Opštinske novine

П>ро.\ 65 "

А

ЈКЕ НОВИНЕ"

Страна 3

ИР03ЦЕ0СВБТ 1БЕОГРАДСКА НРОНИКА1

с?

Свечано увођење новог велаког муфшије Алжира Мадрид, 17 јуна (ДНБ) Како јављају из Алжира, тамо је из^ршено свечано увођење у д>'жност новог великос. муфтије. Нови велики муфтија је наговестио да ће се по његовој ларедби у свим мошејама у Алжиру одр. жати молитве „за притешњену браћу у Сирији и за ослобођење целокупне велике заједннчке отаџбине". # Руски државни зајам премашио очекивања Москва, 17 јуна (ДНБ) Комесаријат за финансије Совјетске У''није саопштава да је нови државни зајам, који се уписује од 2 јуна о.г. реализснан и уписан до 16 јуна, и то тако да I је место очекиваних 9,5 милијарди ру1 баља уписано 10,8 милијарди рубаља. * Пошто је на тај начин уписано за 1,3 \ милиарде више, уписивање је обуставлљено. Један јеврејин хранио је сво/е коње старим хлебом Братислава. 17 јуна (ДНБ) Власник највеће фабрике хлеба у Братислави, Јеврејин др. Изидор Франкл, осуђен је од полицијског казненог суда у Братнслави на 50.000 круна новчане казне и два месеца затвора, из разлога што Л јеврејским трговцима и јеврејским нарсдним кухињама продавао у свакој количини хлеб упркос чињенице да за хлеб важе пропнси о рационирању, и што је стари хлеб н бело пециво, које пекарн нису успели Да продаду, замењивао за спеж. Старим хлебом и пецивом овај Јеврејин хранио је своје коње. Заплењен панамски брод на Босфору Цариград, 17 јуна ШНБ) По налогу надлежног државног тужиоца заплељен је панамски брод „Розита", усидрен на Босфору Ова мера државног тужиоштва извршена је у вези с процесом који је једна турска увозничка фирма повела против заступништва друштва коме припада поменути брод због испоруке робе која не одговара уговореним условима. Фирма је ради обезбеђења својих потраживања тражила за— плену брода, што је суд и усвојио.

Управа града и даље кажњава несавесне шпекуланте

Управа града Београда казннла је: Због несавесне спекулације: са 10 дана затвора и принудним радом Милојевнћа Чедомира, земљорадника из села Друговца; са 5 дана затвора и принудним радом ПетровиК Радмилу, власннцу бакалске радње у Трнавској ул. бр. 7 и са 3 дана затвора и принудним радом МкљковиКа Милоша, млекаџију из Београда. Због скитње и беспосличења: са 30 дана затвора, принудним радом и прогонством Скепоца Николу из Црвене Реке, ДугиКа Светолика из Саранова и без прогонства Липовачу МиговиК Идриза нз БихаКа; са 20 дана затвора и принудним радом МирковиКа Алимпија из Београда и ВељковиКа Драгослава из Београда; са 5 дана затвора, принудним радом и прогонством НедиКа Божу, бившег кочијаша, са станом у Југословенској ул. бр. 36; са 4 дана затвора, принудним радом и прогонством Шобова Милана, радника, БалаКа Саву из Доњег Лапца и АјдуковиКа Гојка из Шаша а

бег прогонства НешковиКа Марисава, нез^посленог баштована из села Селевца, ЖквковиКа Кузмана, незапосленог радника из Врдника, ЗилкиКа Расима, незапосленог радника из села Орашја, ИвансвиКа Мирослава, незапосленог радника из села ВучиКа; са 3 дана затвора и принудним радом ЛазаревиКа Радисава, радннка из Велике Иванче и Савина Лазара, бившег молера са станом у Добрачиној 54; са 2 дана затвора, принудним радом и прогонством Шома Милана, радника из Мостара и МрђеновиКа Драгана, радника из Глине. Осим тога кажњени су Мартиноли Светозар, електричар-инсталатер са радњом у Краља Александра бр. 30, због бесправног рада са 100 динара новчане казне; СпмиК Чедомир, млекар из Кнежевца, са 100 динара новчане казне, МиоковиК Богољуб, кафеџија у Ломиној ул. бр. 23, са 100 динара новчане казне, ЦветковиК Христодор, кафеџија у улици Адмирала Гепрата бр. 91, са 100 динара новчане квзне. (Агенција „Рудник")

