предао је данас претседнику италијанског културног друштва „Данте Алигиери" попрсје Гетеово, као уздарде за примљену Дантеову бисту. Бугарска зсмља сшогодишњака Софија, 18 маја (ДНБ) Према најковијим статистичким податцима у Бугарској има преко 3.000 лица, која су старија од 100 година. Бугарска је на тај начин земља која има највише стогодишњака. Извсшшај СсизмолошкоГ завода у Бсограду У суботу, 17 о.м., апарати Сеизмолошког завода на Ташмајдану забележили су јак земљотрес на великој даљини. Почетак потреса забележен је у 4 сата 46 минута и 7,7 секунди (по службеном времену). Највеће померање тла било је у 5 сати и 36 минута, а износи.то је 75 микрона. Таласи су следрвалн у периодима од 15 секунди. Уписивање је трајало 118 мннута. Даљина епицентра је 7.110 км. од Београда.

ЗДРАВСТВЕНЕ ВЕСТИ СИИСАК ВАКЦИНИСАНИХ ЛИЦА Позивају се сви приватни лекари, којн су примили тифусну вакцину у Централном хигијенском заводу, да неизоставно доставе списак пелцованих лица са назнаком године старости и адресом стана вакцинисаних. ППП

Позориште -Крајцерова соната« у среду на Коларчевом универзитету Уметннчко позориште на Коларчевом универзитету даје у среду, 21 о. м., у 16 часова, веома успелу „Крајцерову Сонату" од Толстоја. Ово велико дело Лава Толстоја је у драматизацији и режнји Уметничког иозоришта. Новоангажовани чланови г-ђа Елка Мацол-Петровић н Јован Петровић играју први нут нсихолошки веома сложене Толстојеве јунаке Лизу и Познишева, тако да ће ова претстава битн ннтересантна и за ону публику која је „Крајцерову Сонату" већ гледала. Улазиице се могу добити на благајнн Коларчевог универзнтета. Почетак тачно у 16, а свршетак у 18 часова.

ПРОГРАМ

(Р. К. — бЕ.\ОЕК ВЕ1-СКАО) (Таласна дужина 437,3 иетра) Прогоам за понеделак, 19 ма/а: 10.00: Реч дана. Немачке вести, затим вестн иа српском језнку. 13.00—14.00: Музика после ручка. 14.00—14.25: Немачке вести, затим вестн на српском језику. 15.00—15.10: Прелиставамо нрограм. 15.10—16.00: Свира мали српски радно оркестар. 16.00: Извештај Врховне команде с лаганнм понављањем. 18.00- 18.30: Час немачког народа. 18.30—18.45: Класична музика^ 18.*15—19.00: Из савремених догађаја (на сриском језнку). 19.00—19.45: Музичкн калејдоскоп. 19.45—20.00: Из савремених догађаја. 20.00 20.25: Немачке вестн, затим вести на српском језнку. 20.25—22.00: Свнра велики српски радио оркестар. 22.00: Немачке вестн, затим вести на српском језику.