Ošišani jež

ЗАГОНЕТНА КОНТРОЛА

Британски иинистар унутрашљих послова изјавио је да Хришћанска реформистицка лига, којоЈ је циљ обожавање Хитлера. неће б ити растурена већ he љеи рад бити стављен под ксштролу.

Полица|ци (публици иза врата]: Ми их контролишемо.

КО ЈЕДНОМ СЛАЖЕ...

Хес ]е признао да је симулирао

Његов бранилац: Ето, господо, свда ете ее уверили да ]е луд, чим сад тврди да је паметан

ЧУДНА МИ ЧУДА

Чудна ми чуда! Купмо Јевре|ску радњу! Да ннсам купио gs купио 6и други! iec' ал' не одговара пред судом она| други иего ти!

Поморавље нема жита

КРОЗ НАШУ ЗЕМЉУ

Ј»година, 7 децембра BpaietM анкету о стању откупа вишкова жита у Србији, наша редакција је установила да је ситуација у Моравском округу критична јер је долина Мораве пазната као неродни крај. То се нзјбоље види и из резултата откупа жита који |е тамо до сада спроведен. трговмне и сна г ~-?.вања пред опвеношћу да тај Округ остане боз жита наредмпо је да Ужичии и Новопазарски округ најхитније притежну у помођ нашем непподном Поморављу. Укопико се на овај начин не буде решила ова иритична еитуација, Министарство ће се обаатити Савезној владн за јсш хитнији пренос жита из Лике, Дапмације, Босанске Крајмне. Херцеговине или Црне Горе. У сваком случају Поморзвље меже бнти сигурно да наће бити глади у њему. (Ј гжјуг) Од десет и по хиљада спужбеника Градског изв'р»шног одбора у Беогреду ско-ро три и no хиљаде њих налази се на сталном или повременом болова-њу од пре пет-шест месеци. Један чиновник до-био ;е тромесе-чно 6оловање због акутног за-паљењо домалог прста на левој нози. У целе) Млави велико је иезадовољство изазвала вест да fce коо ратни добитник одговарати и д-р, Дра-гољуб Јевремовик, бивши иародни послакик овога кргга, који је за време остварио ратну добит од десет милиона динара. Народ Мла-ве, кога (е овај патриота дуго година пре рата претстављао будуЈти увек на челу свих делегација ко;е су посећивале оца Cp6niie одлучио ie да пошаље протестну депутг.цију у Београд. Један ресторатер из Београда звтрзжко јо псравнање ван стечаја чим су цече вину и ра.к!ИlЈи макси!М.и.раlНв. Он ]<а оаопштио повериоцима да нема рачуна да ради са чисто.м зт-р- АОМ од 50.000 дина-ра месе-чно и да је зато боља да траоки поравнање. Кроз прозор је ушао у вагон rpetie класе загребачког воза један путник у Винкрвцима. Пошто у вагону HKi'e било много комоције, седео је до Загреба на глави једног старијег чо-века. И он и онстј путни« на чиЈој ije глави седео жиlви и здрави стигли су у Загреб. Ниједну конференцмЈу нмЈе npoпустио од ослобођења до данас и још је жив Милан Јованови+i, чиновник из Панчева.

МИША ТРИФУНОВИЋ ПОВЕЗУЈЕ СЕ С НАРОДНИМ МАСАМА

Београд, 7 децембра Прекјуче је у стан Мише Трифуновића уиТао један сељак из околине Ужичке Пожеге и »ије изишао добрих четврт сата. Тврди се да је ово најбољи знак да је Миша Трифуновић решио да се тешње повеже с н.ародним масама.

ПАРТИСКА ЗАКРВЉЕНОСТ У ЛОЗОВИКУ

Лозовнк, 7 децембра Из партиских разлога није хтео да уда своју ћерку за сина претседника Месног народног одбора један овдашњи грађанин. Три грађанина, од којих један нма бирачко право, одобравају став овог грађанина према претставнику народне власти у Лозовику. КУКЊАВА У СЕЛУ МИСЛОЂИНУ

Миелођин, 7 децембра На дан протлашења Југослааијв за републику касно увече зачула се кукњава из куће бившет овдашњег претседника општине Микаила Стевића. Све село се сјурило у двориште Микајлово уверено да он и његови укућани кука.ју од жалости што Југославија није више монарXHia. МеНутим, Микајло и њетова чел>.ад кукал« су због тога што им је баш те вечери угинула најдебља крмача.

Њ. В. КРАЉ ПЕТАР II ИСКРЦАО СЕ У СПЛИТСКОЈ ЛУЦИ

Сплит, 6 децембра Дванаестог новембра у 5 члсова по подне стигао је у Сплит, који je био карневалски расположен, вођа опозиц.ије Милан Гро-л, лар.авно карневалоких размера, са две старомодне ст.арије даме монденске уседелице. Г. Грол је дочекан са музико-м и овацијама.

У 6 часова свечано је упловио у сплитску луку брод „Монтв Карло", који су нестрпљиво очекивлле десетине хиљада гр.ађана. Дочекан буром одушевљења, из брода се искрцао Њ. В. Краљ Петар II са својом свитом, У друштву Њ. В. Краља налазили су се др. Мачек, Анте Павелић и други доглавници. Њиховв гр.андиозне фигуре са крупним изразитим очимд пробијале су ое кро-з масу на специјалним кон лима. У телесној гарди Њ. В. Краља налазили су се једна получета четника са брадама и краавим ножевима у зубима, затим усташе, домобрани, италијански фашисти и италијански војницн, а наравио и једна СС-јединнца Поворка на челу са овим виооким личностима отишла ie н.а Трг републике, где је Њ. В. Краљ изишао пред народ да одговара за своја дела. Чланови сплитског театра с успехом су претстављали народне судије. Поред оптужбе Краљу је о-могућена духовита одбрана. Краљ je енергично бранио своју апанажу, истичући потребе свога иностра.ног престоло-наследника. У овојој речи Павелић је изнео свој предани рад за обнову монархије. Све кариевалске фигуре са овог про-цеса свечано су спаљенв на Тргу републике.

Није бело него црно

Гпе, гле! бела халва. Није то бепа халва, него црна берза.

ЦДКА - ПАРТИЗАН 4:3

Пази, Тошо, што |е неодољив ударац) Лако је њему кад је био старшина код »КаЂуша«.

ЈАСНА СИТУАЦИЈА

У Нишком округу има још 45.000 неписмених. У Моравском срезу напротив, убрзо nehe бити ииједног неписменог. Мор е пако је на ови Апексинчани. Они си имају анапф«. бетскн течајеви.

2

ЈЕЖ

8 ДЕЦЕМБАР 1945