Избеглице, редуцнрано неквалнфнковано чиновннштво, као и незапосленн радниин у Београду задају велике бриге нашим и немачкнм властима, јер су проблеми организовања рада и сталне зараде засад још тешкн. Због тога је немачка команда, у споразуму с нашнм властима, поставнла решење преуређења Доњег града као хитно Велики број студената техннке, стручњлка, инжењера као и средњотехничара и на хиљаду радннка и општинских службеника наКи Ке рада и прнстојне зараде. Планове за извођење ових радова дао је још прошле године немачки архнтекта професор г. Марх. Подизање стадиона и других нгралншта и спортских терена, као и регулација Саве и Дунава нма да се изведу, поред још других мањих радова. Било би необично важно и нужно да се овом приликом реши и питање подизања велнког народног купатила на Дунаву. Срамота је и грех према грађанству да Београд иако лежи на ушКу двеју пловннх река нема једно велнко купатило које би по својим ценама било приступачно широкнм друштвеним слојевима и задовољавало хнгијенске услове у сваком погледу.

ОВЕРЕНЕ ПУТНЕ ИСПРАВЕ

Оверене су путне исправе за следеКа лица: | 3400 КрстиК Марица, Бебград, ЛаковиКа бр. 6; 3382 СтепановиК' Сава. Београд, Бели Поток; 3057 СтошиК Јохан, Београд; 2922 ЈуричевиК Анте. Београд; 3230 УмковиК Аница, Скопље; 3300 ВеселиновиК Радмнла, Крагујевац, Јована РистиКа бр. 21; 4177 ПетровиК Владимир, Прњавср; 3427 Сремац Јулијана, Ћуприја; 3104 Рајнингер Михаел, Степојевац; 3394 Рајниигер Олга, Сте појевац; 3254 Сав ПУТНИЦИ ...када допутујете после 9 сати, а станујете у Београду, потребно је само да покажете пријаву од стана и добиКете дсзволу да можете отиКи до своје куКе. Дозволе издају немачке властн при излазу из станице. ...ако путник није са станом у Београду, он не може да добије ту дозволу, веК мсра остати у станици. ...ваш пртљаг можете оставити у благајни пртљага по цени од 2 динара дневно за колет без обзира на величину или тежину. ...на станнцн нма довољно носача који преносе пртљаг по цени од 3 динара за пртљаг тежак до 50 кг и 5 динара за пртљаг преко те тежине. ...у Београду има већ доста хотела у којима можете отсести: у хотелу „Пошта", преко пута железничке станице, по цени од 40—100 динара за собу; у хотелима „Солун", „Битољ" и „Стари Балкан" у Карађорђевој улици преко од железничке станице, по цени од 22—25 динара по кревету; у хотелу „Славија" где кревет стаје 33—35 динара. Немојте ићи у хотеле: „Балкан", „Праг", „Асторија", Београд", „Сплендид", „Мажестик" и „Касина", јер су они резервисани за немачку војску. ..када путујете из Београда, можете да купите на железннчкој станици карту за све правце. ...ако имате права на режиску карту, можете је купити у возу, не морате је узимати на благајни. ..возна карта за загребачку пругу издаје се само до Земуна; на основу те карте добићете карту за даље путовање у самом возу по неповишеној цени. За скопску пругу издају се карте само до Ниша а на сарајевској прузи до Вишеграда, на основу тих карата добијају се карте за даље путовање у самом возу по иеповишеној цени. ...на основу Уредбе о девизним прописима засад се може понети највише 200 динара за путовање ван територије Србије. Најдаље за десет дана бнКе решено колико Ке се сметн иренети новаца у Србију из крајева бивше Југославије, као и колнко се може изнети из Србије.

Зорка, Плевље (Санџак); 3196 ЈовановнК Славка, Скопље, Мокрањчева бр. 43; 3212 Шрајбек Лацко, Баре, Сењски Рудник; 3235 РадосављевиК Зорка, Скопље; 3756 СтанншиК Вндосава, БилеКе; 2920 Томашиц Маргарета, Нојзац, Јована Ђорђевј .Ка 7; 3249 ЉатковиК Никола, Кос. Митровнца; 4160 СтанишиК Видосава, БилеКе; 3380 РакнК Ружица, Призрен; 3348 Черне Антонија, Крагујепац, Краља Александра 17; 2929 Латинко МатејиК, Ћуприја. Моравска 31; 3053 МатејиК Стојадин, Ћуприја; 3059 Калембер Богдан, Крушевац; 3440 Краљ Стефан, ПараКнн; 3454 Фебел Внкторија, Жарково; 4329 ГаковиК Зора, Сарајево; 4631 Покорни Ана, КниКаннн, Банат; 3226 МнловановиК Боривоје, Ниш, Соколска 8; 4660 РадосављевиК Радмила, Пннцент; 4655 Кнајп Франц, Ковин, Банат; 3248 Светозар Јакоб, Воденица; 3252 ЈовановиК Јелица, Плевље (Санџак); 3433 Мец Вилхелмина, Љубљана, Весце 45; 4237 ГрујовнК Босиљка, Сарајево, Хаџи РистиКз 1; 3689 КовачиК Славка, Врање, Каргар; 3939 МилошевиК Марија, Марбург, Шилерова ул 4; .3423 ПавловиК Ана, Београд; 3178 СтевановиК Милован, Београд; 3397 КаваК Муја, Београд, Адмирала Пикоа ул.; 3448 СтаменковиК Јулијана, ПараКин;3050 ЂорђевиК Петар, Крагујевац; 3749 Здешар Милан, Београд, Мите РакиКа 18; 4654 Заволовшек Франц, Ковин, Банат; 4218 НоваковиК Ружица, Чачак, ОбилиКева 33; 3932 др. БукотиК Божидар, Прилеп, КраљевиКа Марка 21; 4226 ВучковиК Хслена, Ниш, Љешанина 57; 3330 АнокиК Катица, Нови Сад; 3732 Фридрих Фолц, ПараКин, Мајора Марка 63; 3253 Меденица Драгица, Плевље (Санџак). Како ова лица нису оставила своје адресе, то се овим путем позивају да подигну своје исправе код Отсека за путне исправе у Управи града Београда (Централна прнјавница, ОбилнКев Венац 6, од 15 до 17 часова. <Д| снци.ја ..Рулник", Извештај градског санитета Из нзвештаја Градског санитета види се да је у времену од 26 маја до 1 јуна извршено 5.200 санитетско-полициских прегледа, од чега је реферисано за казну 47 млекара и 22 других радњи са животним намирницама; контролисано је 107.500 литара млека увезеног у Београд и конфисковано 1.538 литара неисправног млека. У топлом купатилу окупало се 2.350 иемачких војника и 812 цивила. Лекарских интервенција било је 136. Заразних болесника било је свега 24. Исто тако се из извештаја види да је број болесника на Гннеколошком, Унутрашњем и Грудном одељењу опао, па сада има на сваком одељењу отприлике по 25 слободних места, што се раније ретко дешавало по нашим болницама.

ВЕЛИКИ ЈАВНИ РАДОВИ У ДОЊЕМ ГРАДУ

О овим прегнуКима писаКемо опширније. Поздрављамо почетак ових великих јавних радова. Радове Ке изводити Отсек за паркове Поглаварства града Београда по днрективама претседника Општине г. Драгог ЈовановиКа. Пребацнвање претплатничкнх телефона нз порушеннх нлн изгорелих станова у нове станове Решењем бр. 3221 од 11 о.у . комесар Министарства пошта, телеграфа и телефона одлучио је да се од телефонских г.ретплатника чији су становн услед ратних догађаја порушени или изгорели не наплаКује убудуКе такса за сеобу односно премештај телефона ако телефон желе и даље задржати и траже његово постављење у новом стану, а да се од претплатника за ову сврху веК уплаКена такса не враКа. • Претплатници који желе да се користе овим решењем, дужни су обратити се писменом претставком својој телефонској централи (поштн) и приложити уверење надлежне управне власти о томе да је стан претплатников закста порушен односно нзгорео. Ако је ова околност позната управнику телефонске централе (поште) он Ке то потврдити на самој претстазци претплатника. У том случају претплатник није дужан да о овој околности прибави доказ надлежне управне власти. Горње решење примениКе се и у случају кад претплатник тражи сеобу или премештај телефона у нови стан због реквирирања досадашњег стана од стране војне власти. (Агенција „Рудник") Пријемни испнт за упнс у Академију ликовннх уметности у Београду Ректорат Академије ликовних уметности у Београду овим објављује да Ке се пријемни испити за упис у Академију ликовних уметности (прва година) обавити по распореду који Ке се објавити овим путем између 25 и 30 јуна. Кандидати којн се пријављују за полагање пријемног испита за упис у Одељење за чисту уметност треба да испуњавају ове услове: да су с успехом свр шили средњу уметничку школу са завршним испитом и да нису старији од 30 година. Али се могу примити и лица која нису свршила поменуту школу, а нису млађа од 18 или старија од 30 година. По одлуци Професорског савета, а на предлог комисије за пријемни испит може бити изузетно примљено и лице које има преко 30 година. Кандидати, који се пријављују за пријемни испит за упис у Одељење за наставнике треба да су положили виши течајни испит у гимназији, реалној гимназији, реалци или учитељској школи или да су завршили коју од средњих уметничких школа са завршним испитом, а имају положени ннжи течајни испит средње нли њој равне школе и да нису старији од 30 година. Пријаве за испит подносе се секретарнјату Академије ликовних уметности, РајиКева 10/1, од 25 до 30 јуна закључно. Пријаве се таксирају по тар. бр. 1 Закона о таксама. Уз пријаву кандидати су дужни поднети: крштеницу и завршну сведоџбу у оригиналу. Ближа обавештења даје секретаријат Академије. (Из Ректората Академије ликовних- уметности у Београду) Радно време на Општинској поликлииици за кожне и венеричне болести Радно време на Општинској поликлиници за кожне и венеричне болести у улици Ђорђа Вашингтона јесте од 9 до 13 часова пре подне и од 16.30 до 20 часова по подне. Преглед, лечење и савети су потпуно беоплатни. (Из Дирекцнје за социјално и здравствеио старање). (Агенција „Рудник")

Надзорницима и наставницима народиих школа Додељени надзорници и наставници народних школа морају се благовремено и лично јављати на нову дужност и не смеју напуштати места службовања без писменог одобрења старешине. Уколико се неко из оправданих разлога није досад лично јавио, мора се лично пријавити најдаље до 25 јуна ове године. Ко се после овога рока буде јав-ио, неКе се уводити у дужност у том месту, веК се има упутити да од Министарства просвете поновном молбом затражи друго место. Преггоручује се просветним одељењима банских управа, среским начелницима и учитељима да по овоме поступе. (Из Кабииета комесара Мннистарства просвете). (Агенција „Рудник") ' РЛДИ0. у п р о г РД м-П РАДИО СТАНИЦА БЕОГРАД (Таласна дужина 437,3 метра) Програм за среду, 18 јуна 7.00—9.00: Добро јутро, драги слушаоци! 9.00—10.00: Преподневна музика. 10.00: Реч дана, немачке зести, загим вести на српском језику. 10.20—12.00: Пауза. 12.00—13.00: Весели подневни концерт. 13.00—13.10: Прелиставање програма. 13.10—14.00: 3/4 часа у 3/4 такту. 14.00: Немачке вести, затим вести на српском језику. 14.20—16.00: Пауза. 16.00: Извештај Немачке врховне команде с лаганим понављањем. 16.25—17.00: Хавајски квартет Бранка СавовиКа. 17.00—18.00: Забавни оркестар под управом Фрање Седлачека и Академски квинтет Богдана ЦвејиКа. 18.00—18.45: Балетске музике. 18.45—19.00: Српски савремени догађаји. 19.00—19.30: Час Немаца из Србије. 19.30—19.45: Класична клавирска музика. 19.45—20.00: Немачки савремени догађаји. 20.00: Немачке вести, загим вести на српском језику. 20.25—22.00: Та то познајете! Како се зове композитор? 22.00: Немачке вести, затим вести на српском језику. 22.25: Певајте с нама! 23.00—24.00: Кинеке — Мелодија и ритам. ВЕОГРАД

Позориште Уметничко позориште на Коларчевом универзитету: у 17.45 часова „Три бекрије". Виоскопи Касина (10 30, 2, 4и6): Жена по мери (Ргаи пасћ Ма55): Ханс Сенкер, Лени Маренбах, Фриц Одемар. Уранија (2.15, 4.15, 6.15) 1) Вртлог љубави (Карин Харт, Ханс, Нилзен), 2) најновији журнал. Славија: (2.30, 4.30 и 6.30) 1) Жена по мери — Ргаи пасћ Ма$5 (Лени Маринбах, Ханс Зенкер) 2 Премијера најновнјих вести — »С)еи(5сће \Уосћеп5сћаи« Дрина матине у 10.30, 2, 4 и 6 часова Напуљ град пољубаца (Тино Роси, Вивиан Романс) Додатак. журнал. Унион: (2.30, 4.30 и 6.30) 1) 1-а ћеПе Веа1псе (Херта Фајлер, Паул Хербигер). 2) Најновије вести — »Оеи*§сће \\^осћепзсћаис „Сити" (2, 4 и 6): „Дуња Поштарев« кћи" — Оег Ро5(те15*ег (Хајнрих Георг и Хилда Краљ). Додатак: Најновијв журнал. Авала (2.30, 4.30, 6.30) 1) У веселом Бечу (Магда Шнајдер, Лео Слезак); 2) Журнал. Новаковић (прва сала) Маргуп девојче Р1огеп1те, Жералдина Кат и Паул Хербигер. Новаковић (друга сала) Напуљ град пољубаца (Тино Роси и Вивиан Романс). Балкан: (2, 4 и 6) 1) „Царски чираци" Сибила Шмиц, Карл Лудвиг Дил. 2) Најновији »Реи(5сће \Уосћеп5сћаи« журнал. Рех (2, 4 н 6) 1) Дама у сивом (Херман Стелман. Труде Марлен и Ханс Халден). 2) Најновији журнал. < 1:< ■ Дежурство почиње 14 јуна у 7,30 часова а завршава се 21 јуна у 7,30 часова. Дежурство траје дању и ноћу. 1 — ДимитријевиК Лазар, Престолонаследника Петра 9, телефон 40-192; 2 — ЖивадиновнК Јован, Краља Александра 299, телефон 40-120; 3 — ЈевремовиК Илија, Кнеза Павла 91 а, телефон 23-763; 4 — ЈевремовиК Миливоје, Васе ЧарапиКа 19, телефон 21-643; 5 — ЛазиК Драгољуб, Краља Милана 64, телефон 26-622; 6 — Мајданац Слободан Карађорђева 95, телефон 27-734; 7 — МилиК Марко, Браничевска 16, телефон 41-344; 8 — ПашиК Ђорђе, Краљице Марије 53а, телефон 24-672; 9 — ТајсиК Спасоје, Краља Александра 116, телефон 41-413.